Kripto para borsası devi Binance’in likidite sorunu yaşayan FTX borsasını satın alma kararından vazgeçmesi kripto piyasalarındaki korku ve belirsizlik durumunu üst seviyeye çıkardı. FTX FTT token sahibi yatırımcılar ve şirket yatırımcılarını paniğe sevkeden krizde FTX CEO’su SBF’nin, destekçi bulunamazsa iflasın kaçınılmaz olduğunu dile getirdiği kaydedildi.

Günlerdir devam eden Binance-FTX krizi bambaşka bir boyut kazandı. Binance CEO’su Changpeng Zhao, likidite sorunu yaşayan ve kendilerinden yardım isteyen FTX’i satın alacaklarını açıklamış ve FTX aradığı desteği bulduğunu düşünmüştü. Ancak dün akşam saatlerinde Binance’in FTX’i satın almaktan vazgeçtiğini açıklaması üzerine kripto para piyasalarındaki kaos üst seviyelere ulaştı.

Dünyanın önde gelen kripto para borsalarından olan FTX’in adım adım iflasa gittiği ve domino etkisi yaratarak peşinde çok sayıda alacaklısını da götüreceği yorumları yapılırken korkulan senaryoyla ilgili olarak FTX CEO’su Sam Bankman-Fried’in yatırımcılarla görüştüğü kaydedildi.

FTX kurucusu ve CEO’su SBF’nin şirket yatırımcılarına, likidite sorununu çözememeleri durumunda iflas başvurusunda bulunmak zorunda kalacaklarını söylediği aktarıldı.

FTX 8 Milyar Dolar Bulamazsa İflas Edecek

İsmi belirtilmeyen ancak konuya hakim olan bir kaynaktan alınan bilgilere göre Binance’in rakip şirket FTX’i satın almaktan vazgeçmesini açıklamasından bir saat önce FTX CEO’su şirket yatırımcılarıyla görüştü.

9 Kasım Çarşamba günü öğleden sonra gerçekleşen konferans görüşmesinde Bankman-Fried’in, Binance’in anlaşmadan çekilme niyetinin olmadığını söylediği aktarıldı.

Binance’in satın alma anlaşmasını tek taraflı feshettiğini açıklamadan önce yapılan görüşmede SBF’nin, 8 milyar dolara varan bir açıkla karşı karşıya kaldıklarını ve destek bulamamaları durumunda iflasın kaçınılmaz olduğunu söylediği kaydedildi.

Bankman-Fried’in söz konusu miktarı borç ve öz sermaye ile toparlamaya çalıştığı ve kişisel servetini kullanmaya hazır olduğu aktarıldı.

Toplantıda FTX’e karşı bir kampanya yürütüldüğünü söyleyen SBF’nin yatırımlarını kaybetme korkusuyla FTX’ten çıkmaya çalışan yatırımcıları da suçladığı kaydedildi.

Ancak bahsi geçen toplantının üzerinden çok vakit geçmeden Binance, satın alma anlaşmasından caydığını açıkladı.

Justin Sun: “FTX İçin Çözüm Arıyoruz”

Binance’in satın almaktan vazgeçmesi üzerine yolun sonuna gelmiş gibi görünen FTX’e Tron Blokchain ağının kurucusu Justin Sun yardım eli uzattı. Sun Twitter’dan yaptığı paylaşımda, FTX üzerindeki tüm Tron token (TRX, BTT, JST, SUN, HT) sahiplerinin arkasında duracaklarını belirtti ve “çıkış yolu bulabilmek için FTX ile birlikte çözüm arayışı içindeyiz.” dedi.

SBF, Sun’in paylaşımını kendi sayfasında retweet ederken Tron Blokchain kurucusu konuyla ilgili daha fazla bilgi vermedi ancak likidite krizinin tüm endüstriye ve yatırımcılara zarar vereceğini dile getirdi.

Huobi kripto borsasının internet sitesinde yer alan bir duyuruda ise Huobi ve Tron DAO, “FTX platformuna yatırılan Tron tokenlerini (TRX, BTT, JST, SUN, HT) 1:1 oranında kullanmak isteyen kullanıcıları kalıcı olarak destekleyeceklerini” söyledi.

