En popüler NFT koleksiyonlarından başında gelen Bored Ape Yacht Club (BAYC) ‘ın kurucuları, NFT geliştiricilerine ödenen telif ücretleri için, NFT’lerin cüzdanlar arasında transferini ücretsiz kılacak ve yaratıcıları NFT ekosistemi içinde çalışmaya devam etmeye teşvik edecek bir yöntem arıyor.

Bored Ape Yacht Club’ın (BAYC) kurucusu, devam eden değiştirilemez token (NFT) yaratıcı telif ücretleri tartışmasına ağırlık verdi ve konuyu en iyi şekilde ele aldığına inandıkları potansiyel bir yolu paylaştı.

Yaratıcılar İle Sanatçıları Ekosisteme Getiren En Önemli Faktör

BAYC kurucu ortağı Wylie Aronow, 8 Kasım tarihli bir blog yazısında, şirketin yaratıcı telif haklarını “yaratıcıları ve sanatçıları ekosisteme getiren en önemli faktör” olarak gördüğünü paylaştı. Blog yazısı BAYC’nin kurucu ortakları Greg Solano ve Kerem Atalay tarafından da imzalandı.

Aronow bu blog yazısını OpenSea’nin 6 Kasım’da telif hakkı uygulaması konusunda diğer NFT pazar yerlerini takip edeceğini duyurmasına cevaben paylaştı. BAYC kurucu ortağı, bunun OpenSea’nin “sürünün geri kalanıyla birlikte hareket etme ve eski koleksiyonlar için yaratıcı telif ücretlerini platformlarından kaldırma” niyetini gösterdiğini söyledi. Ayrıca bu hamlenin “harika olmadığını” düşündüğünü belirtti ve sözlerini, “NFT’ler kullanıcılara dijital yaratımlarını gerçek anlamda kontrol etme becerisi kazandırırken, aynı zamanda sanatçılara daha fazla yetki vermekle de ilgili olmuştur.” şeklinde tamamladı.

Telif Haklarına Saygı Gösteren Pazar Yerleri

BAYC’nin kurucuları ayrıca, NFT telif ücretleri için NFT koleksiyonları akıllı sözleşmesine kodlanmış “izin listelerini” kullanan bir metodoloji sundu. Bu model, NFT’lerin sıradan cüzdanlar arasında satılmasına izin veriyor ancak NFT ticaretini “telif haklarına saygı gösteren pazar yerleri” ile sınırlıyor.

Bunun nasıl çalışacağının temel bir versiyonu açıklandı; ilk adım, cüzdanın normal bir cüzdan mı yoksa transfer talebinde bulunan bir akıllı sözleşme mi olduğunu kontrol etmek olarak belirlendi.

Normal cüzdanlarda transfer taleplerine izin verilirken, akıllı sözleşmeler tarafından başlatılan transferler “telif haklarına saygı gösterdiği bilinen sözleşmelerden oluşan bir oracle” ile kontrol edilecek ve bir eşleşme bulunursa talepler onaylanacak.

Cüzdandan Cüzdana Ücretsiz Transfer

Bu model, BAYC kurucularının NFT’lerin birincil faydalarından biri olan varlık sahipliğinin tanınmasını sağlamak için gerekli olduğuna inandıkları cüzdandan cüzdana ücretsiz transferlere izin verecek. Varlık sahipleri bu model kapsamında herhangi bir ücret ödemek zorunda kalmadan varlıklarını cüzdanlar arasında taşıyabilecekler.

BAYC kurucuları, izin listesi korunmasını ve yeni pazar yerleri için giriş engelinin artmasını gerekçe göstererek bu modelin değiş tokuşlar taşımaya devam ettiğini kabul etti.

Kurucular öte yandan şimdilik bu izin listesinin nispeten küçük olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandılar;

“Başlangıç olarak, günümüzde sektörde çalışan sadece birkaç tanınmış yetenekli aktör var. İzin listesini başlatmak için gereken tek şey, gerçekten içerik oluşturucu ücreti ödeyen birkaç pazar yerini eklemek.”

BAYC kurucuları, sorunun en zor yönünün, özellikle yönetim organının bileşimi ile ilgili olarak, izin listesinin sürdürülmesi olduğuna inandıklarını belirtti. Öte yandan konuyla ilgili, “Asıl iş, bu yönetim organının neye benzediğini bulmakta. Ama bu NFT ekosisteminin üstlenebileceği çözülebilir bir sorun.” ifadelerini kullandı.

Beeple olarak bilinen popüler NFT sanatçısı Mike Winkelmann, 8 Kasım’daki gönderiyi, birçok NFT pazarının bu tür bir telif sağlamaktan uzaklaştığı gerçeği ışığında, içerik oluşturucu telif haklarını korumak için mükemmel bir strateji olarak övdü.

İlgili Haberler ve İçerikler

Dash 2 Trade - Ön Satış Sona Erdi, Şimdi Borsalarda!

Puanımız

dash2trade-site
  • Ön Satış Sona Erdi - Borsalarda Listelendi!
  • Cointelegraph'ta Çıktı
  • Solidproof ve CoinSniper Onaylı
  • 70,000+ Alım-Satım Topluluğu
  • Bitmart, Changelly, Gate.io, LBank CEX Listelemesi
dash2trade-site
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.