ABD Merkez Bankası FED Faiz Kararını Açıkladı. FED politika faizini 75 baz puan artışla yüzde 3,0-3,25 aralığına yükseltti. FED’den yapılan açıklamada faiz artışı kararının oy birliği ile alındığı bildirildi. FED faiz kararı ile şahin tutumunu korudu.

FED’in faiz kararının ardından ABD 2 yıllık tahvil faizi 15 baz puan artarak yüzde 4,11 seviyesini gördü. FED medyan politika faizi tahminini 2022 için yüzde 3,4’ten yüzde 4,4’e, 2023 için tahminini yüzde 3,8’den yüzde 4,6’ya yükseltti. FED’in 2025 için medyan politika faizi tahmini yüzde 2,9 oldu. FED noktasal grafikte 2022 ve 2023’teki parasal sıkılaşma miktarında ayrım gözlemleniyor.

FED, ABD ekonomisi için 2022 büyüme tahminini 1,7’den 0,7’ye çekti. FED 2024 yılı işsizlik oranı beklentisini yüzde 4,1’den yüzde 4’4e yükseltti. FED’in 2025 yılı işsizlik oranı beklentisi yüzde 4,3 oldu.

ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), ağustos ayında beklentilerin aksine yüzde 0,1 artmış ve yıllık bazda yüzde 8,3 olmuştu. Bu oran enflasyon artışını yavaşlatsa da aylık enflasyon artışı beklentilerin üzerinde kalmıştı. ABD’de piyasa beklentileri, TÜFE’nin ağustos döneminde aylık bazda yüzde 0,1 azalması yönündeydi.

FED Başkanı Powell: Enflasyonda Hedef Yüzde 2

Faiz kararının ardından açıklamalarda bulunan FED Başkanı Jerome Powell enflasyonu yüzde 2’lik beklenti seviyesine getirme taahhüdüne sıkı sıkıya bağlı olduklarını vurguladı. ‘FED faiz oranlarının yeterli derecede kısıtlı olmasını istiyor’ diyen Powell ayrıca faiz artışlarının devam etmesinin uygun olacağını düşündüklerini dile getirdi. ‘Kısıtlayıcı politika duruşu bir süre devam etmeli para politikasının erken gevşetilmemesi gerek’ sözlerini söyleyen Powell gelecekteki faiz artışlarının hızının ekonomiye bağlı olacağını belirtti. FOMC’un yılın kalanında 100 baz puan ila 125 baz puan faiz artışı konusunda ayrıştığını bildiren Powell yumuşak inişin zorlu olacağına dikkat çekti.

FED Faiz Kararı Kripto Paraları Nasıl Etkiledi?

FED’in faiz kararı sonrası Bitcoin ve altcoinlerde düşüş görüldü. Gün içinde 19 bin 500 seviyesini gören Bitcoin 18 bin 666 dolar seviyesine kadar geriledi. 1400 doların üzerinde seyreden Ethereum ise 1310 dolar seviyesini test etti. Sert düşüşün ardından kripto paralar bir süre sonra toparlandı.

FED Faiz Kararı Kripto Parayı Nasıl Etkiler? 21 Eylül 2022

FED Faiz Kararı Sonrası EURUSD Paritesi Sert Düştü

FED faiz kararı ardından EURUSD paritesinde kayıplar devam etti. EURUSD paritesi bu yazı yazıldığı sırada 0,9813 seviyesinde seyrediyor. EURO diğer para birimlerine karşı da değer kaybediyor.

ABD Borsalarında Kayıplar Devam Etti

FED faiz kararı ardından ABD borsalarında da düşüş yaşandı. NasDaq ve S&P500 borsalarında kayıplar yüzde 1 civarında seyretti. Endeksler bir süre sonra toparlandı. Ons altın fiyatında ise kısa bir düşüşün ardından yükseliş yaşandı.

İlgili Haberler ve İçerikler

Tamadoge 100x Olacak Mı? OKX'teki Borsa Arzına Katılın

Puanımız

tamadoge
  • '10x Potansiyelli' - CNBC Raporu
  • Deflasyonal, Düşük Arz - 2 Milyar
  • Move to Earn (M2E), Metaverse Entegrasyonu
  • Evcil Doge NFT'leri - Kitlesel Adopsiyon Potansiyeli
  • ICO Yolda (Tier One Borsalarında)
tamadoge
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.