Kripto piyasaları etkileyen ayı piyasası koşullarını şiddetlendiren FTX kripto para borsası krizi, bireysel yatırımcıların kriptoya girişini engellemeye başladı. Kripto cüzdan indirilme sayılarında geçen yıla oranla yüzde 48 düşüş kaydedildiği belirtildi.

Uzun süredir devam eden kripto kışı ile adeta serbest düşüşe geçen kripto para birimlerinin performansı bireysel yatırımcıların gözünü korkutuyor. Bitcoin başta olmak üzere tüm kripto para birimlerinde kaydedilen aşağı yönlü trendin, yatırımcılar üzerindeki negatif etkisinin devam ettiği belirtiliyor.

CoinMarketCap verilerine göre Bitcoin, geçtiğimiz yılın Kasım ayındaki zirve noktasından bu yana yüzde 75 civarında değer kaybı yaşarken Solana’nın Aralık 2021’deki 230 dolarlık değerinin, Aralık 2022 itibarıyla 11 dolar seviyesine gerilediği görülüyor.

LUNA ve Dogecoin gibi diğer öne çıkan kripto para birilerinin de bu zaman diliminde neredeyse tüm değerlerini kaybettiği ifade ediliyor. Özellikle LUNA’nın birkaç gün içerisinde 20 milyar dolarlık piyasa değerinden neredeyse sıfır noktasına inmiş olmasının piyasaları sıkıntıya soktuğu söyleniyor.

Son olarak yaşanan FTX kripto para borsası krizi ile iyice sarsılan kripto endüstrisinde, kripto uygulamaların indirilme sayılarında geçen yıla oranla ciddi düşüş yaşandığı belirtiliyor.

Ekim 2022 Statista verilerine göre, kripto cüzdan indirilme sayılarının Ekim 2021’e göre yüzde 48 ve bir önceki aya göre yüzde 20 oranında düşüş yaşadığı göze çarpıyor.

Kasım ayında yaşanan FTX krizi sonrasında kripto cüzdan kullanım oranlarının ne şekilde şekillendiği de kripto topluluğu tarafından merak ediliyor.

Kripto Cüzdan İndirilme Sayıları 2021’e Oranla Yüzde 48 Düştü

Kripto cüzdanlar, dijital para dünyasına girmenin en kolay yolları arasında gösteriliyor ve kullanıcıların kripto para birimleri ve diğer dijital varlıkları saklamaları amacıyla kullanılıyor.

Statista verileri kripto cüzdan indirilmelerinin kripto kışı ve FTX krizinden ne şekilde etkilendiğini gözler önüne seriyor.

Kripto cüzdan indirilme oranlarının 25 milyon 689 bin 217 indirme ile Mayıs 2021’de zirveye ulaştığı belirtiliyor. Aynı dönemde Bitcoin fiyatının 57 bin 792 dolar olduğu görülüyor.

2021 yılının kripto cüzdan indirilmeleri açısından rekor yıl olduğu belirtiliyor. 2020’de toplam kripto cüzdan indirme sayısının 32,95 milyon olduğu ve bu sayısının bir yılda yüzde 453,12’lik artışla 2022 yılında 177,85 milyona ulaştığı ifade ediliyor.

Diğer taraftan 2022 yılında kripto piyasalarında yaşanan zorlu koşulların, kripto cüzdan sayısında azalmaya yol açtığı görülüyor.

Ekim 2021’den Ekim 2022 tarihine kadar kripto cüzdan sayısında yüzde 48 azalma yaşandığı belirtiliyor. 2022 yılında dünya çapında yalnızca 102,06 milyon kripto cüzdan indirilmesi yapıldığı ifade ediliyor.

Neredeyse yüzde 50 oranında bir azalma yaşanmasının sebepleri arasında bitmek bilmeyen kripto kışı koşulları ve FTX’in önlenemez düşüşü gösteriliyor.

Kripto Cüzdan İndirilme Oranında Bir Ayda Yüzde 20 Düşüş

Statista verileri, kripto cüzdan indirme sayıları açısından 2022 yılının en verimli ayının 16,1 milyon indirilme ile ocak ayı olduğunu gösteriyor. İstatistiklerde aylara göre indirilme sayısının istikrarlı bir şekilde düştüğü ve temmuz ayında 7,29 milyon indirilme ile tüm zamanların en düşük seviyesine ulaştığı görülüyor.

Eylül 2022 tarihinde bir toparlanma yaşayarak 10,9 milyon bandına yükselen kripto cüzdan indirilme sayılarının, Ekim 2022 itibarıyla yüzde 20 düşüş yaşayarak 8,69 milyona gerilediği belirtiliyor.

Sektör uzmanları, kripto cüzdan büyümelerinde yaşanan dalgalanmanın genel pazar ile paralellik gösterdiğini ifade ediyor. Nitekim kripto cüzdanların sayılarında yaşanan patlamanın da Bitcoin’in tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 69 bin dolar bandına ulaştığı 2021’de yaşandığı gözlerden kaçmıyor.

Kripto topluluğu o zamandan beri sektörü hakimiyeti altına alan belirsizlik, korku ve endişe durumunun istatistiklere yansıdığını düşünüyor. Dijital varlıklara olan tüketici güveninin eskisi kadar güçlü olmadığı gerçeğinin kripto para birimlerinin fiyatının düşmesine ve dolayısıyla daha az yatırımcının yeni kripto cüzdan açmasına neden olduğu ifade ediliyor.

İlgili Haberler ve İçerikler

FightOut - Geleceğin 100x Hareket-Et-Kazan Projesi

Puanımız

FightOut
  • LBank Labs ve Transak Destekli
  • Spor Yaparak Ödüller Kazan
  • Seviye Atla ve Metaverse'de Mücadele Et
  • Ön Satış Başladı - $1M+ Toplandı
  • Gerçek-Dünya Topluluğu - Spor Salonu Zinciri
FightOut
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.