Singapur Para Otoritesi, dijital varlıkları yönetmek için kurallar oluşturmada küresel düzenleyicilere katılırken, bireysel yatırımcıların kripto işlemleri yapmak için kaldıraç ve kredileri kullanmalarını kısıtlamayı planlıyor.

Singapur Para Otoritesi (MAS) genel müdürü Ravi Menon yaptığı bir açıklamada, MAS’ın yeni kurallarının müşteri uygunluğunu belirlemeye yönelik testleri de içerebileceğini söyledi. Menon ayrıca birçok yatırımcının alım satım riskleri konusunda “bihaber” göründüğüne dikkat çekti. Menon, MAS’ın ekim ayına kadar teklifler hakkında kamuoyu görüşü almayı planladığını da sözlerine ekledi.

Kripto para birimlerine bireysel erişimin yasaklanmasının işe yaramayacağını ve kripto dünyasının sınır tanımadığının altını çizen Menon, 50’den fazla sektör oyuncusunun katıldığı “Dijital Varlık İnovasyonuna Evet, Kripto Para Spekülasyonuna Hayır” konulu seminerin çevrimiçi olarak da yayınlandığını belirtti.

Genel Müdür Menon, “Bu ortamda küresel regülatörlerin yapabileceği en büyük etki regülasyonları güçlendirmek. MAS da bunu yapacak.” ifadelerini kullandı.

Düzenleyici kurum ekim ayına kadar, TerraUSD’nin 40 milyar dolarlık bir çöküşle dijital varlık piyasalarında şok etkisi yaratmasının ardından ön plana çıkan stablecoin’lerin düzenlenmesi konusunda da sektör katılımcılarının görüşlerini alacak. Menon, küresel düzenleyicilerin stablecoin’ler için güvenli rezerv desteği ve zamanında itfa gibi gereklilikler getirmeye çalıştıklarını belirtti.

“Oynaklık Son Derece Tehlikeli”

Küresel düzenleyici koordinasyon eksikliğinin tehlikeleri, bir dizi yüksek profilli şirket iflasının 2 trilyon dolarlık bir piyasa erimesini körüklemesiyle son aylarda gün ışığına çıktı. Singapur’un kripto şirket düzenlemesi, gözden düşen hedge fonu Three Arrows Capital ile Vauld, Zipmex ve Hodlnaut platformları da dahil olmak üzere birçok kuruluşun ülke dışında faaliyet göstermesi nedeniyle özellikle dikkat çekti.

Menon, kripto para birimlerindeki oynaklığın onları, bireysel yatırımcılar için “son derece tehlikeli” hale getirdiği yönündeki görüşünü yineledi. Bunun yanı sıra, dijital varlıkların mülkiyetini ve transferini kaydeden tokenizasyon ve dağıtık defterlerin ekonomik potansiyel sunduğunu belirtti.

Singapur Kripto Pazarında Denge Kurmaya Çalışıyor

Singapur, blok zinciri teknolojisini incelemeye ve bir kripto merkezi olarak hedeflerini ortaya koymaya erken başladı. Şimdi de blok zinciri inovasyonunu teşvik etmek ve yatırımcıları yeni gelişen bir pazara katılmanın bazı risklerinden korumak arasında hassas bir denge kurmaya çalışıyor.

Menon, şehir devletinin bunu başarabileceğini vurgularken, kripto endüstrisindeki bazı oyuncuların netlik eksikliğindeki şikayetlerinin ardından düzenleyicinin bu konudaki yaklaşımını açıklayarak daha iyi bir iş çıkarabileceğini ifade etti.

Ethikom Danışmanlık şirketi CEO’su Nizam Ismail’e göre, Singapur’da halihazırda ürün uygunluğu, adil işlem ve kripto için uyarlanabilecek yatırımcı bilgi değerlendirmesi ile ilgili kurallar var.

Nizam İsmail, yatırımcıları uygun yatırım kararları alıp almadıkları konusunda aydınlatmanın temel hedef olması gerektiğinin altını da çizdi.

Kripto Reklam Yasağıyla Sıkı Kurallar Başlamıştı

Sanal varlık sağlayıcılarının yalnızca yurtdışında iş yapsalar bile yerel olarak lisanslanmasını zorunlu kılmayı planlayan Singapur, bu yılın başlarında reklam yasağıyla kripto kurallarını sıkılaştırmaya başlamıştı.

Düzenleyici kurum geçtiğimiz haftalarda sektöre yönelik incelemelerini daha da artırdı. Kurum, bazı başvuru ve dijital ödeme lisansı sahiplerine bir anket göndererek ticari faaliyetleri ve varlıkları hakkında son derece ayrıntılı bilgi istemişti.

Şehir devletinde şimdiye kadar, yaklaşık 200 başvuru arasından 10 şirket dijital hizmet tokeni sağlayıcısı olarak faaliyet göstermek üzere izin aldı.

Kripto lisansları için çok sayıda başvuru olmasından dolayı MAS’ın “güçlü risk yönetimi kabiliyetleri” sergileyenlere öncelik verdiğini belirten Menon, durum tespit sürecinin “uzun zaman aldığını ancak gerekli olduğunu” sözlerine ekledi.

Dijital varlık faaliyetlerinin ölçeği ve karmaşıklığındaki hızlı büyümeyle birlikte başka risklerin de ortaya çıktığını söyleyen Menon, bu sebeple MAS da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki düzenleyicilerin bu yeni risklere karşı tepkilerini artırdığının altını çizdi.

İlgili Haberler ve İçerikler

Tamadoge 100x Olacak Mı? OKX'teki Borsa Arzına Katılın

Puanımız

tamadoge
  • '10x Potansiyelli' - CNBC Raporu
  • Deflasyonal, Düşük Arz - 2 Milyar
  • Move to Earn (M2E), Metaverse Entegrasyonu
  • Evcil Doge NFT'leri - Kitlesel Adopsiyon Potansiyeli
  • ICO Yolda (Tier One Borsalarında)
tamadoge
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.