İsviçre’nin en büyük yatırım bankası olan Credit Suisse hisselerinde yaşanan büyük düşüş ve CDS priminin son 10 yılın rekorunu kırması “Credit Suisse batıyor mu?” endişesine yol açtı. Alman yatırım bankası Deutsche Bank için de aynı sorunların dile getirilmesi ile Avrupa’da yeni bir bankacılık krizi yaşanabileceği ihtimali konuşulmaya başlandı.

1,5 trilyon dolar varlık yöneten ve dünyanın en büyük yatırım bankalarından biri olan Credit Suisse hisseleri, Şubat 2021’deki 14,90 dolar seviyesinden ekim ayı itibarıyla 3,90 dolara geriledi. Geçen yıl 22 milyar dolar olan piyasa değerinin de 10 milyar dolar seviyesine düştüğü görüldü.

Credit Suisse ile benzer şekilde Alman Deutsche Bank hisselerinde de büyük düşüş kaydedildi. Bankanın hisseleri, 2008 krizi sonrası yükseldiği zirve niteliğindeki 45 euro seviyelerinden 7,65 euroya kadar düştü.

İki bankanın da hisselerinin 2008 krizi seviyelerinin bile altına gerilemesi, Lehman Brothers olayını akıllara getirirken bankaların finansal durumunun, FED’in bugünkü kapalı yönetim kurulu toplantısında görüşülmesi bekleniyor.

Credit Suisse Kredi Risk Primi Tavan Yaptı

İsviçreli bankacılık devinin hisse senedi değerlerinde yaşanan düşüşün, son bir kaç aydır ortaya atılan iddiaları destekler nitelikte olduğu konuşuluyor. Bankanın seneye 57 baz puanla başlayan CDS’inin (Credit Default Risk – Kredi Risk Primi) son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaşması ise panik havasını körükledi.

S&P Global Market Intelligence verilerine göre Credit Suisse’in 5 yıllık CDS’inin geçtiğimiz cuma günü 6 baz puan yükselerek 247’ye yaklaştığı bildirildi.

Financial Times: “Credit Suisse Müşterilerini İkna Etmeye Çalışıyor”

Piyasalarda yaşanan gerginlik ve belirsizlik ortamında önemli bir iddia da Financial Times’tan geldi. İngiliz gazetesi Financial Times, Credit Suisse yöneticilerinin tüm hafta sonunu müşterilerini, kriz olmadığı yönünde ikna etmeye çalışarak geçirdiğini iddia etti.

İsmi açıklanmayan bir banka yöneticisi ise konuyla ilgili olarak gazeteye verdiği demeçte, bankanın likidite toplamak için müşterilerle görüşmeler yaptığı iddialarını yalanladı. Demeçte, hisse fiyatları rekor seviyede düşüş göstermişken bankanın böyle bir hareketten kaçınmaya çalıştığı konusunun da ısrarla vurgulandığı belirtildi.

Credit Suisse CEO’sundan Çalışanlara Açıklama

Diğer taraftan Reuters haber ajansı, İsviçre bankacının devi CEO’su Ulrish Koerner’in çalışanlarına bir açıklama yaptığını aktardı. Reuters’in gördüğünü belirttiği CEO’nun açıklamasında, bankanın sermaye gücünün ve likiditesinin sağlam olduğu konusunda güven verildiği belirtildi.

Koerner’in çalışanlara, “Uzun vadeli ve sürdürülebilir bir gelecek için Credit Suisse’i yeniden yapılandırma sürecindeyiz. Başarılı olmak için gerekenlere sahip olduğumuzdan eminim.” dediği ifade edildi.

CEO Koerner’in ayrıca, 27 Ekim’de açıklanacak üçüncü çeyrek sonuçları öncesinde daha fazla ayrıntı veremediğini de belirttiği aktarıldı.

Credit Suisse ve Deutsche Bank Düşüşünde Gözler FED Toplantısında

‘Sistemik olarak önemli finansal kurumlar’ kategorisinde yer alan Credit Suisse ve Deutsche Bank’ın durumunun, ABD Merkez Bankası FED’in 3 Ekim’de – bugün düzenleyeceği kapalı yönetim kurulu toplansının ana gündem maddelerinden biri olması bekleniyor.

Lehman Brothers Olayı Nedir?

Credit Suisse ve Deutsche Bank’ın hisselerinde yaşanan düşüş, Lehman Brothers olayını getirdi. 1800’lü yıllarda kurulan ve dünyanın en büyük 4. yatırım bankası konumundaki Lehman Brothers, 15 Eylül 2008’de 613 Milyar dolar borcu ile ABD tarihinin en büyük iflasını açıklayarak batmıştı. Diğer finans kurumlarını da sıkıntıya sokan Lehman Brothers olayı “2008 ekonomik krizinin tetikleyicisi” olarak görülmüştü.

İlgili Haberler ve İçerikler

Tamadoge 100x Olacak Mı? OKX'teki Borsa Arzına Katılın

Puanımız

tamadoge
  • '10x Potansiyelli' - CNBC Raporu
  • Deflasyonal, Düşük Arz - 2 Milyar
  • Move to Earn (M2E), Metaverse Entegrasyonu
  • Evcil Doge NFT'leri - Kitlesel Adopsiyon Potansiyeli
  • ICO Yolda (Tier One Borsalarında)
tamadoge
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.