Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında, 2023-2025 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program da yayımlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanan programda, kripto paralarla ilgili olarak iki maddeye yer verildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanan Orta Vadeli Program (OVP) ‘da büyüme hedefi ortalama yüzde 5,3 olarak bildirilirken Türkiye’de uzun süredir tartışma konusu olan kripto paralarla ilgili olarak da iki madde yer aldı. Bunlardan biri, Dijital Lira çalışmalarıyla ilgiliyken diğeri ise kripto para borsalarının düzenlenmesinden söz ediyor.

Kripto Varlıklar Düzenleme Kapsamında

Uzun bir süredir kripto paralar ve kripto para borsaları hakkında bir düzenleme gelmesi bekleniyor. Bu doğrultuda bir taslak hazırlandığı ve adli tatilin de bitmesiyle önümüzdeki günlerde bunun gün yüzüne çıkacağı vurgulanıyor. Kripto para platformlarına vurgu yapılan maddede “Kripto varlık alım satım platformları düzenleme kapsamına alınacaktır.” ifadesi yer alıyor.

Ödemeler İçin Dijital Türk Lirası Testlerine Başlanacak

Bununla birlikte, Dijital Lira’ya da değinilen OVP’de “Dijital Lira Araştırma Geliştirme Projesinin birinci ve ikinci faz pilot bulguları doğrultusunda, ödemeler için Dijital Türk Lirasının kullanım testlerine başlanacaktır.” ifadeleri de yer alıyor.

Dijital Lira konusunda çalışmalar birkaç yıldır devam ediyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM gibi Türkiye’nin öncü teknoloji kuruluşları ile ikili mutabakat zabıtları imzalanmış, Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu oluşturulmuştu. Çalışmalarda, birinci faz sonuçlarının testlerin tamamlanmasını müteakiben 2022 yılında kamuoyu ile paylaşılacağı açıklanmıştı.

OVP’nin Temel Amacı

Öte yandan, dünya ve Türkiye ekonomisindeki gelişmelere yer verilen programda ayrıca, makroekonomik hedefler ve politikalar anlatılarak OVP’nin temel amacından bahsediliyor.

Program döneminde büyüme potansiyelini ve istihdamı artıran, yüksek katma değerli üretimi öncelikli kılan ve ihracat temelli sürdürülebilir büyüme stratejisinin kararlı bir biçimde uygulanacağı vurgulanıyor.

Bunun yanı sıra, cari işlemler açığının kademeli bir şekilde azaltılmasının hedeflendiğinin altı çiziliyor.

İlgili Haberler ve İçerikler

Tamadoge 100x Olacak Mı? OKX'teki Borsa Arzına Katılın

Puanımız

tamadoge
  • '10x Potansiyelli' - CNBC Raporu
  • Deflasyonal, Düşük Arz - 2 Milyar
  • Move to Earn (M2E), Metaverse Entegrasyonu
  • Evcil Doge NFT'leri - Kitlesel Adopsiyon Potansiyeli
  • ICO Yolda (Tier One Borsalarında)
tamadoge
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.