Dünyanın en büyük üçüncü kurumsal Bitcoin yatırımcısı pozisyonundaki elektrikli araç devi Tesla, kripto piyasalarında yaşanan düşüşten nasibini aldı. Tesla, Bitcoin’e yaptığı yatırımlardan 170 milyon dolar değerinde zarar kaydettiğini açıkladı. Şirket, zararını ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu SEC’e sunduğu rapor ile bildirdi.

Düzenleyiciye sunulan dosyada Tesla, bu yılın ilk 9 ayında Bitcoin’e yaptığı yatırımlardan 170 milyon dolarlık bir değer düşüklüğü yaşandığını iletti.

Şirket, elinde tuttuğu Bitcoin’in bir kısmını itibari para birimlerine dönüştürerek 64 milyon dolar kazanç elde ettiğini iletti.

Milyarder iş insanı Elon Musk yönetimindeki elektrikli araç üreticisi Tesla, 2022’nin ikinci çeyreğinde COVID-19 pandemisine bağlı gelir kayıplarını gerekçe göstererek Bitcoin varlıklarının yüzde 75’ini satmıştı.

64 milyon dolarlık kazanç çıkarıldığında Tesla’nın üçüncü çeyreğin sonunda 106 milyon dolarlık net zararı olduğu görülüyor.

Şirket 2021 yılının ilk çeyreğinde toplamda 1,5 milyar dolar değerinde Bitcoin yatırımı yapmıştı.

Tesla’dan Bitcoin Açıklaması: “Değer Düşüklüğü Karlılığımızı Olumsuz Etkileyebilir”

Farklı dönemlerde Bitcoin’e yaptığı yatırımların kripto kışından darbe alması ile zararı 170 milyon dolara ulaşan Tesla, geçtiğimiz günlerde açıklanan üçüncü çeyrek bilançosuna göre bu çeyrekte herhangi bir Bitcoin alım satımı yapmazken rezervinde 218 milyon dolar değerinde Bitcoin tutmaya devam ediyor.

Şirket zararını bildirdiği SEC dosyasında dijital varlıklarla ilgili vergi uygulamalarına ilişkin görüşlerini de aktarırken değer düşüklüklerinin karlılığı olumsuz etkileyebileceğine değindi.

Uygulamayla ilgili olarak Tesla, “Dijital varlıklar, mevcut muhasebe kuralları uyarınca süresiz olarak maddi olmayan ve duran varlıklar olarak kabul ediliyor. Buna göre, bir satışa kadar herhangi bir piyasa fiyat artışı için yukarı yönlü revizyon yapmamıza izin verilmese de bu varlıkların satın alınmalarını takiben herhangi bir zaman diliminde rayiç değerlerinde defter değerlerimizin altında bir düşüş olması durumunda değer düşüklüğünü muhasebeleştirmemiz gerektirecektir.” dedi.

Kaydedilen zararlar ile ilgili olarak ise Tesla, “Şu anda veya gelecekte elde tutulan herhangi bir dijital varlık için bu harcamalar, ilgili varlıkların piyasa değeri artsa dahi, bu tür değer düşüklüklerinin meydana geldiği dönemlerde karlılığımızı olumsuz etkileyebilir.” dedi.

Diğer taraftan üçüncü çeyrek bilançosuna göre Bitcoin zararına rağmen şirket karlılık konusunda problem yaşamıyor. Şirketin üçüncü çeyrek net karı geçen yılın aynı dönemine kıyasla iki kattan fazla artarak 3,33 milyar dolar olarak kaydedildi.

Son 1 Yılda Yüzde 68’den Fazla Düştü

Kripto kışının zorlu koşullarının devam ederken kimi şirketin iflas bayrağını çektiği kiminin de nakit akışını sağlamak için türlü yöntemlere başvurduğu bir dönemde Tesla’nın SEC’e Bitcoin varlıklarıyla ilgili zarar bildirmesi, kripto topluluğu tarafından oldukça normal kaşılandı.

CoinGecko verileri, Bitcoin’in son bir yıllık dönemde yüzde 68’den fazla değer kaybettiğini gösteriyor. Tüm zamanların zirvesine ulaştığı Kasım 2021’e kıyasla ise en popüler kripto para birimi Bitcoin fiyatı, yüzde 72’lik bir düşüş kaydetmiş olarak karşımıza çıkıyor. Bitcoin, an itibarıyla 19 bin 342 dolar seviyesinden işlem görüyor.

İlgili Haberler ve İçerikler

Dash 2 Trade - Ön Satış Sona Erdi, Şimdi Borsalarda!

Puanımız

dash2trade-site
  • Ön Satış Sona Erdi - Borsalarda Listelendi!
  • Cointelegraph'ta Çıktı
  • Solidproof ve CoinSniper Onaylı
  • 70,000+ Alım-Satım Topluluğu
  • Bitmart, Changelly, Gate.io, LBank CEX Listelemesi
dash2trade-site
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.