Kripto para piyasalarında yaşanan düşüşler bazı yatırımcılara Metaverse evreni arazi satın almak gibi farklı fırsatlar sunuyor.

Geçtiğimiz sene sonlarında ve bu yılın başlarında yaşanan Metaverse’de arazi alma çılgınlığı kripto piyasalarında yaşanan durgunluklar sebebiyle popülerliğini yitirmiş durumdaydı. Fakat bazı yatırımcılar krizi fırsata çevirmeyi başardı. Bu kişiler arasında, dünyanın en değerli teknoloji şirketlerinden biri olan Microsoft’ta yazılım mühendisi olarak çalışan Aditya Saxena adlı genç de yer aldı.

Microsoft şirketinde yazılım mühendisi olan 25 yaşındaki genç, Metaverse’de arsayı ağustos ayında yaklaşık 3 bin dolara satın aldığını bildirdi. Birkaç ay önce bu fiyatın üç ya da dört katına kadar satılan benzer arazileri incelediğini de bildirdi.

Spekülasyona Açık Piyasada Yatırım Riski

Bloomberg’ün haberine göre, oyun, sosyal medya ve canlı yayın gibi teknolojileri bir araya getiren, sürükleyici çevrimiçi ortamlar için kullanılan Metaverse, Saxena’yı uzun zamandır etkiliyor. Microsoft’ta yazılımcı olarak çalışan Sanexa, gerçek bir ev satın almak için çok genç olduğunu ve Metaverse’de arazi satın alma işinin değerli olduğunu düşündüğünü söylüyor.

Ayı piyasasının devam ettiği ortam sebebiyle fiyatların uygun olduğunu söyleyen Saxena, riskli bir yatırım olsa da arsayı bir süre daha satmayı düşünmediğini belirtti.

Roblox ve Fortnite gibi kullanıcıların oyunu geliştirmek adına oyun içi satın alımlar yapabildiği popüler çevrimiçi ve mobil oyunların aksine, Metaverse platformlarındaki birçok katılımcı sanal mülkü sadece eğlence ya da oyun amaçlı değil, gerçek bir yatırım olarak görüyor. Ancak bu bağlamda çok sayıda risk de bulunuyor. Henüz kanıtlanmamış bir çekiciliği bulunan ve dalgalanmaların yaşandığı bu gelişmekte olan piyasanın düzensiz ve spekülasyona açık olduğu biliniyor.

Kriptolara Paralel Olarak Sanal Arazilerde De Düşüş Yaşanıyor

Bu yıl kripto paralar büyük düşüşler yaşarken, genellikle dijital tokenlerle alınıp satılan sanal arazi fiyatları da paralel olarak düşüş kaydetti. Analiz şirketi WeMeta tarafından derlenen verilere göre, blok zinciri tabanlı iki popüler çevrimiçi dünya olan Decentraland ve The Sandbox’taki ortalama fiyatlar, Kasım 2021’in başından bu ayın başına kadar yaklaşık yüzde 80 oranında gerileme yaşadı. Piyasa değerine göre en büyük dijital para olan Bitcoin’in fiyatları aynı dönemde neredeyse yüzde 70 düştü.

Satış sayısı da düşüş gösterdi. WeMeta’ya göre, Kasım 2021’de Sandbox ve Decentraland’da toplam 6 binden fazla işlem gerçekleşti. Geçtiğimiz ay satışlar binin altına düştü.

Öte yandan Saxena, fiyatlardaki bu düşüşü piyasaya girmek için bir şans olarak görüyor. Henüz Decentraland arazisi üzerinde bir şey inşa etmese de bunun yerine burayı ayda 50 ila 70 dolar arasında kiraya veriyor. Şu sıralar bir şirket de Metaverse pazarlama girişimini tanıtan bir reklam panosu için yer kiralıyor.

Arazi parselleri, blok zincirlerine kaydedilen dijital sanat ve koleksiyon parçalarına katılarak, değiştirilemez tokenler (NFT’ler) olarak satılıyor. Bu sanal dünyalarda; kullanıcıların avatarları dolaşabiliyor, diğer avatarlarla konuşabiliyor, kumar oynayabiliyor, konserler ve diğer etkinliklere katılabiliyor.

