Bir Tik Tokker’ın 100’den fazla Bitcoin’in özel anahtarlarını tuttuğu Hotmail hesabına erişememesi sosyal medyada viral oldu.

Bitcoin’in ilk piyasaya çıkmasından bu yana, “anahtarın yoksa kripton da yok” mottosu son derece önem kaydediyor. Bitcoin ve diğer kripto paralar, basılı paralar gibi fiziksel olarak var olmadıkları için cebe ya da cüzdana koyulamıyor. Kripto paralar kendi blok zincirinde saklanıyor.

Merkezi emanetçilerin (kripto para cüzdanları) ‘sorumsuz ve güvenilmez’ oldukları görüldükçe yatırımcıların varlıklarının emaneti için önlemler alması çok kez tartışıldı. Bu nedenle, “güvenme, doğrula” mantrası Bitcoin alanında da inanılmaz derecede önemli bir sorumluluk haline geldi.

Bununla birlikte, talihsiz bir Tik Tokker’ın da zor yoldan öğrenmek zorunda kaldığı bir ders olarak, yatırımcıların kripto parasını kişisel olarak muhafaza etmesinden daha da önemli bir şey varsa o da; Bitcoin’in sorumlu bir şekilde muhafaza edilmesini sağlamak.

2 Milyon Dolarlık Bitcoin İçin Harekete Geçti

Tik Tok kullanıcısı ConspiracyCubed paylaştığı videosunda, özel anahtarlarını Hotmail hesabında sakladığı için bunlara erişemediğini ve giriş yapamadığını açıkladı.

Tik Tokker, 2010 yılında 100 Bitcoin satın aldığını iddia ediyor ki o zamanlar çok değerli olmasa da dijital varlık bugün neredeyse 2 milyon dolar değerinde.

Kullanıcı, hesabının şifresini hatırlıyor, ancak görünüşe göre birisi hesabına giriş yapmaya çalışmış. Bu sebepten kendisine başka güvenlik sorularının geldiği anlaşılıyor. Talihsiz Tik Tokker, hesabına aslında bu sebepten dolayı erişemiyor.

Geçmişte tipik güvenlik sorularından birini seçen @ConspiracyCubed 2005 yılında en iyi arkadaşı olarak kimi yazdığını hatırlamıyor.

Söz konusu Tik Tokker şimdi yardım çağrısında bulunarak sesini duyurmaya çalışıyor. Sayfasından Hotmail’e karşı yasal bir dava açmasına yardımcı olabilecek herhangi bir avukat olup olmadığını soruyor.

“Gerçek Bitcoin Arzı Aslında 21 Milyon Değil”

Bitcoin’in kurucusu olarak bilinen Satoshi Nakamoto, insanların zamanla anahtarlarını kaybedeceğinin farkındaydı ve bunu bir hatadan ziyade Bitcoin ağının bir özelliği olarak benimsedi.

İnsanlar coinlerini kaybettiklerinde, Bitcoin sonsuza dek dolaşımdan çıkıyor. Bu durum da kısa vadede daha az potansiyel satış baskısı olacağı ve uzun vadede varlığın çok daha nadir hale geleceği anlamına geliyor.

Özel anahtarlarını olmadık yerlerde saklayan ya da unutan kişiler tarafından şimdiye kadar kaç Bitcoin kaybedildiğine dair farklı tahminler var. Tahminler dört milyon ila yedi milyon Bitcoin arasında değişiyor. Yani ‘gerçek’ maksimum Bitcoin arzının aslında 21 milyon olmadığı, önemli ölçüde daha az olduğu belirtiliyor.

“Bitcoin Kişisel Sorumluluğu Ödüllendiriyor”

Alexander Svetski, Bitcoin maksimalistlerinden biri olarak tanınıyor. Ünlü yatırımcı, Bitcoin’cilerin herkesi bu alana davet etmeye çalışmaması gerektiğine ve Bitcoin’in yalnızca “geride kalanlar” için olduğuna inanıyor.

Svetski, Bitcoin’i herkesin faydalanabileceği bir araç olarak benimsemeye çalışmak yerine, onu daha önce anlayanların orantısız bir şekilde ödüllendirileceğini kabul etmenin daha iyi olacağını düşünüyor.

Bitcoin, geçmişte birçok Bitcoin maksimalistinin iddia ettiği gibi, bir araç olarak nasıl kullanılacağının farkında olunduğu sürece, insanlara en yüksek derecede mülkiyet hakkı sağlayan bir teknoloji olarak görülüyor.

Bitcoin Tarihi ‘Talihsiz Yatırımcı’larla Dolu

Öte yandan, Bitcoin’in bugünkü kadar iyi anlaşılmadığı bir dönemde Bitcoin’e sadece 50 ya da 60 dolar harcamış olabileceğini iddia eden ve haberde bahsedilen Tik Tokker’ın durumunda olan çok sayıda talihsiz olaylar görülebiliyor.

Bitcoin’lerini yanlış yere koyan, atan, unutan veya kurtaramayan birçok insanın hikayesine aşinayız. Bitcoin tarihi, artık kripto alanında herkesin tanıdığı Güney Galler’de yaşayan bilgisayar mühendisi James Howells’in yaşadıkları gibi hikayelerle dolu. Howells, 2013 yılında hard diskini çöpe atarak 8 bin Bitcoin’ini kaybetti ve o zamandan beri kayıp anahtarlarını geri almak için yetkililerle mücadele ediyor.

James Howells birçok kez yetkililerden yardım çağrısında bulundu. Hatta çöp sahasını aramayı dahi teklif etmişti. Newport Belediyesi ise, genç yatırımcının bu taleplerini yaşanabilecek sağlık ve çevresel sorunları öne sürerek reddetmişti.

Talihsiz yatırımcı, Bitcoin’lerinin kurtarılması durumunda paranın yüzde 10’uyla Newport’u, Birleşik Krallık’ın kripto merkezi haline getireceğine dair vaatlerde bulunmuştu.

İlgili Haberler ve İçerikler

IMPT - 100x Potansiyelli Ön Satış

Puanımız

  • Karbon Ofsetli Kripto & NFT Projesi
  • Çevreye Duyarlı Yatırımcılar
  • Sektör İş Birlikleri, Güçlü Ekip
  • Şu An Ön Satışta (Birinci Aşama)
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.