FED Başkanı Powell’ın önümüzdeki cuma günkü konuşması öncesinde küresel piyasalarda endişe hâkim. Bu belirsizlik kripto para borsası dahil EUR/USD paritesi, arbitraj işlemleri, Forex, emtia fiyatları gibi finans piyasalarının tamamında gerilim yaratıyor. FED Başkanı Jerome Powell’ın, Jackson Hole etkinliğinde yapacağı konuşmada, ABD Merkez Bankası’nın gelecekteki yol haritasına dair açıklamalarda bulunacağı bildiriliyor.

Tüm gözler küresel, makroekonomik gelişmelere ve hem büyümenin hem de enflasyonun kripto varlıkları üzerindeki etkisine odaklanmış görünüyor. FED’in son toplantısına ilişkin tutanaklar ile FED yetkililerinden gelen açıklamalardaki gözle görülür bir belirsizliğin öne çıkmasıyla başlayan düşüş, yeni haftanın ilk işlem gününde de sürdü. Yatırımcılar da nefesini tuttu ve FED Başkanı Jerome Powell’ın bu haftaki açıklamalarını bekliyor.

FED Başkanı’nın açıklamaları, eylül ayında gerçekleşecek toplantıdaki faiz artırımlarının ne kadar agresif olacağına dair bir yön verecek. FED yetkililerinden gelmeye devam eden ‘agresif açıklamalar’ sebebiyle resesyon endişesi güçleniyor.

Bitcoin ve Ethereum Kayıpları Artıyor

Bitcoin’in işlem hacmi dün yüzde 1,8 geriledi. Piyasa değerine göre en büyük kripto para birimi olan Bitcoin fiyatı geçtiğimiz hafta sonu boyunca yüzde 3 artarken Powell’ın konuşması öncesinde 21 bin dolar seviyesini gördü.

Piyasa değerine göre ikinci en büyük kripto para birimi olan Ethereum fiyatı da hafta sonu boyunca gösterdiği yüzde 0,58’lik bir artışın ardından dün yüzde 2 değer kaybetti.

Pazartesi günkü grafik, Bitcoin’in birden fazla göstergede ‘aşırı satım bölgesi’ne düşüşünü gösteriyor. Bitcoin’in RSI’si cuma günkü yüzde 10’luk düşüş sırasında 30’un altına düştü ve o zamandan bugüne 34’e yükseldi.

RSI (relatif güç endeksi), fiyat momentumunu ölçen, referans değerleri 30-70 olan teknik bir gösterge. RSI’de 30 referans değerinin altı aşırı satım bölgesini ifade ederken trendin yukarı (AL sinyali) dönebileceğini, 70 referans değeri üzerindeki hareketler aşırı alım bölgesini ifade ederken trendin aşağı (SAT sinyali) dönebileceğinin sinyalini veriyor.

Bitcoin’in RSI’si 30’un biraz üzerinde olsa da son fiyat hareketleri ortalamanın altında işlem hacmine sahip olmasına rağmen Bitcoin değerinin düşük olduğunu gösteriyor. Düşük işlem hacminin hem şimdi hem de yakın gelecekteki işlemlerde bir güven eksikliği yaşatacağı görülüyor. Piyasalar Fed Başkanı Powell’ın cuma günkü açıklamalarını beklerken, Bitcoin’in önümüzdeki günlerde daha düşük hacimde ve nispeten yatay bir şekilde hareketini sürdürmesi bekleniyor.

Ethereum Artışı, Bitcoin’e Göre Yavaşladı

Ethereum’un Bitcoin’e göre artışı son zamanlarda yavaşladı. Ethereum, 13 Temmuz’dan bu yana Bitcoin’e kıyasla daha fazla oranla yükseliyordu, ancak 13 Ağustos’ta 2 bin doları aşan kısa süreli bir zirvenin ardından yüzde 9 düşüş kaydetti.

Yatırımcılar, daha geniş bir makroekonomik belirsizliği göz önünde bulundurdukları için Ethereum fiyatında eylül ayında yapılması planlanan Ethereum Merge’ün etki yapıp yapmayacağını tartıyor.

