Kripto dünyası 2022 yılında birçok zorluk yaşadı. Merkezi borsalardaki LUNA, Celsius, BlockFi, Babel ve Voyager gibi bir dizi yüksek profilli kriptonun çöküşü piyasalarda hala yankı uyandırmaya devam ederken bir kriz de dünyanın en büyük üçüncü kripto borsası FTX’den geldi.

Dünyanın en büyük kripto para birimi Bitcoin, yukarı yönlü trend çizgisinden düşerken piyasaları bir kez daha korku sardı. Bu gibi sebeplerle, kripto pazarında yatırım yapıp yapmama konusunda birçok spekülasyon doğdu.

Yine de kripto spekülasyonları ya da kripto ölüm ilanları yeni bir olgu değil. Kripto dünyası kuruluşundan bu yana sayısız kriz atlattı. Bu sebeple şu an kripto pazarını terk etmenin uygun zamanı olmayabilir.

Kripto paralar getiri potansiyeli yüksek bir yatırım aracı olarak değerlendiriliyor. Kripto sadece finans alanında değil blok zinciri gibi teknolojik gelişmelerde de büyük bir rol üstlenmeye başladı. Bu yazımızda kripto piyasasının son durumunu değerlendirdik ve hala kripto paralara yatırım yapmak için 3 nedeni inceledik.

1.Kripto Piyasası Dip Yapmış Olabilir Ama Hala Yaşıyor

Geleneksel olarak ayı piyasaları yaklaşık bir yıl sürer. Öyle ki Forbes’te yayımlanan bir yazıya göre bu ortalama ortalamanın yaklaşık 289 gün. Çoğu kripto yorumcusu şu anda bu aşamada bulunduğumuzu söylüyor. Tıpkı Nasdaq’ın enflasyonun tahmin edildiği kadar yüksek olmadığı haberini kayda değer görmesinde olduğu gibi FTX’in çöküşü olmasaydı muhtemelen piyasalar yükseliş trendine başlamıştı.

Bilindiği gibi çoğu kripto para Bitcoin’in hareketlerini takip ediyor. Şu anki ayı piyasasında Bitcoin’in fiyatı önceki ayı piyasalarında görülen seviyelerde. Bu sebeple kripto uzmanları ciddi bir olumsuzluk olmadığı sürece fiyatların uzun bir süre daha düşüş trendinde devam edeceğini düşünmüyor.

2.Kaldıraçlı İşlem Yapmak Eskisi Kadar Kolay Değil

Kaldıraç ekstra risk almaya karar verenler için bir fırsat gibi görünse de özellikle volatilitesi yüksek olan varlıklarda kaldıraç kullanmak en deneyimli yatırımcılar için bile kayıp anlamına gelebilir.

Bilindiği gibi daha az sermayeyle daha büyük hacimli işlemler yapılmasına imkan sağlayan sisteme kaldıraç deniyor. Bir anlamda ödünç para ya da kredi alınan sermaye olarak da görülebilir. Birçok yatırımcı borç aldığı parayla işlem yapıyor. Bu yatırımcılar borç aldıkları paranın faizini ödeyip bir de üstüne kar etmeye çalışıyor. Bu da onları aşağı yönlü hareketlerde kırılgan hale getiriyor. Bu durum kripto şirketlerinin birbirine borç vermesine de sebep oluyor.

Uzmanlar FTX, Alameda, ve LUNA’nın çöküşünü kripto ekosisteminde ‘kaldıraçsızlaştırma’nın fitilini ateşleyen etkenler olarak yorumluyor. FTX’in 9 milyar dolarlık açığı sadece kendi mali durumunu değil kripto alanındaki birçok kişinin kaldıraç gücünü de yok etti ve çoğu kripto şirketi kaldıraçlı işlemlere dair bazı düzenlemeler yapmaya başladı. ABD’li bir yatırım firması olan Morgan Stanley kripto ekosisteminde hala çok fazla kaldıraç olduğunu belirtiyor. JP Morgan analistleri ise kaldıraç azaltımının Bitcoin’e etkisinin ne olacağına dair öngörülerde bulunmaya başladı bile.

3.Yeni Düzenlemeler Kapıda

Yaşanan krizlerin de etkisiyle bazı düzenlemeler geliyor ve kripto piyasalarında bulunan birçok kurum, yatırımcılara daha güvenli bir alım satım yapma olanağı sağlayacağı için bu düzenlemeleri memnuniyetle karşılanıyor.

Dahası yatırımcılar neyin menkul kıymet ve neyin emtia olduğu konusunda netlik istiyor ve neredeyse her kripto varlığının menkul kıymet olarak tanımlanması ve dolayısıyla bu şekilde işlem görmesi giderek daha olası hale geliyor. İstisna ise merkeziyetsiz kimlik bilgilerini sadece bir menkul kıymet şeklinde gösteremeyecek olan Bitcoin.

Sonuç olarak kripto para piyasaları her ne kadar krizler atlattıysa da gelişmeye devam ediyor. Kripto pazarına girmek için asla geç değil ancak altcoinler söz konusu olduğunda risklerin her zaman farkında olunmalı ve projelerin yol haritaları iyice incelenmeli. Kripto piyasası kesinlikle ölmedi diyebiliriz. Yaşanan gelişmeler ve yapılan düzenlemelerle sektör daha farklı bir yöne eğilmeyi sürdürecek.

İlgili Haberler ve İçerikler

Dash 2 Trade - Ön Satış Sona Erdi, Şimdi Borsalarda!

Puanımız

dash2trade-site
  • Ön Satış Sona Erdi - Borsalarda Listelendi!
  • Cointelegraph'ta Çıktı
  • Solidproof ve CoinSniper Onaylı
  • 70,000+ Alım-Satım Topluluğu
  • Bitmart, Changelly, Gate.io, LBank CEX Listelemesi
dash2trade-site
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.