Geçtiğimiz ay çöken kripto para borsası FTX’in kurucusu ve istifa eden CEO’su Sam Bankman-Fried’in kefaletle serbest bırakılmasının reddedildiği ve SBF’nin Bahamalar Ceza İnfaz Kurumu’nda gözaltında tutulduğu bildirildi.

Müşteri fonlarının kötüye kullanıldığının ortaya çıkmasından sonra likidite krizi yaşayan FTX kripto para borsasının iflasının arkasındaki bir numaralı isim olan ve geçtiğimiz günlerde ABD hükümetinin talebi üzerine Bahamalar’da tutuklanan Sam Bankman-Fried’in kefalet ödeyerek serbest bırakılması talebinin reddedildiği öğrenildi.

SBF’nin avukatının kefalet talebinin gerekçesi olarak on yılı aşkın süredir devam eden depresyon, uykusuzluk ve dikkat eksikliği bozukluğunu gösterdiği belirtildi. Avukatın, SBF’nin kullandığı ilaçları delil olarak sunduğu ve 250 bin dolar kefaletle salıverilme talebinde bulunduğu aktarıldı.

Eski FTX CEO’sunun tutuklanmasının ardından yapılan kefalet başvurusunun Bahamalar’daki sulh yargıcı tarafından reddedildiği belirtilirken Bankman-Fried’in Bahamalar Ceza İnfaz Kurumu’nda tutulacağı bilgisi paylaşıldı.

SBF’nin kefalet talebinin reddedilmesinin arkasındaki gerekçenin kaçma riski olduğu öğrenilirken eski FTX CEO’sunun süreç devam ederken en az 8 Şubat tarihine kadar ceza infaz kurumunda tutulacağı belirtildi.

Sam Bankman-Fried’in 12 Aralık tarihinde Bahamalar Kraliyet Polisi tarafından Nassau’da bulunan lüks konutunda olaysız bir şekilde tutuklandığı duyurulmuştu.

Dolandırıcılık ve Komplo Kurmakla Suçlanıyor

Bahamalar yetkilileri tarafından tutuklanan Sam Bankman-Fried’e yöneltilen suçlamalar arasında para transferi dolandırıcılığı, para transferi dolandırıcılığı komplosu, menkul kıymetler dolandırıcılığı, menkul kıymetler dolandırıcılığı komplosu ve kara para aklamanın bulunduğu aktarılmıştı.

Reuters’in haberine göre seçim kampanyalarına verdiği destekle gündeme gelen SBF’nin ABD’yi dolandırmak ve kampanya finansman yasalarını ihlal etmek için komple kurmakla da suçlandığı belirtildi.

Savcılar, koruma fonunun durumu hakkında yanlış ve yanıltıcı bilgi vererek Alameda’ya borç verenlerin dolandırıldığını ve Sam Bankman-Fried’in çalınan parayı seçim kampanyalarına bağış yapmak için kullandığını iddia etti.

SBF’nin Joe Biden’in 2020 seçim kampanyasına 5,2 milyon dolar katkıda bulunarak en büyük Demokrat bağışçılardan biri olduğu ifade edildi.

ABD’li SEC ve CFTC de Dava Açtı

Hem ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) hem de Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu’nun (CFTC) da dava açtığı bilgisi paylaşıldı.

CFTC’nin dijital emtia varlıklarını içeren dolandırıcılık iddiasıyla Bankman-Fried, Alameda ve FTX’e dava açtığı belirtildi.

SEC’in iddiasına göre ise en azından Mayıs 2019’dan bu yana FTX’in, Bankman-Fried’in müşteri fonlarını Alameda Research’e yönlendirdiğini gizlediği ve yıllarca süren “küstah, çok yıllı bir program ile” hisse senedi yatırımcılarından 1,8 milyar dolardan fazla para topladığı aktarıldı.

ABD Savcısı: 115 Yıla Kadar Hapis Cezası Alabilir

New York’taki ABD Savcısı Damian Williams, soruşturmanın “devam ettiğini” ve “hızlı ilerlediğini” belirtirken FTX’in çöküşünü “Amerikan tarihindeki en büyük mali dolandırıcılıklardan biri” olarak nitelendirdi.

Daha önce müşterilerden özür dileyen ve kişisel olarak herhangi bir cezai sorumluluğu olmadığını belirten Sam Bankman-Fried’in sekiz suçtan yargılanacağı öğrenildi.

Savcılardan alınan bilgilere göre herhangi bir cezanın bir dizi faktöre bağlı olmasına rağmen suçlandığı sekiz suçtan hüküm giymesi halinde Sam Bankman-Fried’in 115 yıl hapis cezası alabileceği aktarıldı.

Williams’ın, savcıların diğer FTX yöneticilerine karşı suçlamalarda bulunup bulunmayacağını ve herhangi bir FTX çalışanının soruşturmada işbirliği yapıp yapmadığını söylemeyi reddettiği bildirildi.

SBF, 8 Şubat’ta Yeniden Hakim Karşısına Çıkacak

Bahamalar’daki mahkemeye getirildiğinde rahatlamış göründüğü aktarılan Bankman-Fried’in ABD’ye iade edilmemek için mücadele edebileceği belirtildi.

SBF’ain avukatı Mark S. Cohen daha önce yaptığı bir açıklamada, “Bay Bankman-Fried, hukuk ekibiyle suçlamaları inceliyor ve tüm yasal seçeneklerini değerlendiriyor.” demişti.

Süreç devam ederken Bahamalar Ceza İnfaz Kurumu’nda tutulacağı bilgisi paylaşılan Bankman-Fried’in 8 Şubat tarihinde Bahamalar’da yeniden mahkemeye çıkmasının beklendiği aktarıldı.

İlgili Haberler ve İçerikler

Dash 2 Trade - Ön Satış Sona Erdi, Şimdi Borsalarda!

Puanımız

dash2trade-site
  • Ön Satış Sona Erdi - Borsalarda Listelendi!
  • Cointelegraph'ta Çıktı
  • Solidproof ve CoinSniper Onaylı
  • 70,000+ Alım-Satım Topluluğu
  • Bitmart, Changelly, Gate.io, LBank CEX Listelemesi
dash2trade-site
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.