Yatırım İçin Gözler Powell’da

Çoğu yatırımcı, Powell’dan gelecek sinyalleri bekliyor. Geleneksel hisse senedi piyasaları dün çoğu kriptodan bile daha fazla düşüş yaşadı. Tahvil piyasalarında 10 yıllık hazine bonosu getirisi, temmuz ayından bu yana ilk kez yüzde 3’ün üzerine çıktı.

FOMC (Federal Açık Piyasa Komitesi) ’nin eylül ayı toplantısı için 75 baz puan faiz artırımı olasılığı yüzde 54,5’lik bir ihtimale işaret ediyor. Bir hafta önce, 75 baz puanlık bir artış olasılığı sadece yüzde 39’du.

Powell, FOMC’nin oranları yalnızca 50 baz puan artıracağının sinyalini verirse hem geleneksel hem de dijital varlık fiyatları muhtemelen daha da yükselebilir.

Dolar Endeksi’nde 20 Yıl Sonra Bir İlk

MarketWatch’ın verilerine göre, son beş günlük dönemde DXY (ABD dolar endeksi) 106,48’den 109’a çıkarak Haziran 2002’den bu yana en yüksek seviyeyi kaydetti. Uluslararası piyasalarda, Euro/ Dolar Paritesi (EUR/USD) dün, gün içinde yüzde 1,1 gerileyerek 0.9927’ye kadar düştü. Böylelikle, parite 2002 yılındaki 0,9952 seviyesinin altına inmiş ve son 20 yılın en düşük seviyesini görmüş oldu.

DXY, hisse senetleri ve kripto para birimleri gibi riskli varlıklar her zaman olmasa da küresel piyasalarda paniğin olduğu zamanlarda negatif korelasyon gösterebiliyorlar. Bunun nedeni, Fed’in faiz oranlarını artırabileceğine dair endişelerin olması. Yatırımcılar çok düşük riskli olarak kabul edilen ABD hazine bonolarına yönelme eğiliminde.

Piyasalarda Sert Satış Hakim

Amerikan borsalarında, piyasadaki bu korkular nedeniyle sert satışlar devam etti.

Kripto fiyatlarıyla önemli ölçüde ilişkili olan hisse senetlerinde de endişeler hakimdi. Dow Jones endeksi yüzde 1,91 kayıpla günü sonlandırdı. Endekste tüm sektörler günü kayıpla tamamlarken Dow Jones Industrial Average (DJIA), S&P 500 ve teknoloji ağırlıklı Nasdaq Kompoziti sırasıyla yüzde 1,9, yüzde 2,1 ve yüzde 2,6 düşüş yaşadı.

Enerji piyasalarında ham petrol yüzde 0,3 arttı. Doğal gaz, muhtemelen arz sıkıntısı endişelerinden dolayı yüzde 4 daha yüksekti. Geleneksel güvenli liman olan altın ise son zamanlarda yüzde 0,78 düşerken bakır vadeli işlemlerinde ise yüzde 0,3 düşüş görüldü.

Borsa İstanbul’da Ralli

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,40 kazançla 3.062,49 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirerek bir rekor kırdı. Dün, Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 42,29 puan artarken, toplam işlem hacmi 68 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.

Asya Hisseleri’nde, Avrupa enerji fiyatlarındaki yeniden artışın resesyon korkularını körüklemesi, tahvil getirilerini yükseltmesi ve euroyu 20 yılın en düşük seviyelerine çekmesiyle üst üste düşüşler yaşadı.

Avrupa Birliği’ndeki karşılaştırmalı gaz fiyatları bir gecede yüzde 13 artarak rekor bir zirveye ulaştı. Gaz fiyatları sadece bir ayda iki katına çıkarak son on yılın ortalamasından 14 kat daha yüksek bir performans gösterdi.

İlgili Haberler ve İçerikler

Tamadoge 100x Olacak Mı? OKX'teki Borsa Arzına Katılın

Puanımız

tamadoge
  • '10x Potansiyelli' - CNBC Raporu
  • Deflasyonal, Düşük Arz - 2 Milyar
  • Move to Earn (M2E), Metaverse Entegrasyonu
  • Evcil Doge NFT'leri - Kitlesel Adopsiyon Potansiyeli
  • ICO Yolda (Tier One Borsalarında)
tamadoge
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.