Kripto para borsası Mt.Gox’un yıllar önce şaibeli bir şekilde çalınan yaklaşık 140 bin Bitcoin (BTC)’lik geri ödemesinin 15 Eylül’de başlayabileceği söyleniyor.

Kripto para piyasaları tarihinin en büyük hırsızlıklarından biri olan Mt.Gox olayından tam 8 yıl sonra, çalınan Bitcoin’lerin geri ödemesi bu kez de 15 Eylül’e ertelendi. Geri ödeme için daha önce ağustos sonu için tarih verilmişti.

Mt.Gox internet sitesinde 31 Ağustos tarihinde yayınlanan son duyuruya göre mahkeme, 15 Eylül’de başlayan ve belirsiz bir zamanda sona eren “Atama vb. Kısıtlama Referans Dönemi”ni onayladı. Ancak bu durum geri ödemelerin kesin olarak 15 Eylül’de başlayacağı anlamına gelmiyor.

Mt.Gox mağduru alacaklılar için oluşturulan grubun yöneticisi Django Bits’e göre, bir KYC sürecinin söz konusu olması, mütevelli heyetinin henüz ödeme yapmaya hazır olmaması ve ödemelerin nasıl yapılacağının açıklanması gibi durumlar sebebiyle Bitcoin geri ödeme süreci aylarca sürebilir.

Yatırımcılar ise Mt.Gox olayı ile ilgili gelişmeleri yakından takip ediyor. 137 bin 890 Bitcoin’in Mt. Gox rezervinde olduğunu gösteren mütevelli heyeti bakiyesi yatırımcılar tarafından yakından izleniyor.

10 Bin Bitcoin Taşındı

Mt.Gox Bitcoin geri ödemesi ile ilgili haberler devam ederken yıllardır hiçbir işlem görülmeyen iki adreste geçtiğimiz günlerde 200 milyon doların üzerinde değere sahip 10 bin Bitcoin taşındığı ve bu Bitcoin’lerin bilinmeyen cüzdanlara aktarıldığı tespit edildi.

Zincir üzerindeki veriler üzerinde yapılan incelemelere göre bu Bitcoin’ler, Mt.Gox saldırısında elde edilmiş olabilir. 10 bin adet Bitcoin’in iki parça halinde taşınmasının ardından Bitcoin’lerin çok daha ufak miktarlara bölündüğü de belirtildi

Elde edilen veriler bu cüzdan sahibinin muhtemelen geçmişte 134 bin 897 Bitcoin tutan bir cüzdanın sahibi olduğunu ve 2011-2013 yılları arasında pey der pey on binlerce Bitcoin sattığını gösteriyor.

Söz konusu hesapta o dönemden bugüne dek tek bir Bitcoin satışı bile gerçekleşmediği de görülebiliyor.

Bazı analistler, Mt.Gox saldırısı döneminde cüzdanda biriken Bitcoin varlığına dikkat çekerek bu cüzdan sahibinin bilgisayar korsanının kendisi olabileceğini ve Bitcoin geri ödemeleri yapılmadan önce paranın bir kısmını kendine ayırdığını düşünüyor.

Mt.Gox Haberleri Yatırımcıları Tedirgin Ediyor

Mt.Gox alacaklılarının yıllar sonra Bitcoin’lerini geri almaları üzerine satış yapma ihtimali yatırımcıları endişeye sevk ediyor. Mt.Gox geri ödemeleri yapılırsa artan arz nedeniyle kripto para biriminin fiyatının düşmesinin söz konusu olabileceği düşünülüyor.

MtGox geçen sefer alacaklılara geri ödeme yapmaya niyetlendiğinde Bitcoin 2017-2018 boğa piyasasının zirvesindeydi. Günümüzdeki ayı piyasası koşulları göz önünde bulundurulduğunda Bitcoin geri ödemelerinin yapılmasının daha fazla fiyat düşüşüne yol açması oldukça mümkün görünüyor.

Tarihi Mt.Gox Olayı

Dünyadaki tüm Bitcoin işlem hacminin yüzde 70’inden fazlasını gerçekleştiren Japonya merkezli Bitcoin borsası Mt.Gox, 2011-2013 arasında düzenlenen bir dizi bilgisayar korsanlığı saldırısında 850 binden fazla Bitcoin kaybetmişti.

Bu Bitcoin’lerin bir kısmı sonradan bulunsa da borsa 2014’te iflas etmiş ve Mt.Gox kullanan yatırımcılar cüzdanlarına erişimlerini kaybetmişti. Bitcoin’lerin tümü kaybolmamış olsa da geriye kalan her şey yıllarca dolduruldu ve dünya çapında çok sayıda mağdur bıraktı.

İlgili Haberler ve İçerikler

Tamadoge 100x Olacak Mı? OKX'teki Borsa Arzına Katılın

Puanımız

tamadoge
  • '10x Potansiyelli' - CNBC Raporu
  • Deflasyonal, Düşük Arz - 2 Milyar
  • Move to Earn (M2E), Metaverse Entegrasyonu
  • Evcil Doge NFT'leri - Kitlesel Adopsiyon Potansiyeli
  • ICO Yolda (Tier One Borsalarında)
tamadoge
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.