Dünyanın en yüksek hacimli kripto para borsası Binance, düzenli yakım politikası gereği 21’inci çeyrek BNB yakım işleminin tamamlandığını duyurarak 547 milyon dolar değerinde BNB’yi dolaşımdan çıkardı.

Binance borsası web sitesinden yayımladığı blog yazısında, 550 milyon dolara yakın bir değere sahip olan toplam 2.065.152 BNB tokenini yakarak dolaşımdan çıkardığını duyurdu. Borsa ayrıca, kazara dijital varlıklarını kaybeden kullanıcılara yardım eden bir mekanizma olan Pioneer Burn Programı aracılığıyla 4.833,25 adet BNB’nin daha yakıldığını belirtti.

Borsa bu kayıpları karşılayıp belirli koşullara bağlı olarak tokenleri kullanıcılara iade ediyor. Bu tokenler daha sonra Binance tarafından üç ayda bir yakılan toplam tokenlerden düşürülüyor.

Daha önce Binance, her çeyrek için kârının yüzde 20’sinin yakımını tamamlamayı taahhüt etmişti. Son yakma işlemiyle birlikte, borsanın 2022’nin üçüncü çeyreğinde 2,7 milyar dolar kâr etmiş olabileceği söyleniyor.

21’inci üç aylık BNB yakımı, fiat değeri açısından BNB yakımı tarihinde yakılan en büyük miktarlardan biri olarak görülüyor. 2021 yılında yaklaşık 600 milyon dolarlık BNB yakılmış ve bu da kayıtlara geçen en büyük BNB yakımı olmuştu.

BNB Yakım İşleminin Piyasalara Etkisi Ne Oldu?

Yakılan büyük miktara rağmen, yakım haberi dün Binance piyasaları üzerinde çok büyük bir etki yaratmadı. ABD’nin beklentilerin üzerinde gelen enflasyon verisini açıklamasıyla BNB fiyatları, kripto piyasasının geri kalanıyla birlikte yavaşça aşağı doğru hareket etti.

Bugün ise BNB fiyatlarında bir yükselme görülüyor. Son 24 saat içinde yüzde 3 kadar yükseliş kaydeden dijital varlık, bu haberin yazıldığı sırada 273 dolardan işlem görüyor. BNB’nin önceki güne göre işlem hacmi ise yüzde 70’e yakın yükseliş göstererek 1 milyar 200 milyon dolara yaklaştı.

Binance, söz konusu yakım programına başlarken 200 milyon adet olan token arzını 100 milyon BNB’ye indirme hedefiyle yola çıkmıştı. İlk zamanlar için planlanan, ilgili dönemdeki kârın belirli bir yüzdesini BNB olarak yakmaktı. Fakat zamanla yakım politikasında bazı değişikliklere gidildi.

Binance Smart Chain’in Hacklenmesi BNB Fiyatını Etkilemişti

Öte yandan Binance Smart Chain’in geçen hafta siber saldırıya uğraması, BNB fiyatına negatif olarak yansımıştı. Saldırı öncesi 300 dolar sınırına kadar yükselen kripto para, olumsuz gelen haberle yönünü aşağı çevirmiş ve hack saldırısında yaklaşık 100 milyon dolarlık BNB’nin çalındığı bildirilmişti.

BNB Chain daha sonra Moran adındaki altyapının güçlendirilmesi amacıyla yapılması planlanan hard fork güncellemesini tamamlamış ve istismara yol açan çapraz zincir köprüsündeki hata da düzeltilmişti

BNB Yakımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Binance, Blog yazısında BNB token yakma mekanizması hakkında merak edilenlere de yer verdi. Yazıda, BNB ve Binance’in 2017’de piyasaya sürülmesinden bu yana, 100 milyon BNB’yi veya toplam arzın yarısını bir yakma işlemiyle dolaşımdan kaldırmayı taahhüt ettikleri yinelendi.

Çıkarılan token sayısının Auto-Burn formülüne göre otomatik olarak hesaplandığı, bu yakma mekanizmasının 2021’in son çeyreğinde uygulamaya konduğu hatırlatıldı. Blog yazısında ayrıca, BNB’nin deflasyonist bir para birimi olduğu da vurgulandı.

BNB Auto-Burn, Binance merkezi borsasından bağımsız olarak denetlenebiliyor ve objektif bir süreç sağlıyor. Bunların yanı sıra, BNB Chain, BNB Chain’in gaz ücretlerinin bir kısmını gerçek zamanlı olarak yakmaya devam ediyor.

İlk Terra LUNC Yakımı Gerçekleştirilmişti

Binance borsası 3 Ekim’de, LUNC spot ve vadeli işlemlerinden gelen işlem ücretlerine ait ilk yakım işlemini gerçekleştirmişti. Borsa, ilk yakma etkinliğinde yaklaşık 1,8 milyon dolar değerinde LUNC tokeninin yakıldığını duyurmuştu.

Tokenler Yakılırken Milyonlarca Dolarlık Gerçek Sanat Eserleri De Yakılıyor

Topluluğun bazı kesimleri tokenleri yakarken, bazıları da milyonlarca dolar değerinde sanat eserlerini yakıyor. Geçtiğimiz gün İngiltere’nin önde gelen çağdaş sanatçılarından Damien Hirst, NFT’si satılan yüzlerce eserini yakmaya başladı. Hirst, “The Currency” adlı değiştirilemez token (NFT) projesini tamamlamak için bir canlı yayın sırasında bazı fiziksel sanat eserlerini ateşe verdi. Sanatçı, son koleksiyonuna ait eserlerin isteyenlere fiziksel isteyenlere NFT olarak takdim edileceğini, NFT’si seçilenlerin fiziksel eserlerinin yakılacağını duyurmuştu.

İlgili Haberler ve İçerikler

IMPT - 100x Potansiyelli Ön Satış

Puanımız

  • Karbon Ofsetli Kripto & NFT Projesi
  • Çevreye Duyarlı Yatırımcılar
  • Sektör İş Birlikleri, Güçlü Ekip
  • Şu An Ön Satışta (Birinci Aşama)
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.