Ünlü Amerikan yazılım firması MicroStrategy (MSTR), maksimum 500 milyon dolar değerinde halka arz için ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ‘nun kapısını çaldı. SEC’e yapılan başvuruya göre, Cowen and Company ve BTIG adlı iki şirket ile toplamda 500 milyon dolar A tipi hissesini satmak üzere anlaşma imzaladı. Şirket toplanan fonların bir kısmının daha fazla Bitcoin satın almak için kullanılacağını belirtti.

Bitcoin alımlarına odaklanmak için CEO’luk görevinden yeni ayrılan MicroStrategy’nin kurucusu Michael Saylor’ın şirketi kripto alanına yönlendirme konusundaki büyük hedefinden geri adım atmadığı görülüyor. Şirketin, 2020 yılından bu yana, hisse senedi ve tahvil anlaşmalarından elde ettiği parayla satın aldığı 130 binden fazla Bitcoin için 2 milyar doların üzerinde harcama yaptığı belirtiliyor.

Şirket, geçtiğimiz haftanın son iş günü ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ‘na yaptığı başvuruda 500 milyon dolarlık hisse satışı için yatırım şirketleri BTIG ve Cowen ile sözleşme imzaladıklarını duyurdu.

Açıklamada, hisse satışından elde edilecek gelirin kurumsal amaçlar için kullanılacağı aktarılırken Bitcoin alımı için harcanacağı da belirtiliyor.

MicroStrategy başvurusunda,

“Bu belge kapsamında arz edilecek tüm A tipi adi hisse satışlarından elde edilen net geliri, ilgili ek belgede aksi belirtilmediği sürece Bitcoin satın almak gibi genel kurumsal amaçlar doğrultusunda kullanmayı planlıyoruz.” ifadeleri kullanılıyor.

Teminat Olarak Gösterebileceği Binlerce Bitcoin Var

Bir Bitcoin destekçisi olan Michael Saylor, çok uluslu iş zekâsı yazılım şirketinin mart ayında Silvergate’ten ek Bitcoin satın almak için 205 milyon dolarlık vadeli kredi almasına rağmen, şirketin gerektiğinde teminat olarak gösterebileceği binlerce Bitcoin’e sahip olduğuna dikkat çekiyor.

MicroStrategy’nin finans müdürü Andrew Kang’in kazanç raporunu açıkladığı sırada; işletmenin karşı teminat olarak verilmemiş yaklaşık 85 bin Bitcoin’in olduğunu, ayrıca Silvergate vadeli kredisinin devam eden ihtiyaçlarını “beklenen herhangi bir volatilite ” yoluyla karşılamak için fazlasıyla yeterli olduğunu söylediği belirtiliyor.

Bu arada, genel kripto para piyasası hacminin de 1 milyar doları aştığı bildiriliyor.

MicroStrategy nedir? Ne iş yapar?

1989 yılında kurulan MicroStrategy, iş zekâsı ve analitik yazılımı sağlayan bir yazılım şirketi. Dünyanın en hızlı büyüyen yazılım şirketlerinden biri olan MicroStrategy güçlü ve sezgisel veri keşfi, analizi ve görselleştirme araçları sunuyor. Platform, kurumsal bir ortamda her türlü yapılandırılmış veya yapılandırılmamış veriyi işleyebiliyor.

Kuruluşların daha iyi kararları daha hızlı alabilmeleri için kurumsal düzeyde veri yönetimi ve analitik çözümleri sunuyor. Şirket, Fortune 500 listesinin yüzde 85’i ve Global 2000 sıralamasının yarısından fazlası dahil olmak üzere yaklaşık 3 bin müşteriye sahip.

MicroStrategy’nin kurucusu ve eski CEO’su Michael Saylor birkaç yıl içinde milyarlarca dolar değerinde 129 bin 699 Bitcoin alarak bir servet biriktirmişti ve mevcut fiyatlandırmayla yaklaşık 2,99 milyar dolar değerindeydi.

Şirketin hisseleri o zamandan beri bir tür vekil olarak Bitcoin’in yerine geçmeye başladı. MicroStrategy daha önce hem öz sermaye hem de borç finansmanı yoluyla çok sayıda Bitcoin satın almıştı. Dijital paralar ortalama 30 bin 664 dolardan satın alınmıştı bu da şirketin Bitcoin yatırımının şu anda zararda olduğunu gösteriyor. Sonuç olarak, MicroStrategy’nin hisseleri Bitcoin’in değeriyle bağlantılı hale gelerek şirketin bu yıl kripto para biriminin hızlı düşüşü nedeniyle 1,2 milyar dolar kaybettiğini gözler önüne seriyor. Bu yüzden dipten Bitcoin almak şirket için çok önemli bir strateji haline geliyor.

Şirket, ikinci çeyrek bilançosunda Bitcoin kaynaklı 917,8 milyon dolarlık bir zarar da bildirmişti.

Bitcoin Biraz Toparlanırken MSTR Yüzde 12 Değer Kazandı

MicroStrategy’nin hisse senedi fiyatı geçtiğimiz cuma günü yüzde 12 artarak Bitcoin’in önceki 24 saatteki yaklaşık yüzde 10’luk artışına resmen ayna tuttu. Mesai sonrası işlemlerde hisse senedinde yaklaşık yüzde 1’lik bir düşüş görüldü. Bitcoin, cuma gününün erken saatlerinde 21 bin dolar civarında seyrediyordu.

İlgili Haberler ve İçerikler

Tamadoge 100x Olacak Mı? OKX'teki Borsa Arzına Katılın

Puanımız

tamadoge
  • '10x Potansiyelli' - CNBC Raporu
  • Deflasyonal, Düşük Arz - 2 Milyar
  • Move to Earn (M2E), Metaverse Entegrasyonu
  • Evcil Doge NFT'leri - Kitlesel Adopsiyon Potansiyeli
  • ICO Yolda (Tier One Borsalarında)
tamadoge
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.