Uzun Vadeli Yatırımcılar Beklemede

Duke Üniversitesi’nde finans profesörü ve “DeFi and the Future of Finance” kitabının ortak yazarı Cam Harvey’e göre, kripto para fiyatlarının bu yıl düşmesiyle birlikte birçok spekülatör sanal emlak alanını terk etti ve geride çoğunlukla uzun vadeli yatırımcılar kaldı. Harvey ayrıca bu emlak piyasasının öngörülemez olabileceğini de belirtti.

Her yeni fikrin özellikle birden fazla sanal dünya söz konusu olduğunda riskli olduğunu söyleyen Harvey, sonuç itibarıyla Metaverse’e yatırılan paranın karşılığını alamama ihtimali olduğunu da vurguladı.

Kredi Kartlarını Ödemek İçin Aldığı Fiyatın Yarısına Sattı: Dolandırıcılara Dikkat

Kieran Skelly ismindeki 30 yaşındaki genç, Mart 2021’de Decentraland’da her biri yaklaşık 7 bin dolara 4 arsa satın aldı. Yaklaşık sekiz ay sonra, şişirilmiş fiyatlardan faydalanarak bir tanesini 50 bin dolara sattı. Değerlerin yükselmeye devam edeceğini varsayarak diğerlerini elinde tuttu. Ama durum Skelly’nin istediği gibi olmadı. Bu ay iki arsasını her biri 3 bin 300 dolardan satan Skelly’nin arsaları şu anda ödediğinin yarısı değerindeler.

“Ödemem gereken kredi kartlarım var” diyen ahşap ustası Skelly, satış sürecinin zorlu geçtiğini de sözlerine ekledi. Skelly, bir dolandırıcının Decentraland yöneticisi gibi konuşarak hızlı bir satış yapmak için kendisine arsalardan biri için yüksek bir fiyat teklif ettiğini de aktardı.

Decentraland Foundation (Decentraland Vakfı) sözcüsü, herhangi bir spesifik konu hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Sözcü, kuruluşun dolandırıcılıkla mücadele girişimlerinin, kimlik avı web sitelerinin ortadan kaldırılmasını ve kullanıcıların yalnızca resmî web sitesinden dosya indirmeleri konusunda uyarılmasını kapsadığını belirtti.

Kayıt Dışı Menkul Kıymet Uyarısı

Öte yandan bu konuda düzenleyici kaygılar da var. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ‘ndaki en kripto dostu komisyon üyesi olarak bilinen Hester Peirce, alınıp satılacak birimlere bölünmüş varlıklar olan fraksiyonel NFT’lerin kayıt dışı menkul kıymetler olabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Geçtiğimiz hafta gelen haberlere göre, SEC’in Bored Ape Yacht Club NFT koleksiyonunun yaratıcısı olan Yuga Labs şirketi hakkında soruşturma başlatıldığı bildirildi.

Virginia merkezli Web3 ve Metaverse konularında danışmanlık yapan avukat James Murphy de blok zincir tabanlı sanal gayrimenkullerin bu başlık altına girebileceğini söyledi. Murphy, insanların bu alanda endişe duyabileceklerini de vurguladı.

Birçok sanal dünya, satacakları arsa sayısına bir sınır koyuyor ve bu da birçok kripto para ve NFT yatırımcısını çekiyor. Veri analiz şirketi Dune Analytics’in istatistiklerine göre, eylül ayındaki işlem hacimlerinin ocak ayındaki zirveye göre yüzde 97 düşmesiyle, daha geniş NFT piyasasına olan ilgide de büyük bir azalma görüldü.

İlgili Haberler ve İçerikler

Dash 2 Trade - Ön Satış Sona Erdi, Şimdi Borsalarda!

Puanımız

dash2trade-site
  • Ön Satış Sona Erdi - Borsalarda Listelendi!
  • Cointelegraph'ta Çıktı
  • Solidproof ve CoinSniper Onaylı
  • 70,000+ Alım-Satım Topluluğu
  • Bitmart, Changelly, Gate.io, LBank CEX Listelemesi
dash2trade-site
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.