Sosyal medya devi Twitter’ın, Avrupa Birliği ile temas halinde bulunan ve sosyal medya politikaları ile ilgili uyum süreci çerçevesinde faaliyet gösteren Brüksel ofisini kapatma kararı aldığı bildirildi.
Dünyaca ünlü milyarder Elon Musk tarafından 44 milyar dolara satın alınan Twitter’ın Brüksel genel merkezini kapatma kararı, şirketin yasa dışı çevrimiçi içeriğe karşı oluşturulan katı Avrupa Birliği kurallarına uyma becerisiyle ilgili endişelere yol açtı.
Aktarılan bilgilere göre Elon Musk’ın toplu işten çıkarma ile iş gücünün büyük ölçüde azaltılması kararı gereği öncesinde altı kişilik olan Brüksel ofisinin kadrosu ikiye indirilmiş ve son iki üye olan Julia Mozer ve Dario La Nasa’nın geçen hafta ofisi terk ettiği bildirilmişti.
Elon Musk’ın “sıkı çalışma prensibi” sonrasında ofisten ayrılan iki üst düzey görevli, geçtiğimiz hafta yürürlüğe giren Dijital Hizmetler Yasası’na uyum konusundan sorumluydu. Kanun, büyük teknoloji şirketlerine reklamcılık, yasa dışı içerik ve dezenformasyon konusunda yeni yükümlülükler getiriyordu.
Hükümet politikaları ile uyum çerçevesinde görev alan çalışanların görevlerinden ayrılması sonrasında Brüksel ofisinin kapatılması kararı, Elon Musk’ın şirket yönetim biçiminin sorgulanmasına neden oldu.
Avrupa Birliği Twitter’daki Dezenformasyon Konusunda Endişeli
Brüksel ofisinin kapatılması ile ilgili basında çıkan haberler sonrasında yetkililer, Twitter’ın düzenleyici gerekliliklerine bağlılığı konusunda taleplerini yineledi.
AB’nin Dezenformasyonla Mücadele biriminin sorumlusu Vera Jourova, Twitter hesabından paylaştığı bir gönderide, “Avrupa’da çok sayıda Twitter çalışanının işten çıkarıldığı haberlerinden endişe duyuyorum. Dezenformasyon ve propagandayı etkili bir şekilde tespit etmek ve bunlara karşı önlem almak istiyorsanız bunun için kaynak gerekir. Özellikle de Rusya’nın dezenformasyon silahına karşı…” ifadelerini kullandı.
I am concerned about the news of firing of a vast amount of staff of Twitter in Europe. If you want to effectively detect and take action against #disinformation & propaganda, this requires resources. Especially in the context of 🇷🇺 disinformation warfare.https://t.co/Nji2w1ziiF
— Věra Jourová (@VeraJourova) November 24, 2022
Uyumluluk sürecinin zorlu ve maliyetli olacağı biliniyor ve Twitter da dahil olmak üzere büyük internet platformlarının, kullanıcıların yasa dışı içeriği bildirmeleri için çeşitli araçlar devreye alması ve yaz sonuna kadar AB genelinde içeriği izlemek amacıyla yeterli sayıda çalışan işe alması gerekiyor. Şirketlerin ayrıca taciz ve dezenformasyon gibi topluluğa zarar veren içerikleri nasıl azalttığını gösteren bir risk değerlendirmesi yapması gerekiyor.
Twitter, AB Dijital Hizmetler Yasası’na Uymazsa Ne Olur?
AB Dijital Hizmetler Yasası, teknoloji şirketlerinin içeriği nasıl düzenleyeceğine ve yasa dışı içerikleri ne zaman kaldıracağına karar vermesine ilişkin yasaları uygulama konusunda hükümetlere daha geniş yetki alanı sunuyor.
Komisyonun ayrıca Twitter’a algoritmasını ayarlamayı emretme ve hatta yeni yönergelerle uyumu garanti altına almak amacıyla şirketin genel merkezine baskın düzenleme yetkisi de bulunuyor.
ABD’li bir senatör ekibinin halihazırda ABD Federal Ticaret Komisyonu’ndan Twitter’ın Musk’ın kontrolü altındayken tüketiciyi koruma yasalarına veya rıza kararnamesine uygun hareket edip etmediğini araştırmasının istendiği de gelen haberler arasında yer alıyor.
Elon Musk söz konusu yasalara uyum konusuna karşı gelirse, Twitter’ın yıllık gelirinin yüzde 6’sına varan para cezası ödenmesi veya platformun yasaklanması gibi yaptırımlarla karşı karşıya kalabilir.
Twitter Mavi Tik Kararı Korkuları Tetikledi
Twitter’ın yeni sahibi Elon Musk’ın aldığı ilk kararlar arasında yer alan ve mavi tik işaretli onaylanmış hesaplar konusunun platformla ilgili dezenformasyon korkusunu artırdığı belirtildi.
8 dolar karşılığında kullanıcıların onaylanması ve mavi tik işareti verilmesi kararı sonrasında George W. Bush ve Tony Blair gibi tanınmış kişilerin yanı sıra Nintendo ve McDonald’s gibi işletmeleri taklit eden hesaplar mavi tik almış ve büyük bir krize yol açmıştı. Mavi tik krizinin ardından Musk, ücretli doğrulama özelliğini bir süreliğine askıya aldığını açıklamıştı.
Son alınan Brüksel ofisinin kapatılması kararı, şirketin başlıca Avrupa ve küresel ofislerinde personel sorunlarının yaygın olduğu söylentilerini de destekledi. Özellikle Dublin’de bulunan İrlanda merkezinde yaşanan işten ayrılmaların, AB’nin katı Veri Koruma Yönetmeliği’ne uyum açısından kritik olduğu belirtildi.
Elon Musk’ın yönetimindeki Twitter ayın başında şirket genelindeki 7 bin 500 çalışanın yarısının işine son vermişti.
İlgili Haberler ve İçerikler
Dash 2 Trade - Ön Satış Sona Erdi, Şimdi Borsalarda!
- Ön Satış Sona Erdi - Borsalarda Listelendi!
- Cointelegraph'ta Çıktı
- Solidproof ve CoinSniper Onaylı
- 70,000+ Alım-Satım Topluluğu
- Bitmart, Changelly, Gate.io, LBank CEX Listelemesi