Daha önce kripto para biriminin bir ödeme yöntemi olarak kullanılmasına karşı çıkan Rusya Merkez Bankası’nın, jeopolitik değişiklikler nedeniyle uluslararası kripto para ödemeleri için yeşil ışık yaktığı bildirildi.

Rusya’nın yerel haber ajansı TASS’ın aktardığına göre, Rusya Merkez Bankasının kripto para birimi düzenlemesine yaklaşımını yeniden gözden geçirdiği ve buna göre uluslararası ödemeler için kripto para birimini yasallaştırmak üzere Maliye Bakanlığı ile çalışmalara başlanması yönünde bir anlaşmaya vardığı bildirildi. Rusya’da daha önce yasak olan kripto para ile ödeme işlemlerinin etkin şekilde kullanılması için yeni mevzuatın yayımlanması bekleniyor.

Rusya’daki Mevcut Altyapı Yeterli Olmayabilir

Rusya Maliye Bakan Yardımcısı Aleksey Moiseyev yaptığı açıklamada, Rusya Merkez Bankası ve Maliye Bakanlığı’nın yakın bir zamanda kripto paraların uluslararası ödemelerde kullanılmasına sıcak baktığını doğruladı.

Aleksey Moiseyev, birçok Rus vatandaşının kripto cüzdanı açmak için yabancı platformlara bel bağladığına dikkat çekerek, Rusya’da yerel kripto hizmetlerinin etkinleştirilmesinin önemini vurguladı.

Moiseyev ayrıca planlanan altyapının uluslararası transferler için biraz katı olabileceğini vurgulayarak Rusya’da mevcut altyapının kripto paraların uluslararası ödemelerde kullanılması için yeterli olamayabileceğini belirtti. “Bunun için bu transferleri önce yasallaştırmamız gerekiyor” diyen Bakan Yardımcısı, “Bir taraftan insanlara bu fırsatı vermemiz gerekirken, diğer taraftan da kontrol sahibi olmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Rus yetkili, ülkede bunu gerçekleştirmenin önem taşıdığını ve kripto paralarla uluslararası ödemeler yapmanın bir mecburiyet olduğunu belirterek, “Bunu Rusya’da, Kara Para Aklamayı Önleme ve Müşterinizi Tanıyın gerekliliklerine uymakla yükümlü olan ve merkez bankası tarafından denetlenen işletmeleri dahil ederek yapmak gerekiyor” diye konuştu.

Rus Rublesini Koruma Fikriyle Ülkede Kripto Ödemeleri Yasaklanmıştı

Kripto paraların bir ödeme yöntemi olarak kullanılması fikrine karşı olan Rus kanun düzenleyicileri, 2020 yılında “Dijital Finansal Varlıklar” adlı kapsamlı bir yasayı geçirdi. Bu yasayla, dünyanın en büyük kripto para birimi Bitcoin ve benzeri kripto ödeme yöntemlerinin kullanımı resmen yasaklanmıştı. Rusya Merkez Bankası’nın kriptoların ödeme yöntemi olarak kullanılması fikrine karşı şüpheci yaklaşımının arkasındaki sebep, Rus rublesinin ülkedeki tek geçerli yasal ödeme aracı olarak kalmasını koruma fikriydi.

Rusya’da ulusal ticaret için kripto para kullanma fikri 2021’in sonlarına doğru ortaya çıktı. O dönemde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, petrol ve gaz gibi enerji kaynaklarının ticaretinde kripto kullanımının “henüz erken” olduğunu söylemişti.

Ekonomik Yaptırımlar Rusya’nın Fikrini Değiştirdi

Bu durumun, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Batı tarafından uygulanan ekonomik yaptırımlarının ortasında değiştiği görülüyor. Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Manturov da 18 Mayıs’ta yaptığı açıklamada Rusya’nın kripto ödemelerini “er ya da geç” yasallaştıracağını belirtmişti.

Öte yandan Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina da kriptonun Rusya içindeki finansal sisteme karışmaması halinde, uluslararası ödeme yöntemi olarak da kullanılabileceğini ileri sürmüştü.

Batılı ülkelerin Rus finans sistemine yönelik yaptırımları nedeniyle ülkedeki çok sayıda kurum ve kuruluşun, dolar ve euro ödemelerinde sorunlar yaşadığı biliniyor.

İlgili Haberler ve İçerikler

Tamadoge 100x Olacak Mı? OKX'teki Borsa Arzına Katılın

Puanımız

tamadoge
  • '10x Potansiyelli' - CNBC Raporu
  • Deflasyonal, Düşük Arz - 2 Milyar
  • Move to Earn (M2E), Metaverse Entegrasyonu
  • Evcil Doge NFT'leri - Kitlesel Adopsiyon Potansiyeli
  • ICO Yolda (Tier One Borsalarında)
tamadoge
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.