Mastercard, yeni duyurduğu program ile finans kuruluşlarının müşterilerine güvenli bir şekilde kripto işlemleri yapma imkânı sunacak.

Birçok spor organizasyonuna sponsor olmasıyla tanınan ABD merkezli finans şirketi Mastercard, bankaların müşterilerine kripto işlemleri ve hizmetleri sunmalarını sağlayacak yeni platformu Crypto SourceTM’yi tanıttı.

Yapılan açıklamaya göre Mastercard, bankaların kripto paralarda işlem yapmalarının önüne geçen iki ana neden olan regülasyonlara uyum ve güvenlik konularını çözecek.

Mastercard’ın duyurusu, bankacılık müşterilerinin kripto para işlemleri yapma fırsatına sahip olacağı anlamına geliyor.

Mastercard Bankacılık Ortakları İçin Köprü Olacak

Dünyanın en büyük finans şirketlerinden biri olan Mastercard, geniş bir müşteri tabanına sahip olduğu ve sektörde uyumlu olmasıyla tanındığı için bu gelişme önem arz ediyor. Ayrıca, kripto endüstrisini yöneten daha az itibarlı şirketlerin birçoğuyla karşılaştırıldığında büyük bir fark görülüyor.

Mactercard, hali hazırda PayPal tarafından kullanılan kripto işlem platformu olan Paxos ile kripto paralarda işlem yapma olanağı sunan bankalar arasında bir köprü işlevi görecek.

Mastercard ile kripto para işlemleri yapmak isteyen yatırımcılar, PayPal’da olduğu gibi kendi varlıkları üzerinde bireysel kontrolü sağlayamayacaklar.

Güvenilir Bir Şekilde İşlem Yapmanın Emniyeti

Bu durum, kripto paralarından tam anlamıyla faydalanmak ve olası tüm avantajlardan yararlanmak isteyenler için genelde endişe verici görünüyor. Ancak, birçok kullanıcı için güvenilir bir ortakla nispeten sorunsuz bir şekilde işlem yapma fırsatı da sektör için oldukça önem kaydediyor.

Yapılan duyuruda, Mastercard’ın banka ortaklarının, regülasyona tabi tutulmuş lisanslı kripto saklama sağlayıcılarıyla iş birliği yaparak, siber, güvenlik ve danışmanlık hizmetleriyle güçlendirilmiş, belirli kripto varlıkları için kapsamlı bir satın alma, tutma ve satma hizmetleri paketine erişim kazanacağı bildiriliyor. Crypto Source platformu, kripto ekosistemine ek güvenlik getirmek ve kart çıkaran kuruluşların karmaşık düzenlemelere uymalarına yardımcı olmak için Mastercard Crypto SecureTM ile tamamlanıyor.

Varlıklar Üzerinde Bireysel Kontrolün Ehemmiyeti Azaldı

Öte yandan, sosyal paylaşım platformu Twitter’da Plan B takma isimli bir analistin paylaşımına göre, Bitcoin kullanıcıları arasında bile varlıkların üzerinde bireysel kontrolün zamanla daha az önemli hale geldiği görülüyor.

Varlıklar üzerinde bireysel kontrol yani self-custody, emanet edilemeyen (Coinbase Wallet gibi) cüzdanlar anlamına geliyor. Bu durumda kripto paranın tam kontrolü kişide oluyor.

Coinbase ve Binance gibi daha yeni firmalarla karşılaştırıldığında, Mastercard ve bankacılık ortaklarının daha uzun bir geçmişe sahip olduğu ve geleneksel finans sektöründe daha sıkı düzenlemelere tabi olunduğu biliniyor.

Kripto para alanındaki en büyük yatırım şirketlerinden Grayscale’in CEO’su Barry Silbert, Bitcoin ETF’sinin bulunmamasından dert yanarken Mastercard’ın duyurusu, dünyanın dört bir yanındaki işletmeler ile bankaların Bitcoin işlemlerini başarılı bir şekilde ve fazla zorluk çekmeden yapabileceklerini gösteriyor.

Bu şikâyetlerin, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ‘na karşı devam eden şikâyetlere ek olarak yapıldığı son derece makul olduğu görülüyor. SEC de yalnızca hangi projelerin başarılı olabileceğini değil, aynı zamanda bu projelerin başarılı olmasına nasıl izin verileceğini de seçerek kripto para piyasasını aktif olarak manipüle etmeye çalışmakla suçlanıyor.

Paxos Daha Az Likiditeye Sahip

Gelen yorumlar arasında, bu duyurunun son derece yüksek hacimlerde işlem yapmak isteyen yatırımcılar üzerinde pek bir etkisi olmayacağı yer alıyor.

Bu açıklamanın en önemli özelliğinin, sektöre sağladığı ek meşruiyet, bankalar ile diğer kuruluşların kripto para birimlerine tamamen bağlı olduklarının ve onlara uzun vadeli bir bakış açısı benimsediklerinin (ya da en azından müşterilerinin işlem yapmalarına imkân sağlayarak kâr edebileceklerini düşündüklerinin) işareti olduğu söyleniyor.

En düşük likidite ve en düşük ücretlerle kripto para alım satımı yapmak isteyenlere, likiditenin en yüksek olduğu yerlerde işlem yapmaları tavsiye ediliyor. Buna göre, Binance ile Coinbase borsalarının emir defteri derinliğine ve platformlarındaki kripto para birimlerine bakıldığında Paxos’tan çok daha fazla olduğu görülüyor.

İlgili Haberler ve İçerikler

IMPT - 100x Potansiyelli Ön Satış

Puanımız

  • Karbon Ofsetli Kripto & NFT Projesi
  • Çevreye Duyarlı Yatırımcılar
  • Sektör İş Birlikleri, Güçlü Ekip
  • Şu An Ön Satışta (Birinci Aşama)
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.