Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) birinci faz çalışmaları kapsamında Dijital Türk Lirası Ağı üzerindeki ilk ödeme işlemlerini başarılı gerçekleştirdi. Banka, kapalı devre pilot uygulama testlerinin 2023’ün ilk çeyreğinde de devam edileceğini bildirdi.

Dijital Türk Lirası çalışmalarına yönelik son gelişmeler hakkında açıklama yapan Merkez Bankası (TCMB) yeni yıla sayılı günler kala, Dijital Türk Lirası Ağı üzerindeki ilk ödemenin yapıldığını duyurdu. Önümüzdeki yıl kapalı devre pilot uygulama testlerinin yapılacağı da bildirildi.

Pilot Testler 2023’te Finans Şirketlerinin Katılımıyla Genişletilecek

Merkez Bankası’nın resmî web sitesinden paylaşılan açıklamada, “TCMB, teknoloji paydaşları ile birlikte yürüttüğü dar kapsamlı ve kapalı devre pilot uygulama testlerine 2023 yılının ilk çeyreğinde de devam edecektir.” dendi.

Yapılan testler sonucu elde edilen bulguların geniş kapsamlı bir değerlendirme raporu ile kamuoyu ile paylaşılacağı kaydedildi. Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu’nun 2023 yılında seçili bankalar ve finansal teknoloji firmalarının katılımlarıyla genişletileceği ve geniş katılımlı pilot testlerin gerçekleştirileceği ileri fazlara geçileceği bildirildi.

Bu kapsamda, dağıtık defter teknolojilerinin ödemeler ekosistemlerinde kullanımı ve anlık ödeme sistemleri ile entegrasyonu gibi konularda tasarlanan özgün mimari kurgulara ait testlere devam edilecek.

Dijital Türk Lirası İçin Hukuki Çalışmalar

Açıklamada ayrıca, “Dijital Türk Lirası’nın hukuki boyutuna yönelik çalışmalar, dijital kimliklendirmenin proje için kritik öneme haiz olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, 2023 yılı boyunca Dijital Türk Lirası’nın teknolojik gereksinimlerinin yanı sıra iktisadi ve hukuki çerçevesine dair çalışmalara da öncelik verilecektir.” ifadeleri kullanıldı.

Dijital Türk Lirası Nedir?

Dijital Türk Lirası (DJT), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından blok zinciri teknolojisiyle geliştirilen bir kripto para birimi. Henüz piyasaya çıkmamış olsa da değeri halihazırda belli. Yapılan birçok açıklamaya göre DJT 1 TL’ye sabitlenecek.

Dijital Türk Lirası’nın güvenliği ve veri analitiği çalışmaları bilişim şirketi HAVELSAN’ın uzman kadrosu ve sunucularına emanet. Veriler HAVELSAN sunucuları üzerinde yer alacak. Saldırı tespiti, olay izleme ve analiz, zafiyet denetimi, güvenlik analizi, sızıntı algılama, sızma testi çalışmaları yine HAVELSAN bünyesinde gerçekleştiriliyor.

Birçok Ülke Dijital Parayı Masaya Yatırdı

Merkez bankası dijital para birimleri üzerinde çalışan diğer ülkeler arasında Kazakistan, Japonya ve Hindistan bulunuyor.

ABD Merkez Bankası bu yılın başlarında CBDC’lerin yani dijital para birimlerinin artı ve eksilerini detaylandıran bir rapor yayınlamıştı. Avrupa Merkez Bankası ise merkeziyetsiz defter teknolojisini mevcut ödeme mutabakat sistemlerine entegre etme seçeneklerini araştırıyor.

Çin’in geliştirdiği Dijital Yuan ise CBDC’ler içerisinde en yaygın kullanılan örnek olarak biliniyor. Çinliler pek çok işlemde Dijital Yuan’ı kullanabiliyor.

İlgili Haberler ve İçerikler

FightOut - Geleceğin 100x Hareket-Et-Kazan Projesi

Puanımız

FightOut
  • LBank Labs ve Transak Destekli
  • Spor Yaparak Ödüller Kazan
  • Seviye Atla ve Metaverse'de Mücadele Et
  • Ön Satış Başladı - $1M+ Toplandı
  • Gerçek-Dünya Topluluğu - Spor Salonu Zinciri
FightOut
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.