Meta Platforms, sanal ve artırılmış gerçeklik çözümlerinin geliştirilmesine katkı sağlaması amacıyla Hollanda merkezli akıllı gözlük ve lens şirketi Luxexcel’i satın aldığını doğruladı.

Metaverse yatırımcıları konusunda hız kesmeyen Facebook’un ana şirketi Meta, artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) ekosistemini oluşturmak amacıyla bu alanda faaliyet gösteren şirketleri satın almaya devam ediyor.

Şirketin, ilk olarak Belçika gazeteli De Tijd’de yayımlanan ve akıllı gözlük şirketi Luxexcel’i satın aldığı yönünde çıkan haberleri doğruladığı belirtildi.

2009 yılında kurulan Hollanda merkezli Luxexcel, VisionPlatform™ isimli bir teknoloji de dahil olmak üzere reçeteli akıllı camların geliştirilmesi yönünde çeşitli patentlere sahip bir akıllı gözlük ve lens şirketi olarak konumlanıyor.

3D baskı lensleri metodolojisini geliştiren ve patentini alan Luxexcel, yüksek kaliteli lensler kullanmak için bir dizi donanım ve yazılım kullanıyor ve kendisini 3D baskıda öncü olarak tanımlıyor.

Meta’nın Luxexcel’i satın alma kararının arkasındaki motivasyonu, AR ve VR cihazlarını kullanıcılar için daha uygun fiyatlı hale getirme çabasının bir parçası olarak değerlendirildi. Şirketin, reçeteli AR gözlükleri üretmek için Luxexcel’in teknolojisinden yararlanmayı amaçladığı dile getirildi.

Meta Finansal İletişim Başkanı Ryan Moore yaptığı açıklamada, “Luxexcel ekibinin Meta’ya katılarak iki şirket arasındaki mevcut ortaklığı derinleştirmesinden heyecan duyuyoruz.” dedi.

Meta, Akıllı Gözlük Şirketi Luxexcel’i Neden Satın Aldı?

Bilindiği üzere Meta, Quest 2 ve Quest Pro modelleri ile birlikte artırılmış ve sanal gerçeklik gözlüğü pazarının en önemli oyunları arasında konumlanıyor.

Meta Platforms’un toplam bütçesinin yüzde 20’sini Mark Zuckerberg’in Metaverse tutkusunu hayata geçirmekle sorumlu Reality Labs’a yatırdığı biliniyor.

Şirket, geçtiğimiz aylarda VR gözlüğü Quest Pro’nun piyasaya sürülmesi yönünde bir adım atmış ancak şirketin öngördüğü AR teknolojilerin kullanıma sunulmasının zaman alacağı belirtilmişti.

Hollanda merkezli Luxexcel’in teknolojisi sayesinde Meta’nın, Metaverse platformlarına yani Horizon Worlds’e erişimi mümkün kılabileceği ve sosyal medya ve diğer içeriklerle etkileşimde bulunmak amacıyla uygun fiyatlı giyilebilir ürünleri üretebileceği düşünülüyor.

Vizyonuna şüpheyle bakılan Zuckerberg’in şirketin adını değiştirme planları sonrasında Meta Platforms hisselerinde yaşanan yüzde 62’lik değer kaybı ise yatırımcılar ve şirket çalışanlarından tepki görüyor.

Şirketten ayrılan son isimlerden olan AR/VR uzmanı John Carmack, aralık ayı ortasında istifa ederken ayrılma nedenlerinden birinin ‘Meta’nın üst düzey yöneticilerinin fikirlerinin peşinden gitmesi mücadelesinden bıktığını’ söylemişti.

2022’nin üçüncü çeyreğinde Reality Labs biriminin net işletme zararının 3,67 milyar dolara ulaşması, tepkilerin haklı gerekçeleri olduğu yönünde yorumlara neden oluyor.

Zuckerberg’in “Sanal Gerçeklik İmparatorluğu” İnceleme Altında

Akıllı gözlük şirketi Luxexcel’in satın alınmasının Meta’nın inceleme altında olduğu bir dönemde gerçekleşmesi de dikkat çekti. Meta, VR fitness şirketi Within’in satın alınması gibi kararlar sonrasında ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) tarafından tepki görmüştü.

FTC, Meta’nın bu alanda gelecek vaat eden her erken aşamadaki işletmeyi ele geçirdiğini ve bir “sanal gerçeklik imparatorluğu” kurmaya çalıştığını belirterek konuyu mahkemeye taşıma kararı almıştı.

Daha donanım odaklı bir satın alma olmasına karşın Meta’nın Metaverse ekosistemine güç verecek teknolojilere sahip olması yönündeki bir hamle olarak görülen Luxexcel’in satın alınmasının ne şekilde yankı bulacağı merak ediliyor.

İlgili Haberler ve İçerikler

FightOut - Geleceğin 100x Hareket-Et-Kazan Projesi

Puanımız

FightOut
  • LBank Labs ve Transak Destekli
  • Spor Yaparak Ödüller Kazan
  • Seviye Atla ve Metaverse'de Mücadele Et
  • Ön Satış Başladı - $1M+ Toplandı
  • Gerçek-Dünya Topluluğu - Spor Salonu Zinciri
FightOut
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.