ABD’de ara seçimler yaklaşırken Temsilciler Meclisi’nin ülkedeki büyük tartışma konusu olan stablecoin’lerle ilgili yasa tasarısını önümüzdeki hafta oylayabileceği bildirildi. Tasarıya göre, stablecoin’lere iki yıllık yasak getirileceği öngörülüyor.

ABD Temsilciler Meclisi’nde hazırlanmakta olan stablecoin’leri düzenlemeye yönelik yasa tasarısı, bu yılın başlarında çöken algoritmik stablecoin TerraUSD’ye benzer coinlere iki yıllık bir yasağı içeriyor. Tasarı bu hali ile yasallaşırsa UST gibi algoritmik stablecoin’ler iki yıl yasaklanacak. Öte yandan, piyasada yaygın olarak kullanılan USDT, USDC, BUSD gibi stablecoin’lerin bu kapsama girmeyeceği aktarıldı.

Bloomberg tarafından elde edilen bilgiye göre, yeni “endojen olarak teminatlandırılmış stablecoin’ler” oluşturmak ya da ihraç etmek yasa dışı sayılacak. Sabit bir döviz kuruna sahip olarak tanıtılan, sabit fiyatlarını korumak için tamamen aynı geliştirici tarafından üretilen ve başka bir dijital varlığın değerine bağlı olan stablecoin’ler bu kriterler kapsamına giriyor.

Terra Luna Çöküşü Düzenleyicileri Tetikledi

UST olarak da bilinen TerraUSD ve kardeş tokeni Terra Luna, ABD dolarına 1’e 1 sabitlenmek üzere tasarlanmıştı. UST, geçtiğimiz mayıs ayında çöktüğünde bu deney büyük kayıpla sonuçlanarak 60 milyar dolara yakın bir miktarı piyasadan sildi. Bu durum düzenleyiciler arasında stablecoin’lere olan ilgiyi yeniden alevlendirdi.

Taslak mevzuat, ABD Hazine Bakanlığı’ndan, ABD Merkez Bankası FED, Para Birimi Kontrol Ofisi (OCC), Federal Mevduat Sigorta Şirketi, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ‘na uygun olarak Terra’ya benzer tokenler üzerinde bir çalışma yapmasını gerektirecek.

‘Teklifin Şartları Değişebilir’

Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi Başkanı Maxine Waters ve Kıdemli Kongre Üyesi Patrick McHenry, stablecoin mevzuatı üzerinde bir anlaşmaya varmak için çalışıyor. Ancak istişare görüşmeleriyle ilgili bilgisi olan kaynaklar, Cumhuriyetçi McHenry’nin son taslağı onaylayıp onaylamadığının henüz belirsiz olduğunu söyledi. Nihai bir versiyon yayınlanmadan önce teklifin şartlarının değişmeye devam edebileceği de vurgulandı. McHenry, “Bu kadar büyük ve yeni bir konu üzerinde yasama yapmak çok zaman alıyor.” diye konuştu.

Tasarının, Terra’da yaşananları ele almasının yanı sıra, bankaların ve banka dışı kuruluşların stablecoin ihraç etmesine olanak tanıyacağı belirtiliyor. Banka ihraççılarının da OCC gibi tipik federal düzenleyicilerinden onay isteyecekleri aktarılıyor. Önerilen mevzuatın, Fed’in banka dışı ihraççılardan gelen başvuruları karara bağlamak için bir prosedür oluşturmasını zorunlu kılacağı da bildiriliyor.

Onay Sonrası 180 Gün İçinde Fed’e Kayıt Zorunluluğu

Bunlara ek olarak, eyalet düzeyinde onaylanan ve bu onaydan sonraki 180 gün içinde Fed’e kaydolan banka dışı stablecoin ihraççıları tasarı kapsamında faaliyet gösterebilecek.

Mevzuat, iflas durumunda yatırımcıları korumak amacıyla işletmelerin stablecoin’ler, kripto cüzdanların özel anahtarları (private key) ve nakit para dahil olmak üzere müşteri fonlarını şirket varlıklarıyla birleştirmesini yasaklamayı planlıyor. Ayrıca Fed’e, bankacılık sektörü, finansal sistem ve Amerikan vatandaşlarının mahremiyeti üzerindeki olası etkiler de dahil olmak üzere, merkez bankası dijital para birimi olarak bilinen olası bir ABD dijital dolarının yaratacağı sonuçları araştırma talimatı veriliyor.

Görüşmeler hakkında bilgi sahibi olan kişiler, tasarının önümüzdeki haftaya kadar oylanmasının mümkün olduğunu söylüyor. Ancak komitedeki önemli Demokratlardan biri olan Brad Sherman’ın Bloomberg’e yaptığı açıklamaya göre, henüz bir değerlendirme tarihi netleştirilmedi.

İlgili Haberler ve İçerikler

Tamadoge 100x Olacak Mı? OKX'teki Borsa Arzına Katılın

Puanımız

tamadoge
  • '10x Potansiyelli' - CNBC Raporu
  • Deflasyonal, Düşük Arz - 2 Milyar
  • Move to Earn (M2E), Metaverse Entegrasyonu
  • Evcil Doge NFT'leri - Kitlesel Adopsiyon Potansiyeli
  • ICO Yolda (Tier One Borsalarında)
tamadoge
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.