Çin’de yasaklı olmasına rağmen ülkede devam eden COVID-19 kısıtlamalarına yönelik protestolar sebebiyle Twitter uygulama indirilme sayılarında ciddi bir artış yaşandığı belirtildi.

Uygulama analiz platformu SensorTower verilerine göre ülkede yasaklı olan sosyal medya uygulaması Twitter, 29 Kasım’da Çin’deki tüm ücretsiz iOS uygulamaları arasında bir haftada 150. sıradan 9. sıraya yükseldi.

COVID-19 vakalarında yaşanan artış sonrasında ülkedeki kısıtlamaların sıkılaştırılması ile bazı şehirler ve üniversitelere yayılan direniş gösterisinin sansür uygulayıcıları tarafından yakından izlendiği ve sosyal medyanın büyük ölçüde susturulduğu bildirildi.

İletişimin kısıtlanmasının ardından Çinli vatandaşların bilgi almak ve protestolar düzenlemek amacıyla Twitter ve Telegram gibi yabancı platformlara akın ettiği aktarıldı.

Erişim Kısıtlaması Sonrası Kullanıcılar Twitter ve Telegram’a Akın Etti

Ülkedeki protestoların geçen hafta Urumçi kentinde çıkan ve on kişinin hayatını kaybettiği yangın sonrasında başladığı belirtildi. Halkın büyük bir bölümü, uygulanan COVID-19 kısıtlamaları nedeniyle insanların yangından kaçamadığını düşünse de yetkililerden konuyla ilgili yalanlama geldiği bildirildi.

Çin medyasının söz konusu protestolarla ilgili haber yapmaktan kaçındığı ve haber bültenlerinde COVID-19 kısıtlamaları yerine Çin’in uzay projesindeki başarılar gibi konulara odaklanıldığı aktarıldı.

COVID-19 kısıtlamaları ile ilgili protesto videoları paylaşılmasını engellemek için Pekin’in bir operasyon yürütmüş olabileceği ve tweet atan sahte hesaplar aracılığıyla dikkat dağıtmak maksadıyla eskort reklamları yayınlandığı iddia edildi.

Ayrıca protestoların gerçekleştiği bölgelerle ilgili içeriklere erişmek isteyen kullanıcılara alakasız ve anlamsız Twitter hesaplarının gösterildiği bildirildi.

Ülkenin Twitter benzeri sosyal medya platformu Weibo’nun da yetkililerin yakın markajında olması sebebiyle kullancıların Twitter ve Telegram gibi yabancı alternatiflere yöneldiği düşünülüyor.

Çin’in İnternet Güvenlik Duvarı Aşıldı

Ülkedeki yerel internet yasaları kapsamında bulunan “Büyük Güvenlik Duvarı” gözetimindeki vatandaşların bilgi almak ve video paylaşmak için Twitter’a akın ettiği belirtildi.

Sosyal medya platformunun uzun zamandır Büyük Güvenlik Duvarı tarafından yasaklanan uygulamalar listesinde olduğu düşünüldüğünde Twitter uygulama indirilmelerindeki artışın şaşırtıcı olduğu kabul ediliyor. Twitter kullanımındaki ani artış sebebiyle kullanıcıların sansürü aşmak için bir uygulama kullandığı ve Büyük Güvenlik Duvarı’nı aşarak uygulamayı kullanmaya başladığı tahmin ediliyor. Ülkedeki lisans gereklilikleri nedeniyle Apple’ın özelleştirilmiş bir sürümü olsa dahi Apple App Store’den Twitter indirilmelerinin bu sayede mümkün kılındığı belirtiliyor.

Google Play Çin’de erişime kapalı olduğundan ve Android uygulama mağazaları yerel sansür yasalarına bağlı olduğu bilinen Xiaomi ve Huawei gibi teknoloji şirketleri tarafından yönetildiğinden Android uygulama indirilme analizlerinin ne doğrultuda olduğu ise bilinmiyor.

Çin’de VPN Kısıtlamasının Sıkılaştırılması Bekleniyor

Twitter uygulama indirilmelerindeki artışın sansürden kaçınmak için kullanılan VPN platformlarının denetiminin artırılması ile sonuçlanacağı ve hükümetin daha sıkı tedbirler alacağı tahmin ediliyor.

Normal şartlar altında ülkede resmi yetkilendirmeye sahip olmayan tüm VPN sağlayıcılarının yasa dışı kabul edildiği ve henüz Ekim ayında yaygın olarak kullanılan bir VPN hizmet protokolünün ülke çapında engellendiği biliniyor.

Çin hükümetinin sıkı COVID-19 politikasına karşı protestoların artması sonrasında yerel güvenlik güçlerinin vatandaşları rastgele durdurduğu ve yasaklı sosyal medya uygulamaları ile ilgili arama yaptığı da iddia ediliyor.

İlgili Haberler ve İçerikler

Dash 2 Trade - Ön Satış Sona Erdi, Şimdi Borsalarda!

Puanımız

dash2trade-site
  • Ön Satış Sona Erdi - Borsalarda Listelendi!
  • Cointelegraph'ta Çıktı
  • Solidproof ve CoinSniper Onaylı
  • 70,000+ Alım-Satım Topluluğu
  • Bitmart, Changelly, Gate.io, LBank CEX Listelemesi
dash2trade-site
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.