Blok zinciri analiz şirketi Elliptic son 12 ay içerisinde değeri 100 milyon doların üzerinde NFT’nin çalındığını tespit etti.

Kripto para işlemlerini daha şeffaf hale getirmek misyonuyla çalışan Londra merkezli bir blok zinciri araştırma firması Elliptic’in yayınladığı veriler, kripto sektöründeki hırsızlık, dolandırıcılık ve yasa dışı faaliyetlere ışık tuttu.

24 Ağustos’ta Reuters’in yayınladığı Elliptic raporları, 2021 Temmuz-2022 Temmuz tarihleri arasında çalınan NFT’lerin değerinin 100 milyon doları geçtiğini gösteriyor.

2021’de kripto zengini bir çok yatırımcının bu dijital varlıklardan kazanç elde etmek için milyonlarca dolar harcamasıyla blok zinciri tabanlı dijital varlıklar olan NFT satın alımlarına gösterilen talep yükselmişti. Ancak Mayıs ve Haziran’dan bu yana sektörde yaşanan kripto kışı, NFT fiyatlarını olumsuz etkilemiş ve bazı NFT’ler yüzde 60’tan fazla değer kaybetmişti.

Fakat gelen dolandırıcılık haberleri, kripto kışına rağmen NFT sahipleri ve koleksiyonların siber suçluların hedefi olmaktan kurtulamadığını gösteriyor.

Raporda, 2022 Temmuz ayının rekor sayıda NFT dolandırıcılığı vakasına tanıklık ettiği ve 4 bin 647 NFT’nin çalındığı bilgisine yer verildi. Haziran ayında bu sayının 3 bin 712 olduğu belirtildi. 

Dolandırıcılar NFT Sosyal Medya Platformlarını Hedef Alıyor

Veriler, çeşitli sosyal medya platformlarındaki güvenlik ihlallerinin arttığını ve 2022’de NFT dolandırıcılıklarının yüzde 23’ünün sosyal medya aracılığıyla gerçekleştirildiğini ortaya koyuyor. 

Sosyal medya kaynaklı güvenlik ihlallerine verilebilecek en uygun örnek olarak akıllara Haziran ayında Bored Ape Yacht Club discord sunucularında yaşanan hadise geliyor. 

Kullanıcılardan biri, Metaverse girişimi olan Otherside’a yapılan kimlik avı saldırısında 200 Ethereum (bugünkü değeriyle yaklaşık 30 bin TL) kaybetmişti. 

Raporda Bored Ape Yacht Club NFT’lerinin, en çok çalındığı rapor edilen NFT’ler olduğu da belirtildi. Analiz şirketi, değeri 43.6 milyon doları aşan 167 çalıntı Bored Ape Yacht Club NFT’si tespit etti.

Elliptic raporu 12 ay içerisinde dolandırıcıların, her bir vurgun başına ortalama 300 bin dolar değerinde dijital varlık çaldığını gösteriyor. Ancak tüm siber saldırı olaylarının kamuoyuna yansımadığı göz önüne alındığında NFT hırsızlığının boyutunun çok daha büyük olduğu tahmin ediliyor. 

Siber saldırı ve dolandırıcılık olayları kripto endüstrisini uzun süredir rahatsız ederken dünyanın dört bir yanındaki düzenleyiciler kripto varlıkların siber suçlarda kullanımı konusunda giderek daha fazla endişe duyuyor.

Elliptic, NFT tabanlı platformlarda aklanan kara paranın sadece 8 milyon dolar civarında olduğunu ancak NFT pazarındaki 329 milyon doların kripto karıştırıcıları gibi hizmetlerden geldiğini belirtiyor.

Kripto Karıştırıcı Nedir?

Kripto karıştırıcılar, dijital varlıkları belirlenmiş cüzdanlara aktarmadan önce karıştırarak fonların kaynağını gizlemek için tasarlanan platformlar olarak tanımlanıyor.

Analiz şirketi kripto karıştırıcılara örnek olarak bu ay ABD tarafından yaptırım uygulanan Tornado Cash’i verdi. Tornado Cash, NFT dolandırıcılık gelirlerinin yarısından fazlasının aklanmasıyla suçlanıyor.

Elliptic ayrıca, ABD’li yetkililerin Nisan ayında Kuzey Koreli Lazarus Group’la ilişkilendirdiği 540 milyon dolarlık hırsızlığa atıfta bulunarak, “Yaptırım uygulanan kuruluşlardan ve devlet destekli istismarlardan NFT tabanlı hizmetlere yönelik büyüyen bir tehdit söz konusu” dedi.

Kripto sektöründe son yaşanan dolandırıcılık olayı ise SudoRare oldu. Bu haftanın başında SudoRare geliştiricileri lansmandan 6 saat sonra tüm havuzu boşaltmış ve kayıplara karışmıştı. Vurgunda kullanıcılar, değeri 800 bin doları aşan NFT kaybetti.

İlgili Haberler ve İçerikler

Tamadoge 100x Olacak Mı? OKX'teki Borsa Arzına Katılın

Puanımız

tamadoge
  • '10x Potansiyelli' - CNBC Raporu
  • Deflasyonal, Düşük Arz - 2 Milyar
  • Move to Earn (M2E), Metaverse Entegrasyonu
  • Evcil Doge NFT'leri - Kitlesel Adopsiyon Potansiyeli
  • ICO Yolda (Tier One Borsalarında)
tamadoge
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.