Dünyanın en değerli şirketlerinden teknoloji devi Apple, kripto para ödemeleri ve kripto borsalarıyla ilgili kuralları netleştirirken ilk kez NFT’ler için de kurallar yayımladı.

Apple, değiştirilemez tokenler (NFT’ler) ve kripto para borsalarıyla ilgili App Store kurallarını açıklığa kavuşturarak NFT’lere yönelik özel kuralları ilk kez derledi.

Kullanıcıları İşlemlerden Caydırma Hedefi

Apple’ın duyurduğu yeni kurallar, NFT satın alımlarının nasıl vergilendirileceğini ve ne için kullanılıp kullanılamayacağını teyit ederken, bir kripto borsası uygulamasının ne zaman listelenebileceğine ilişkin kuralları da netleştiriyor. Teknoloji devi yayımladığı yeni kurallarla NFT alıcı ve satıcılarını uygulama ile işlem yapmaktan etkin bir şekilde caydırıyor gibi görünüyor.

App Store yönergelerinde yapılan güncellemede, NFT’lerin uygulama içi satın alımlarına izin veren, ancak başka bir yerden edinilen NFT’lerin görüntüleme dışında herhangi bir amaçla kullanılmasını engelleyen bir madde eklendi.

Ayrıca App Store, uygulamaların NFT’leri basma, listeleme ve aktarma gibi NFT’lerle ilgili satış hizmetlerinde uygulama içi satın alımları kullanmasına izin verecek. Ancak, ek özelliklerin ya da işlevlerin kilidini açmak için NFT’lerin kullanılmasına izin verilmiyor.

Öte yandan, tüm NFT satın alımlarının uygulama içinde gerçekleştirildiğinden emin olan Amerikalı teknoloji şirketi, uygulama içi NFT satışlarını tüm satın alımlardaki standart yüzde 30 komisyon oranına dahil eden NFT “Apple vergisini” ikiye katlıyor gibi görünüyor.

Bu arada, Kaliforniya merkezli Cupertino şirketi, App Store üzerinden yapılan tüm işlemlerin yanı sıra uygulamayla ilgili satın alımlardan da yüzde 30’a varan oranlarda vergi alıyor.

Apple Komisyondan Kaçınma Olasılığını Engellemeye Çalışıyor

NFT’lere ek işlevsellik ve premium özellikler katmak, bunların faydasını veya değerini artırmanın bir yolu olarak görülüyor. Son aylarda işlem hacimlerinin düşmesiyle birlikte NFT oluşturucuları NFT’leri nasıl pazarlayacakları konusunda daha yaratıcı olmaya çalışıyor. Ek özellikler eklemek, bazı durumlarda talebi artırmanın bir yolu olarak görülüyor.

App Store, komisyondan kaçınma olasılığına karşın kullanıcılara uygulamada NFT satın alırken butonlar ve harici bağlantılar gibi yönlendirmelerin gösterilmesine izin vermeyecek.

Bununla birlikte, uygulama içerisindeki bir içeriğin veya özelliğin kilidini açmak için yerleştirilecek QR kod, kripto para ve kripto cüzdanları gibi mekanizmaların kullanılması önlenecek.

Yüzde 30 İşlem Ücreti Büyük Tepki Çekmişti

Dev şirket, NFT işlemlerinden yüzde 30 işlem ücreti almak istediği için NFT girişimleri tarafından yoğun bir şekilde eleştirilmişti çünkü bu oran birçok büyük ve küçük işletme tarafından önemli bir komisyon olarak görülüyor. Kullanıcıların OpenSea ve Magic Eden gibi NFT pazar yeri programları dışındaki yöntemleri kullanarak NFT’leri görmeleri Apple’ın politikası gereği fiilen yasaklanmış durumda. Pazar yerinin web sitesinde kullanıcılar çok daha az bir ücret karşılığında bir NFT satın alabiliyor veya satabiliyor.

Magic Eden, şirketin yeni politikasını öğrendikten sonra hizmetini App Store’dan kaldırdığını bildirdi. Diğer NFT pazar yerleri de kullanıcıların yalnızca sahip oldukları NFT’lere göz atabilmeleri ve görüntüleyebilmeleri için uygulamalarının işlevselliğini azalttığını aktardı.

Uygulama İçi Alımlarda ‘Meşru Yöntemler’ Kullanılıyor

Bu arada, Apple’ın politikalarına göre, uygulama içi satın alımlar kripto para birimi ile yapılamıyor. Bunun yerine yalnızca itibari para, banka veya kredi kartları gibi ‘meşru ödeme yöntemleri’ kullanılabiliyor.

Güncellenen yeni kurallar, Apple’ın Binance ve Coinbase gibi borsalar tarafından sunulan ve işlemlerin yüzde 30’luk “Apple vergisinden” muaf tutulduğu kripto para alım satım uygulamaları konusundaki mevcut tutumunu değiştirmiyor.

Apple’dan Ayrıca Coğrafi Bölge Sınırı

Tüm bunların yanı sıra teknoloji şirketi, kripto para borsalarının uygulamalarını yalnızca kripto para hizmeti sunmak adına uygun lisansa ve izinlere sahip olduğu ülke veya bölgelerde kullanıma sunabileceğini açıkça belirtmek için kurallarına yeni bir madde ekledi.

İlgili Haberler ve İçerikler

Dash 2 Trade - Ön Satış Sona Erdi, Şimdi Borsalarda!

Puanımız

dash2trade-site
  • Ön Satış Sona Erdi - Borsalarda Listelendi!
  • Cointelegraph'ta Çıktı
  • Solidproof ve CoinSniper Onaylı
  • 70,000+ Alım-Satım Topluluğu
  • Bitmart, Changelly, Gate.io, LBank CEX Listelemesi
dash2trade-site
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.