ABD Merkez Bankası FED, 13-14 Aralık 2022 tarihlerinde yapılan Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısının tutanaklarını yayımladı. Fiyat artışı yavaşlarken ve ekonomik beklentiler kötüleşirken bile FED, enflasyonu kontrol etme mücadelesinden geri adım atmıyor ve yetkililer bu yıl için birden fazla faiz oranı artışı öngörüyor.

FED’in 13 ve 14 Aralık tarihlerinde gerçekleştirdiği politika toplantısının tutanakları çarşamba günü açıklandı.

ABD merkez bankasının gösterge faiz oranını yarım puan artırdığı aralık ayı toplantısının tutanakları, FED’in “beklenenden daha kalıcı olabileceği” uyarısında bulunduğu fiyat baskılarıyla mücadele etmek için ekonomiyi sıkıştırmaya devam etme niyetinde olduğunu gösterdi.

Enflasyonla Mücadele Mesajı

Ancak dört kez üst üste üçer çeyrek puanlık artışların ardından geçen ay yarım puanlık artışa geçerek finansal piyasalara enflasyonla mücadeleden vazgeçtikleri mesajını vermek istemiyorlar.

Yarım puanlık artış, aylardır süren 0,75 puanlık artış dizisini sona erdirdi ve politika faiz oranının hedef aralığını yüzde 4,25 ile yüzde 4,5 arasına yükseltti.

Aralık ayındaki karar, enerji fiyatları ve emtia sektörüne bağlı fiyatların gerilemesiyle birlikte enflasyonun zirve yaptığına dair yeni kanıtların ortaya çıkmasını takiben alınmış olup, katılımcılar tarafından “memnuniyet verici” olarak nitelendirilmişti.

Faiz İndiriminin 2023’te Uygun Olacağı Öngörülmüyor

Çarşamba günü açıklanan tutanaklarda enflasyon “kabul edilemez” derecede yüksek seyrederken kısıtlayıcı para politikasının izlenmesinin önemin vurgulandı. Ayrıca, “Üyeler genel olarak, gelen veriler, enflasyonun yüzde 2’ye doğru sürekli bir düşüş yolunda olduğuna dair güven verene kadar kısıtlayıcı bir politika duruşunun sürdürülmesi gerektiğini gözlemlediler, bu biraz zaman alacaktır.” ifadesi dikkat çekti.

Tutanaklar ayrıca yetkililerin politika iletişimlerinin yatırımcılar ve Wall Street’teki diğer kişiler tarafından nasıl sindirildiğine dikkat ettiklerini gösterirken, “Hiçbir üye, federal fon oranı hedef aralığını 2023’te düşürmeye başlamanın uygun olacağını öngörmedi.” değerlendirmesinde bulunuldu.

Tutanaklara göre, bazı katılımcılar faiz artışlarının yavaşlamasının “komitenin fiyat istikrarı hedefine ulaşma kararlılığında bir zayıflama göstergesi olmadığını” açıkça belirtmenin önemli olduğunu söyledi.

Yetkililer ayrıca, “finansal koşullarda yersiz bir gevşemenin, özellikle de komitenin tepki işlevinin kamuoyu tarafından yanlış algılanmasından kaynaklanıyorsa, komitenin fiyat istikrarını yeniden sağlama çabasını zorlaştıracağı” uyarısında bulundu.

FED Sıkılaştırma Planlarından Vazgeçecek Mi?

FED Başkanı Jay Powell, geçen ayki faiz kararını takip eden basın toplantısında, merkez bankasının sıkılaştırma planlarından yakında vazgeçeceği yönündeki spekülasyonlara karşı çıkmaya çalışırken, tahminlerini tekrar yükseltmeyeceğini “güvenle” söyleyemeyeceği konusunda uyarmıştı.

Bank of America’nın baş ABD ekonomisti Michael Gapen, Fed’in finansal koşullardaki gevşemeye faiz oranlarını beklenenden daha fazla artırarak ve finansal piyasalara şahin bir sürpriz yaparak yanıt verebileceğini söyledi. Merkez bankasının bir sonraki toplantısı bu ayın sonunda yapılacak ve faiz kararı şubat ayı başında kamuoyuna açıklanacak.

İlgili Haberler ve İçerikler

FightOut - Geleceğin 100x Hareket-Et-Kazan Projesi

Puanımız

FightOut
  • LBank Labs ve Transak Destekli
  • Spor Yaparak Ödüller Kazan
  • Seviye Atla ve Metaverse'de Mücadele Et
  • Ön Satış Başladı - $1M+ Toplandı
  • Gerçek-Dünya Topluluğu - Spor Salonu Zinciri
FightOut
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.