Apple’ın AB yasaları uyumu sebebiyle App Store uygulamasına esneklik getireceği ve Apple cihaz sahiplerinin iPhone ve iPad’leri için farklı mağazalarından uygulama indirilmesine izin verileceği aktarıldı.
Avrupa Birliği tarafından kabul edilen Dijital Pazarlar Yasası ve Dijital Hizmetler Yasası gereği Apple, Google ve Microsoft gibi sektörün öncü şirketlerinin rakip hizmetlerle birlikte çalışma sağlaması ve resmi uygulama mağazalarının dışındaki yerlerden yükleme yapılmasına olanak tanıması gerektiği gündeme geldi.
Çeşitli kaynaklardan alınan bilgilere göre Apple’ın Avrupa Birliği yasalarına uymak için hizmetlerini yeniden tasarladığı ve App Store için kapsamlı bir revizyon çalışmasına gittiği belirtildi.
Bloomberg’ten Mark Gurman tarafından kaleme alınan bir haberde, Apple mühendislerinin iPhone ve iPad için “alternatif uygulama mağazalarına izin verme” projesi üzerinde çalıştığı aktarıldı.
Apple is preparing to allow alternative app stores on its iPhones and iPads, part of a sweeping overhaul aimed at complying with strict EU requirements coming in 2024 https://t.co/cAosd5bnaJ
— Bloomberg (@business) December 14, 2022
App Store harici mağazalardan uygulama indirilmesine izin verecek olan güncellemenin önümüzdeki yıl iOS 17 sürümü ile kullanıma sunulabileceği belirtildi.
App Store Kullanmadan Uygulama İndirilebilecek
AB yasaları uyumu çerçevesinde devreye alınmasının planlandığı iddia edilen güncelleme sonrasında kullanıcı deneyiminde ciddi değişiklikler olması bekleniyor.
Apple kullanıcılarının App Store’u kullanmadan iPhone’larına ve iPad’lerine uygulama indirebileceği ve böylece şirket tarafından alınan yüzde 30’a varan komisyondan kaçınılabileceği belirtiliyor.
App Store dışı uygulama mağazalarına açılmanın Apple için bir güvenlik tehdidi oluşturabileceği teknoloji devi tarafından sık sık dile getiriliyor. Bununla birlikte Apple’ın rakiplerinin de kullanıcıları Apple mağazasını kullanmanın güvenliğinden ve rahatlığından vazgeçmeye ikna etmek için çalışması gerektiği ifade ediliyor.
Apple AB Dijital Pazarlar Yasası’na Uyum İçin Çalışıyor
Apple’ın App Store planlarının 2024’te zorunlu hale gelecek olan ve açık pazarları korumak için yasalar oluşturmayı amaçlayan Avrupa Birliği Dijital Pazarlar Yasası (DMA) sebebiyle gündeme geldiği biliniyor.
Kuraldan etkilenebilecek şirketlerin yetkililerle iletişime geçmesi sonrasında komisyonun bir değişiklik yapmaları gerekip gerekmeyeceğine karar vereceği belirtiliyor.
1 Kasım tarihinde yürürlüğe giren yasanın, Apple platformları üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu ve App Store, Mesajlar, FaceTime ve Siri gibi hizmetlerde değişikliklere neden olması bekleniyor. Nitekim Apple’ın yasa gereğince, kullanıcıların web tabanlı yazılım yüklemesine ve üçüncü taraf uygulama mağazalarına erişmesine olanak tanıması gerekiyor.
AB tarafından yayınlanan basın açıklamasına göre 6 Mart 2024’e kadar yasaya uyulması gerektiğinden Apple’ın ilgili değişiklikleri devreye alması için bu tarihe kadar süresi bulunuyor.
Apple, Bazı Güvenlik Prosedürlerini Zorunlu Hale Getiriyor
Uyguladığı güvenlik prosedürleri ile sık sık adından söz ettiren Apple’ın bu durum üzerinde de belirli bir etkisi olabileceği konuşuluyor. Şirketin, “belirli güvenlik gereksinimlerini zorunlu kılmayı”, üçüncü taraf uygulama doğrulamasını ve muhtemelen yeni ücretlendirmelerin devreye alınmasını planladığı belirtiliyor.
"To help protect against unsafe apps, Apple is discussing the idea of mandating certain security requirements even if software is distributed outside its store. Such apps also may need to be verified by Apple — a process that could carry a fee" https://t.co/1W0DSgtU9O
— Tero Alhonen💙💛 (@teroalhonen) December 13, 2022
Apple’ın kullanıcılarını korumak amacıyla uygulama satışından ücret almak yerine doğrulama gibi güvenlik kriterleri için ödeme talep etmeyi planladığı söyleniyor.
Apple’ın Mac doğrulama sistemi sayesinde kullanıcıların App Store dışındaki uygulamalara erişirken kendilerini güvende hissedebileceği belirtiliyor.
Apple’ın kapsam geliştirerek uygulama geliştiricilere daha fazla sistem işlevi ve donanım erişimi sağlayabileceği de düşünülüyor. Üçüncü taraf uygulamaların, mevcut olmayan kamera özelliklerine erişim sağlayabileceğini ifade ediliyor.
Üçüncü parti uygulamalara izin verilmesinin Avrupa’daki kripto ve NFT geliştiricileri için de fırsat yaratabileceği şeklinde yorumlar bulunuyor.
.@Apple is shaking things up to make sure it's playing fairly with the European Union's "Digital Markets Act". The tech giant may soon allow third-party app stores on its devices, which could be a major crypto and NFT victory for developers in Europe. pic.twitter.com/2dhsh6Yvyo
— TDX (@TDXbiz) December 14, 2022
Devreye alınan esnekliğin iMessage ile ilgili ne tür değişiklikler getireceği belirtilmezken Tile gibi diğer konuma dayalı aygıtların Find My ağını kullanmasına izin verebileceği konuşuluyor.
Ayrıca Apple’ın 2024 yılına kadar USB-C’nin iPhone’lara dahil edilmesini gerektiren AB düzenlemelerinden kaçamayacağı da vurgulanıyor.
İlgili Haberler ve İçerikler
- FED Faiz Kararı Kripto Paraları Nasıl Etkiledi? – 15 Aralık 2022
- RobotEra Token Nereden ve Nasıl Satın Alınır?
- Dash 2 Trade Token Nereden ve Nasıl Satın Alınır?
Dash 2 Trade - Ön Satış Sona Erdi, Şimdi Borsalarda!
- Ön Satış Sona Erdi - Borsalarda Listelendi!
- Cointelegraph'ta Çıktı
- Solidproof ve CoinSniper Onaylı
- 70,000+ Alım-Satım Topluluğu
- Bitmart, Changelly, Gate.io, LBank CEX Listelemesi