ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler yaptığı açıklamada, kripto aracı firmalarına diğer piyasa aracıları gibi ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na kaydolma çağrısını yineledi.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler, yatırımcıların dijital para birimlerini alıp satmak için gerekli bilgiye halen sahip olmadıklarının altını çizerek kriptoyu bir kez daha menkul kıymetlerle kıyasladı.

Gensler, Kongre gündeminde bulunan ve ülkenin bir diğer önde gelen piyasa regülatörlerinden ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu’na (CFTC) kriptolar konusunda daha fazla yetki veren tasarıyı desteklediği sinyallerini de verdi. Kripto paraların ve bunlarla ilişkili aracıların gözetimi ve denetimi konusunda daha fazla yetkiye ihtiyaç olduğunu vurgulayan Gensler, 2009-2014 yılları arasında CFTC Başkanı olarak görev yapmıştı.

‘Çoğu Token, Menkul Kıymete Benziyor’

Başkan Gensler, eski Ticaret Bakanı Penny Pritzker ile risk sermayedarları ve teknoloji girişimcileri için gerçekleştirilen bir konferans olan NYC Zirvesi’nde verdiği röportajda, çoğu dijital tokenin menkul kıymetlere benzediğini, çünkü arka plandaki şirketlerin veya grupların kamu yatırımcılarını çekmek isteyen girişimciler tarafından yönetildiğini ifade etti.

Gensler, Yatırımcılar İçin Risklere İşaret Etti

Gary Gensler kripto para piyasasındaki şirketlerin, borsa, aracı ve saklama kuruluşu olarak faaliyet göstermek de dahil olmak üzere SEC tarafından düzenlenen bir dizi işlevi sağladığını ve buna göre kayıt altına alınmaları gerektiğini söyledi.

Gensler, SEC’in düzenlemeleri uygun hale getirmeye yardımcı olmak için mümkün olan yerlerde muafiyet yetkisini kullanabileceğini de sözlerine ekledi.

SEC Başkanı konferansta ayrıca, kripto aracıları içindeki çeşitli fonksiyonların birbirine karışmasının, yatırımcılar için doğal çıkar çatışmaları ve riskler yarattığının altını çizdi.

Howey Testi Uygulanmaya Devam Edecek

Gensler daha önce kripto kredi veren şirketlerin SEC’in yetki alanına girdiğini söylemiş olsa da açıklamaları, diğer kripto piyasası aktörlerinin de SEC’in yetki alanına girmesi gerektiği yönünde.

“Yatırımcılar, başarılı olacağına inandıkları yatırımlar ile başarısız olacağına inandıkları yatırımlar arasında ayrım yapmalarına yardımcı olacak açıklamaları hak ediyor” diyen Gensler ayrıca, kripto para birimlerinin menkul kıymet olup olmadığını belirlemek için 1946 yılında Yüksek Mahkeme tarafından oluşturulan Howey Testi’ni uygulamaya devam edeceğini söyledi.

SEC’e göre Howey Testi, “başkalarının çabalarından elde edilecek makul bir kâr beklentisiyle ortak bir girişime para yatırıldığında bir ‘yatırım sözleşmesi’ ortaya çıkıyor. Menkul kıymetler de yatırım sözleşmesi olarak nitelendirilen işlemler arasında yer alıyor.

‘Stablecoinler Menkul Kıymet Olarak Sınıflandırılabilir’

Öte yandan SEC başkanı, belirli stablecoinlerin bazı durumlarda “doğrudan veya dolaylı olarak, bağlı kuruluşlar aracılığıyla veya başka bir şekilde faiz ödeyip ödemediği, değeri korumak için hangi mekanizmaların kullanıldığı, tokenlerin kripto ekosistemi içinde nasıl sunulduğu, satıldığı ve kullanıldığı gibi özelliklerine bağlı bir şekilde” menkul kıymet olarak sınıflandırılabileceğini aktardı.

Daha önce kripto endüstrisinden “Vahşi Batı” olarak bahseden Gensler, DAO projelerinin menkul kıymet olduğunu belirleyen DAO Raporu’na ve Kaliforniya merkezli Munchee Inc şirketinin 2017’deki ICO’sundan elde ettiği 15 milyon doları iade etmesiyle sonuçlanan Munchee Emri’ne atıfta bulunarak sektörün ek bir rehberliğe ihtiyaç duymadığını da sözlerine ekledi. SEC Başkanı bir yandan da SEC’in yönergeleri iletmesinin bir yolu olarak çok sayıdaki haciz işlemine de dikkat çekti.

Açıklamalar Kripto Oyuncularını Korkutabilir

Gensler, SEC personelini, hizmetlerinin her birinin kayıtlı olmasını sağlamak için kripto aracılarıyla birlikte çalışmaya yönlendirdiğini belirtti. SEC Başkanı ayrıca, Komisyon’un kamuyu aydınlatma yükümlülüğünü yerine getirirken esnek olması gerekebileceğini ve SEC’in rejimi kapsamında özel ürün açıklamalarının halihazırda mevcut olduğuna da dikkat çekti.

Açıklamaların, tipik olarak SEC lisansıyla ilişkili maliyetli yükümlülüklerden kaçınmayı uman kripto piyasası katılımcılarını muhtemelen ürkütecek gibi gözüküyor. Ancak kripto firmalarının bu gibi çağrılara gönüllü olarak uyup uymayacakları henüz net bir şekilde belli değil.

İlgili Haberler ve İçerikler

Tamadoge 100x Olacak Mı? OKX'teki Borsa Arzına Katılın

Puanımız

tamadoge
  • '10x Potansiyelli' - CNBC Raporu
  • Deflasyonal, Düşük Arz - 2 Milyar
  • Move to Earn (M2E), Metaverse Entegrasyonu
  • Evcil Doge NFT'leri - Kitlesel Adopsiyon Potansiyeli
  • ICO Yolda (Tier One Borsalarında)
tamadoge
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.