ABD Merkez Bankası (FED) 1-2 Kasım’da düzenlenen Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısının tutanaklarını yayımladı. Politika faizinin 75 baz puan artışla yüzde 3,75-4,00 aralığına yükseltildiği son toplantının tutanakları, faiz artırım hızının gelecek toplantılarda yavaşlayabileceğini gösterdi

ABD Merkez Bankası‘nın dün açıklanan toplantı tutanakları, FED yetkililerinin bu ayın başlarında, politikanın ekonomi üzerindeki etkisini değerlendirirken faiz artırım hızının yakında yavaşlatılması gerektiği konusunda hemfikir olduklarını ortaya çıkardı.

Geçtiğimiz haftalarda birçok yetkilinin yaptığı açıklamaları yansıtan toplantı özeti, daha küçük faiz artışlarının geleceğine işaret etti. Piyasalar, faiz oranlarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi’nin dört kez üst üste 0,75 puanlık artışların ardından aralık ayında 0,5 puanlık artışa geri adım atmasını bekliyor.

Tutanaklarda, “Yetkililerin büyük çoğunluğu faiz artış hızının yavaşlatılmasının uygun olacağını belirtti.” ifadesi kullanıldı.

“FED’in Aynı Hızda Devam Etmesi Riskleri Getirebilir”

Yetkililer, daha yumuşak adımların atılacağını ima etmekle birlikte, enflasyonun düşeceğine dair halen çok az işaret gördüklerini belirtti. Bununla birlikte, bazı komite üyeleri Fed’in aynı agresif hızda ilerlemeye devam etmesi halinde finansal sisteme yönelik riskler konusunda endişelerini dile getirdi.

Tutanaklarda, “Katılımcıların önemli bir çoğunluğu, artış hızında bir yavaşlamanın muhtemelen yakında uygun olacağına karar verdi. Para politikası eylemlerinin ekonomik faaliyet ve enflasyon üzerindeki etkilerine ilişkin belirsiz gecikmeler, büyüklükler, böyle bir değerlendirmenin neden önemli olduğuna ilişkin faktörler arasındaydı.” denildi.

FED’in Bir Sonraki Faiz Kararı 14 Aralık’ta

Tutanaklarda, daha küçük artışların kanun yapıcılara art arda gelen faiz artışlarının etkisini değerlendirme şansı vereceği kaydedildi. ABD Merkez Bankası’nın bir sonraki faiz kararı ise 14 Aralık’ta.

Özette birkaç üyenin “artış hızını yavaşlatmanın finansal sistemdeki istikrarsızlık riskini azaltabileceğini” belirttiği vurgulandı. Diğerleri ise hızın azaltılması için beklemek istediklerini söyledi. Yetkililer ekonomi üzerindeki risk dengesinin artık aşağı yönlü olduğunu düşündüklerini bildirdi.

Tutanaklar, nihai faiz oranının muhtemelen yetkililerin daha önce düşündüğünden daha yüksek olduğunu gösterdi. Eylül toplantısında, komite üyeleri nihai fon oranını yüzde 4,6 civarında hesaplamıştı, son açıklamalar ise bu seviyenin yüzde 5’i aşabileceğine işaret etti.

Geçtiğimiz birkaç hafta içinde yetkililer, enflasyonla mücadeleye devam edilmesi gerektiği konusunda büyük ölçüde görüş birliği içinde konuşurken, aynı zamanda faiz artırımlarının seviyesini geri çekebileceklerini de belirtti. Piyasalar 2023 yılında birkaç faiz artırımı daha yapılmasını, fon oranının yüzde 5 civarına çekilmesini ve ardından gelecek yıl sona ermeden önce muhtemelen bazı indirimlerin yapılmasını bekliyor.

Toplantı sonrası Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) tarafından yapılan açıklamada, piyasaların Fed’in ileride daha küçük artışlar yapacağına dair bir sinyal verdi. Açıklamada, “Komite, hedef aralıkta gelecekteki artışların hızını belirlerken, para politikasının kümülatif sıkılaşmasını, para politikasının ekonomik faaliyet ve enflasyonu etkileme gecikmelerini, ekonomik ve finansal gelişmeleri dikkate alacaktır.” ifadeleri kullanıldı.

Artışlar Ne zaman Sona Erebilir?

Son günlerde birçok FED yetkilisi aralık ayında yarım puanlık bir hamle beklediklerini söyledi.

Eski bir FED yetkilisi olan ve şu anda Yale School of Management’ta çalışan Bill English, “Bu kadar hızlı hareket etmek zorunda olmadıkları bir noktaya geliyorlar. Ne kadar sıkılaştırma yapmak zorunda kalacaklarını tam olarak bilmedikleri için bu yararlı.” dedi. English sözlerine, “Politikanın gecikmelerle işlediğini vurguluyorlar, bu nedenle biraz daha yavaş ilerleyebilmek faydalı.” şeklinde devam etti.

Son zamanlarda enflasyon verileri, merkez bankasının yüzde 2’lik resmi hedefinin oldukça üzerinde kalırken bazı cesaret verici işaretler gösteriyor.

Ancak English, fiyatların düştüğüne dair daha net sinyaller gelene kadar Fed yetkililerinin toplu olarak ayağını frende tutmasını bekliyor. English, FED’in hedefine ulaşırken yavaşlayan bir ekonomi riskini göze alabileceğini de sözlerine ekledi.

İlgili Haberler ve İçerikler

Dash 2 Trade - Ön Satış Sona Erdi, Şimdi Borsalarda!

Puanımız

dash2trade-site
  • Ön Satış Sona Erdi - Borsalarda Listelendi!
  • Cointelegraph'ta Çıktı
  • Solidproof ve CoinSniper Onaylı
  • 70,000+ Alım-Satım Topluluğu
  • Bitmart, Changelly, Gate.io, LBank CEX Listelemesi
dash2trade-site
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.