ABD Hazine Bakanlığı’nın yaptırım kararından 2 gün sonra Tornado Cash yazılımcısının tutuklanması kripto dünyasında büyük yankı uyandırdı. Kripto odaklı düşünce kuruluşu Coin Center, bakanlığa dava açmaya hazırlanıyor.

Kripto dünyası ABD Hazine Bakanlığı’nın merkeziyetsiz kripto para karıştırıcısı Tornado Cash’i kara listeye almasının detaylarını yakından takip ediyor. Tornado Cash’in yazılımcısı Alexey Pertsev’in de Amsterdam’da tutuklanması sektörde şok etkisi yarattı.

Hazine Bakanlığı yaptırımlarının resmi olarak ABD’de iş yapan ABD’li kişi ve kurumlarla sınırlı olmasına rağmen bu sınırların aşıldığı iddiaları ve Tornado Cash olayında olduğu gibi akıllı sözleşmelerin de yaptırımlara maruz kalması kripto dünyasında büyük tepkilere yol açtı.

Kripto odaklı düşünce kuruluşu Coin Center, Hazine Bakanlığı ile yasal yoldan mücadele etmeye hazırlanıyor.

Tornado Cash Yazılımcısı Tutuklandı

ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC) 8 Ağustos tarihli yaptırım kararından 2 gün sonra Hollanda Mali Bilgi ve Soruşturma Servisi’nin (FIOD), Tornado Cash’le ilişiği bulunduğu şüphesiyle yazılımcı Alexey Pertsev’i Amsterdam’da tutukladı.

FIOD’un Pertsev’e yönelttiği suçlamalarla ilgili ayrıntılar henüz belirsizken merkeziyetsiz protokollere karşı artan küresel yaptırımlar ve devlet kurumlarının yazılımcıları suçlu bulma eğilimi sektörde endişeye yol açıyor.

Tutuklama, emsal karar durumunun ABD’den farklı olduğu Hollanda’da gerçekleşmiş olsa da Kripto İnovasyon Konseyi CEO’su Sheila Warren, “ABD vatandaşı olmanın anlamının genişletilmesinin” kritik olduğunu dile getirdi.

Tutuklama Koordineli Mi?

Amsterdam’daki tutuklamada ABD Hükümeti’nin dahli olup olmadığı netlik kazanmadı ancak bu olay akıllara 2021’deki uluslararası tutuklamaları getirdi.

Biden yönetimi 2021’de fidye yazılım aktörlerinin takibi için uluslararası ajanslarla ilişkilerini geliştirmiş ve neticesinde bir dizi uluslararası tutuklama yapılmıştı.

Bugüne kadar çok sayıda yüksek profilli kripto davasında çalışmış olan avukat Ari Redbord, “Bu eylemler genellikle koordinelidir. Bunu özellikle bilmiyorum lakin Bitfinex’ten Welcome to Video’ya, Helix’ten Hydra’ya kadar en etkili kripto para birimi soruşturmalarının hepsinde üst düzey uluslararası işbirliği söz konusuydu.” dedi.

ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi, Pertsev’in tutuklanmasında bakanlığın parmağı olduğu iddiasıyla ilgili yorum yapmadı.

Coin Center’dan ABD Yaptırımlarına İtiraz

Coin Center üst düzey yöneticileri Jerry Brito ve Peter Van Valkenburgh tarafından kaleme alınan bir blog yazısında, “otonom bir koda sanki ‘gerçek kişiymiş’ gibi muamele gösterilmesinin” mantık dışı olduğu belirtildi.

Coin Center yöneticileri “Bu hamle kamuoyuna, bazı araç ve yazılımların Amerikan vatandaşları tarafından tamamen yasal amaçlar için bile kullanılmaması gerektiği mesajını veriyor.” ifadelerini kullandı.

Coin Center ABD Hükümeti’nin “ne bir kişi ne de bir kişinin mülkü” olan Tornado Cash olayında yetki sınırlarını aştığını ve akıllı sözleşmelerin yaptırıma tabi varlıklar olmayacağını savundu.

Coin Center, önümüzdeki süreçte Bakanlık yetkilileriyle konu hakkı görüşüp fikir alışverişinde bulunmayı planlıyor.

Coin Center yetkilileri ayrıca Tornado Cash’e uygulanan yaptırımlarla yasal yoldan mücadele etmeye de hazırlanıyor.

“ABD Ulusal Güvenliği İçin Tehdit”

ABD Hazine Bakanlığının 8 Ağustos tarihli yaptırım kararı açıklamasında Tornado Cash’in ABD ulusal güvenliği için tehdit olduğu vurgulanarak, yasa dışı kullanımların araştırılmaya devam edileceği belirtilmişti.

Tornado Cash’in Harmony Bridge ve Nomad Bridge saldırılarında çalınan dijital varlıklar dahil olmak üzere kuruluşundan bu yana 7 milyar dolardan fazla kripto para birimini aklamak için kullanıldığı ifadeleri de yaptırım metninde yer aldı.

İlgili Haberler ve İçerikler

Tamadoge 100x Olacak Mı? OKX'teki Borsa Arzına Katılın

Puanımız

tamadoge
  • '10x Potansiyelli' - CNBC Raporu
  • Deflasyonal, Düşük Arz - 2 Milyar
  • Move to Earn (M2E), Metaverse Entegrasyonu
  • Evcil Doge NFT'leri - Kitlesel Adopsiyon Potansiyeli
  • ICO Yolda (Tier One Borsalarında)
tamadoge
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.