Amerikan’ın en büyük borsalarından biri olan Nasdaq Borsası, büyük miktarda parası olan yatırımcılar arasında dijital para birimlerine yönelik artan iştahtan faydalanmayı planlarken, kriptoya yönelik ilk büyük hamlesini yapmaya hazırlanıyor.

Dünyanın en büyük ikinci borsası Nasdaq’ın başkan yardımcısı ve Kuzey Amerika piyasaları yöneticisi Tal Cohen’in verdiği bilgilere göre, dijital varlıklara yönelik yeni organizasyon başlangıçta kurumsal yatırımcılara Bitcoin ve Ethereum için saklama hizmetleri sunacak. Öte yandan yeni Nasdaq Dijital Varlıklar birimini yönetmesi için kripto borsası Gemini’de broker’lık hizmetlerini yürüten Ira Auerbach’ın Nasdaq’a transfer edildiği de gelen bilgiler arasında yer alıyor.

Wall Street’in en büyük firmaları, istihdamı azaltan ve fiyatları düşüren gerilemeye rağmen kurumsal yatırımcıların ilgisinin devam etmesi nedeniyle sektöre katılımlarını derinleştiriyor. New York merkezli dev yatırım şirketi BlackRock, müşterilerinin Bitcoin işlemlerini yapmasını kolaylaştırmak için kripto para borsası Coinbase ile ortaklık kurmuş ve kısa bir süre sonra ilk yatırım ürününü doğrudan token cinsinden sunmuştu. Diğerlerinin yanı sıra Charles Schwab Corp, Fidelity Digital Assets, Citadel Securities ve Virtu Financial tarafından desteklenen yeni bir borsa olan EDX Markets de bu yıl bazı tokenlerle işlem yapılmasına imkân tanıyacak.

“Bu güveni ve markayı piyasaya sunmak için Nasdaq’tan daha iyi bir yer düşünemiyorum.” diye konuşan çiçeği burnunda yönetici Auerbach’a göre, bu dönüşümün bir sonraki aşaması yaygın bir kurumsal benimseme tarafından yönlendirilecek.

New York Finansal Hizmetler Departmanı’ndan onay bekleyen Nasdaq’ın, dijital varlıkları saklama hizmetine başlaması halinde Coinbase, Anchorage Digital ve BitGo gibi kripto para şirketlerinin rekabetiyle karşı karşıya kalacağı görülüyor.

Aralarında BNY Mellon ve State Street’in de bulunduğu az sayıda finans kuruluşları da kurumlar için kripto saklama hizmeti sunuyor.

Saklama Hizmetleri Başlangıç, Dahası da Gelebilir

Saklama hizmetlerinin ‘başlangıç’ olduğunu söyleyen Nasdaq başkan yardımcısı Tal Cohen verdiği bir röportajda, “Saklama hizmeti sayesinde başka çözümler geliştirmeye başlayabilir, uygulama ve likidite hizmetleri sunabilir ve yeni piyasaları nasıl destekleyeceğimizi düşünebiliriz.” diye konuştu.

Cohen, Nasdaq’ın bir kripto borsasını piyasaya sürmek için acil bir planı olmasa da düzenleyici ortama ve rekabet ortamına dayalı olarak fırsatları değerlendireceğini vurguladı.

Nasdaq, halka açık işletmelerin hisselerinin işlem gördüğü borsa dışındaki kaynaklardan gelir elde etmeye odaklanıyor, ayrıca yazılım, veri ve diğer hizmetlere yatırımlar yapıyor. Bununla birlikte şirket gözetim ve işlem araçları da dahil olmak üzere kendi yazılımını kripto oyuncularına dış kaynak olarak sağlıyor. Halihazırda da Bitstamp gibi kripto borsalarına alış ve satış emirlerinin otomatik olarak yapılmasını sağlayan eşleşme motoru teknolojisini temin ediyor. Şirketin ayrıca 2021 yılında kendi endeksine dayalı olarak fiyatlanan Hashdex Nasdaq Crypto Index ETF’ini de resmen piyasaya sürdüğü biliniyor.

‘Düzenlemeler Fırsat da Sağlayabilir’

Nasdaq başkanı ve CEO’su Adena Friedman, geçtiğimiz mayıs ayında Bloomberg’e verdiği bir röportajda, Nasdaq’ın bu alana genel yaklaşımının düzenlemeyle ilgili sorular nedeniyle daha temkinli olduğunu söylemişti. Ancak başkan yardımcısı Tal Cohen’e göre, düzenleme aynı zamanda fırsat da sağlayabiliyor.

Cohen yaptığı açıklamada, “Düzenleyici çerçeveler içinde nasıl çalışacağımızı biliyoruz ve yasaların sınırları içinde yenilik yapmaya devam ediyoruz. Düzenlemeleri olduğu gibi kabul etmek bizim yapacağımız bir şey. Kurumlar da bizim bu çerçeve içinde çalışmamızı istiyor.” diye konuştu.

Nasdaq Kripto Şirketlerine Göz Kırpıyor

Cohen’e bağlı olarak kıdemli başkan yardımcısı ve dijital varlıklar başkanı olarak çalışacak olan Auerbach, Nasdaq’ın kripto tabanlı firmalarla ortaklıklar ve anlaşma fırsatlarını keşfetmeye de açık olduğunu, ancak kısa vadede bir satın alma planı olmadığını açıkladı. Auerbach, ekibini yıl sonuna kadar 40 kişiye ulaştırmayı planladığını, ayrıca içeride yapılanmayı ve dışarıdan işe alım yapmayı hedeflediğini de sözlerine ekledi.

Öte yandan Nasdaq, bankalar ve ticaret şirketleri için kara para aklama, dolandırıcılık ve manipülasyon vakalarının araştırılmasına, raporlanmasına yardımcı olan Verafin ve Surveillance ürünleri aracılığıyla, suçla mücadele yazılımıyla ilgili kripto şirketlerine sağladığı teknolojiyi de artırdı.

İlgili Haberler ve İçerikler

Tamadoge 100x Olacak Mı? OKX'teki Borsa Arzına Katılın

Puanımız

tamadoge
  • '10x Potansiyelli' - CNBC Raporu
  • Deflasyonal, Düşük Arz - 2 Milyar
  • Move to Earn (M2E), Metaverse Entegrasyonu
  • Evcil Doge NFT'leri - Kitlesel Adopsiyon Potansiyeli
  • ICO Yolda (Tier One Borsalarında)
tamadoge
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.