ERC-721’den ERC-20’ye takaslar için otomatik bir piyasa yapıcı (AMM) protokolü olan SudoRare, bugün tüm hizmetlerini ve sosyal medya hesaplarını aniden kapattı.

SudaRare’in arkasındaki geliştirici ekibin bugün erken saatlerde kripto para yatırımcılarına ait 815 bin dolar değerindeki 519 Ethereum (ETH) ‘u alarak kayıplara karıştığı iddia ediliyor.

SudoRare, sudorare.xzy adresli internet sitesini de silerek tamamen çevrimdışı oldu.

Rug Pull İhtimali Yüksek – 815 Bin Dolar Kayıp

SudoRare, NFT’ler için likidite havuzları ve daha ucuz işlem ücretleri ile bilinen, merkeziyetsiz NFT pazar yeri SudoSwap’ın ve kullanıcıları platforma katılmaları için ödüllendiren başka bir NFT pazar yeri olan LookRare (LOOKS) ‘un bir fork’uydu.

Geçtiğimiz hafta kendi tokeni LOOKs, XMON ve wETH stake eden kullanıcılara bir yield farming (getiri çiftliği) sunmaya başlayan SudoRare yatırımcıların ilgisini çekmişti.

Kripto topluluğu üyesi sungjae_han, SudoRare’in şüpheli işlemini tespit eden ilk isim oldu.

sungjae_han, LookRare (LOOKS) ve USD Coin (USDC) tokenlarını kullanarak SudoRare’den önemli miktarda para çeken şüpheli bir işleme işaret ettiği bir Tweet paylaştı.

Konuya dahil olan blockchain araştırmacısı PeckShield rug pull yapıldığı ihtimaline odaklandı.

Blok zinciri verileri, Sudorare geliştiricilerinin, yayına girdikten sadece altı saat sonra 1 milyondan fazla token barındıran LOOKS likidite havuzunu yasa dışı bir şekilde boşalttığını gösteriyor.

Hesaplardan çalınan LOOKS ve USDC tokenlerin Uniswap’ta Ethereum ile takas edildiği ve kayıp miktarın toplamda 519 Ethereum (ETH)’a ulaştığı kaydedildi.

Aşağıdaki ekran görüntüsü çalındığı iddia edilen 519 Ethereum’un her biri 173 Ethereum olacak şekilde üç farklı hesaba aktarıldığını gösteriyor.

PeckShield’den gelen veriler, fonların üç farklı cüzdana gönderildiğini gösteriyor. PeckShield, cüzdanlardan birinin kripto borsası Kraken kullanıcısına ait olduğunu tespit etti.

Havuzdaki likiditeye tek erişim hakkının kurucu ekipte olması ve saldırı olayının NFT platformunun piyasaya sürülmesinden 6 saat gibi çok kısa bir süre sonra gerçekleşmesinin yanı sıra tüm hizmetlerin durdurulması ve Medium blog hesabı dahil olmak üzere tüm sosyal medya hesaplarının aniden kapatılması da “rug pull” ihtimalini artırıyor.

Eleştirmenler SudoRare’e Karşı Uyarmıştı

Olay öncesinde Twitter’da SudoRare’in bir dolandırıcılık projesi olabileceğine dair birkaç uyarı yer almıştı.

Eleştirmenler, şüphelerinin nedeni olarak çoğunlukla SudoRare’in arkasında ismi bilinmeyen geliştirici ekip olmasına bağlıyordu.

Kripto para topluluğu sayısı gittikçe arta rug pull’lara karşı yatırımcıların dikkat etmesi gerektiğini sık sık dile getiriyor.

Uzmanlar yeterince araştırma yapmadan hiçbir DeFi projesine yatırım yapılmaması konusunda uyarıyor.

Rug Pull Nedir?

Bir dolandırıcılık şekli olan rug pull (halı çekme), merkeziyetsiz finansta (DeFi) proje geliştiricilerinin bir blok zinciri üzerinde meşru çalışmalar yürüttüğü ve ardından bir projeden alabileceği tüm parayı alıp projeyi bırakması ve ortadan kaybolması olarak tanımlanıyor.

“Rug pull” tabiri, dolandırıcıların yatırımcıların ayaklarının altındaki “halıyı çekerek” ilgili tokenlerde keskin bir düşüşe neden olmasına ithafen kullanılıyor.

Rug pull, ülkemizde yaşanan Thodex vurgunundan da hatırlayacağımız bir terim. Blok zinciri analiz platformu Chainalysis’e göre 2021’in en büyük rug pull olayı olan Thodex vurgununda kullanıcılar yaklaşık 2 milyar dolar değerinde kripto para kaybetmişti.

İlgili Haberler ve İçerikler

Tamadoge 100x Olacak Mı? OKX'teki Borsa Arzına Katılın

Puanımız

tamadoge
  • '10x Potansiyelli' - CNBC Raporu
  • Deflasyonal, Düşük Arz - 2 Milyar
  • Move to Earn (M2E), Metaverse Entegrasyonu
  • Evcil Doge NFT'leri - Kitlesel Adopsiyon Potansiyeli
  • ICO Yolda (Tier One Borsalarında)
tamadoge
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.