Sequoia: “FTX’teki Yatırımımızın Değeri Sıfır Oldu”

FTX krizinin yarattığı domino etkisi şirketin tüm yatırımcıları ve destekçilerini büyük sıkıntıya soktu. Önde gelen risk sermayesi şirketi Sequoia Capital’in, bazı ortaklarıyla paylaştığı bir yazıda FTX’teki tüm yatırımlarının değerini sıfıra indirdiğini söylediği aktarıldı.

FTX’in çöküş sürecine girmesi ile ilgili durum değerlendirmesi yapan Sequoia’nın maruziyetin toplamda 213,5 milyon dolar olduğunu ancak yatırım esnasındaki titizlikleri sayesinde fonun hala iyi durumda olduğunu belirttiği kaydedildi.

ABD Adalet Bakanlığı FTX Soruşturmasına Dahil Oldu

FTX adım adım iflas etmeye giderken bu kriz, yasa koyucuların ve düzenleyicilerin de dikkatinden kaçmadı. Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu SEC’in FTX’in ABD’deki yan kuruluşunu araştırmak için yürüttüğü soruşturmaya ABD Adalet Bakanlığı’nın dahil olduğu belirtildi.

SEC’in yürüttüğü ve FTX.us üzerindeki varlıkların menkul kıymet olarak kabul edilip edilmeyeceğine ilişkin devam eden soruşturmada Adalet Bakanlığı ile yakın temas içinde olunduğu kaydedildi. SEC, söz konusu varlıkların menkul kıymetler niteliğinde olduğuna karar verirse FTX, ABD’deki borsa yasalarını da ihlal etmiş sayılabilir.

SEC Başkanı: “FTX Krizi Bir Örüntünün Parçası”

Menkul Kıymetler Borsa Komisyonu Başkanı Gary Gensler FTX’in çöküşünün dijital varlıklardaki daha geniş çaplı bir örüntünün parçası olduğunu söyledi.

Bir konferansta konuşan Gensler, “Son iki günde gördüklerimiz, son 6 ila 8 ayda gördüklerimizin bir parçası. Zaman içerisinde test edilmiş kamu politikasına güvenmediğinizde yatırımcılar zarar görür.” dedi.

Özellikle kaldıraçlı işlemlere dikkat çeken SEC Başkanı, yaşanan olayların şeffaflıkla ilgisi olmadığını da belirtti.

FTX Kararı, Binance’in İlk Geri Çekilmesi Değil

FTX’in mali durumunu inceledikten sonra anlaşmadan vazgeçen Binance için bu karar ilk değil. Daha önce de Binance’in benzer şekilde anlaşmalardan çekildiği bilindiğinden sektörün önde gelen isimleri CZ’nin FTX’i satın alacağını açıklamasına kuşkuyla yaklaştı.

Bitget Global Genel Müdürü Gracy Chen, CZ anlaşmadan geri çekildiğini açıklamadan önce konuyla ilgili düşüncelerini dile getirirken Binance’in FTX’i satın almasının pek olası görünmediğini söyledi. CZ’nin tam bir zafer kazandığını belirten Chen, “Ancak Binance nihayetinde endüstrinin uzun vadeli çıkarlarına zarar vermenin bedelini ödeyecek.” dedi.

Aralarına son olarak FTX’in katıldığı Binance’in sözünü tutmadığı isimler arasında, Hindistan’dan kripto borsası WazirX, Axie Infinity projesi ve ünlü Forbes dergisi yer alıyor.

İlgili Haberler ve İçerikler

Dash 2 Trade - Ön Satış Sona Erdi, Şimdi Borsalarda!

Puanımız

dash2trade-site
  • Ön Satış Sona Erdi - Borsalarda Listelendi!
  • Cointelegraph'ta Çıktı
  • Solidproof ve CoinSniper Onaylı
  • 70,000+ Alım-Satım Topluluğu
  • Bitmart, Changelly, Gate.io, LBank CEX Listelemesi
dash2trade-site
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.