Birleşik Krallık Mali Yaptırımlar Uygulama Ofisi (OFSI), yaptırımlara ilişkin kılavuzunu kripto borsalarını da kapsayacak şekilde güncelledi. Güncellenmiş kılavuzda, kripto borsalarının Birleşik Krallık’taki yaptırım ihlallerini bildirmesi gerektiğiyle ilgili madde de yer alıyor.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından finansal yaptırımlar bu yıl daha da fazla dikkat çekiyor. İngiltere de dahil olmak üzere birçok ülke Rus kuruluşlarıyla etkileşimlere kısıtlamalar getiriyor. Buna göre; Birleşik Krallık hükümeti tarafından, kripto para borsalarının Rus yaptırımlarından kaçmak için kullanılabilecek herhangi bir şüpheli kripto para birimini bildirmesi gerektiğine karar verildi. 

Bu yaptırımlar dış politika veya ulusal güvenlik hedeflerine ulaşmak için uygulanıyor ve varlık dondurma işlemlerinden finansal hizmetler üzerindeki kısıtlamalara kadar uzanabiliyor. 

Kripto Şüphelilerine Yaptırımlar Yolda

Yaptırım Ofisi’nin güncellenen belgelerine göre, bankalar ve finansal hizmet firmaları aylardır Rusya’nın katı yaptırımlarıyla karşı karşıyayken, kripto para borsaları da artık bu yaptırımlara uymak zorunda kalacak gibi görünüyor. Aksi takdirde cezai suç veya mali cezalarla karşı karşıya kalabilecekleri de belirtiliyor.

Belgelere göre, İngiltere, kripto borsalarını Rusya yaptırımlarından kaçtığından veya potansiyel olarak cezai suçlamalarla karşı karşıya kaldığından şüphelenilen hesapların dondurulması ve iptal edilmesi konusunda uyarıyor. Saklama cüzdanı sağlayıcıları da yaptırım yönergeleri uyarınca raporlama yükümlülüklerine tabi gözüküyor. 

Birleşik Krallık Finansal Davranış Otoritesi (FCA), Mart ayında kripto para borsalarının yaptırımlara uyulmasını sağlamada üzerlerine düşeni yapmaları gerektiğini söylemişti. Buna ek olarak, ilgili kurum bu yaptırımlara nasıl uyulacağı konusunda rehberlik de sağlamıştı.

Tüm ‘iktisadi kaynakları’ kapsayan Birleşik Krallık yasaları nedeniyle kripto para birimleri kullanarak yaptırımlardan kaçınmanın halihazırda yasadışı olduğu biliniyor. Bu değişiklik, bu işlemleri mümkün kılan kuruluşlara odaklanıyor.

Birleşik Krallık Hazine sözcüsü The Guardian’a verdiği demeçte, “Bu yeni gereklilikler kripto varlıkların transferini sağlayan ve dolayısıyla ilgili bilgileri tutma olasılığı en yüksek olan firmalar için geçerli olacaktır.” ifadelerini kullandı. 

İngiltere’nin Yeni Başbakanının Kriptoya Bakışı

Kripto dostu olarak bilinen eski Maliye Bakanı Rishi Sunak ile girdiği seçim yarışında oyların yüzde 57,4’ünü alarak İngiltere’nin yeni başbakanı olan Liz Truss’ın 2018 yılında paylaştığı bir tweet nedeniyle kripto paralar ile ilgili tutumu ‘iyimser’ bulunuyor.

Truss’ın ilgili paylaşımda, “Kripto para birimlerini, potansiyellerini kısıtlamayacak şekilde hoşgörüyle karşılamalıyız. Refah seviyesini kısıtlayan düzenlemeleri kaldırarak serbest girişim alanlarını özgürleştirin.” ifadelerini kullandığı gözüküyor. 

Öte yandan Truss’ın hazinenin başına, çalışma bakanı olarak görev yaptığı yıllarda, yabancı oligarklar tarafından ülkeye sokunan ‘kirli para’ ile mücadele edeceğini açıklayan ve kripto paraları hedef alan Kwasi Kwarteng’i getireceğine dair söylentiler ise sektörde tedirginlik yaratıyor.

İlgili Haberler ve İçerikler

Tamadoge 100x Olacak Mı? OKX'teki Borsa Arzına Katılın

Puanımız

tamadoge
  • '10x Potansiyelli' - CNBC Raporu
  • Deflasyonal, Düşük Arz - 2 Milyar
  • Move to Earn (M2E), Metaverse Entegrasyonu
  • Evcil Doge NFT'leri - Kitlesel Adopsiyon Potansiyeli
  • ICO Yolda (Tier One Borsalarında)
tamadoge
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.