Business2Community olarak yazı yazarak para kazanmak için sizlere ipuçları vereceğiz. Yazı yazmak, pek çok kişi için hobi olarak başlar. Bu hobi zamanla profesyonel bir işe dönüşür.
Aklınıza gelebilecek her iş kolunda içerik ihtiyacı vardır. Bu, yazı yazarak para kazanmanızı sağlar. Dünyanın her yerinden yapabileceğiniz bir iş olan freelance yazarlık mesleğiyle hayatınızı devam ettirebilirsiniz.
Yazı yazmak, freelance ve tam zamanlı bir iş koludur. Bir şirkette yazarlık yapabileceğiniz gibi uzaktan yazı yazarak da para kazanabilirsiniz. Yazı yazmayı bir ek gelir yöntemi olarak da düşünebilirsiniz.
Makalede freelance yazı yazarak para kazanmak için bilmeniz gerekenleri anlatacağız. Freelance yazarlık yapmak için size yardımcı olacak internet sitelerini inceleyeceğiz.
Hazırsanız adım adım yazarlık kariyerinize yardımcı olacak önerilere geçelim.
Yazı Yazarak Nasıl Para Kazanırsınız
Yazı Yazarak Para Kazanmak: Freelance Yazarlık Nedir?
Freelance yazarlık, Türkçe’de serbest yazarlık olarak yer alır. Diğer freelance meslek gruplarında olduğu gibi serbest çalışma stili söz konusudur. Bağımsız bir meslek olan freelance yazarlıkla yazı yazarak para kazanabilirsiniz.
İnternet içerikleri, dijital çağla birlikte uçsuz bucaksız bir hâle geldi. Genişleme, dijital içerik ihtiyacını da beraberinde getirdi. Freelance yazarlık da içerik ihtiyacının artmasıyla birlikte ciddi bir iş kolu oldu.
Uzaktan çalışma yöntemiyle yazı yazarak geçimini sağlayan kişilere freelance yazar denir. Freelance yazarlar, dilediği yerde ve zamanda çalışma imkânı bulan serbest çalışanlardır. Kalemi kuvvetli olan pek çok kişi, günümüz ekonomik koşullarında ek iş olarak freelance yazarlık yapar.
Sitede yer alan “Uyurken Para Kazandıran Pasif Gelir Kaynakları yazısına da göz atabilirsiniz. Yazarlık dışında freelance çalışarak gelir elde edebileceğiniz yolları öğrenebilirsiniz.
Freelance Yazarlık Türleri Nelerdir?
Yazı yazarak para kazanmak tek bir yöntemle yapılmaz. Çok çeşitli içerik formatlarında içerik üretmek mümkündür. Freelance yazarlık türleri şu şekildedir:
- İçerik yazarı: Çeşitli içerik türlerinde yazı yazar. İçerikler; ürün tanıtımları, internet sitesi ürün yorumları ve basın bültenleridir.
- Reklam metin yazarı: Markaların reklam çalışmaları için içerik üretir. Reklam sloganları ve ürünlerin reklam metinlerini yazanlara reklam metin yazarı denir.
- Freelance blog yazarı: Kendi internet sitesi ve başka bir blog için içerik üretir.
- SEO içerik yazarı: Arama motorlarının algoritmasına uygun şekilde içerik yazar ve düzenler.
- İçerik pazarlama uzmanı: Deneyimli içerik yazarıdır. Herhangi bir internet sitesi için içerik yazan ekipleri yönetir. Talebe göre içerik stratejisi oluşturur.
- Hayalet yazar: Kendi ismini kullanmadan; internet sitesi, blog, dergi ve marka için içerik üretir. Bu yazılar, yazarın ismiyle yayınlanmaz.
- E-kitap yazarı: E-kitap uygulamaları için yeni kitap yazar ve var olan kitapları e-kitap formatına dönüştürür.
- Akademik makale yazarı: Bilimsel ve akademik makaleler yazar. Bir konuda uzmanlaşmış kişilerdir. Bilimsel araştırmaları uygun bir dille talep edilen içerik formatına getirir.
- Sosyal medya metin yazarı: Markaların ve kişilerin sosyal medya gönderileri için metin yazar. Yaratıcı yönü kuvvetlidir.
Dijital kanallar ve içerik formatları zenginleştikçe yeni freelance yazarlık türleri gündeme gelir. Yukarıdaki türlerde freelance yazarlığı yapmak ve yazı yazarak para kazanmak için tecrübe, dile hakimiyet ve disiplin önemlidir. Bir freelance yazar tek bir formatta çalışabileceği gibi birden fazla formatta da içerik üretme şansı bulur.
Sitede yer alan blog yazarak para kazanma rehberiyle adım adım blog yazarlığını öğrenebilir ve para kazanmaya başlayabilirsiniz.
Makale Yazarak Para Kazanmak – Makale Yaz Kazan Sistemi
Yazı yazarak para kazanmak için içerik üretmeye makale yaz kazan sistemi de denir. Bu sistemde işveren ve freelance yazar bulunur.
Freelance yazarlık serbest bir çalışma stili olduğundan yazarlar, yazı yazdığı kadar para kazanır. Sisteme makale yaz kazan denilmesinin sebebi budur. Bazı yazarlar günlük, haftalık ve aylık içerik sayısına göre çalışır. Bazı yazarlar ise belirli süreler için belirli kelime sayılarıyla iş yapar.
Makale yaz kazan sistemi, bir deneme yazısıyla başlar. Yazar, işverenin ve internet sitesinin belirlediği konuda içerik üretir. Deneme yazısı değerlendirmeden geçtiğinde şartlar netleşir ve süreç başlar.
İşveren, içerikte bulunması gereken özellikleri yazara iletir. Yazarlar içerikleri belirtilen formatta yazar. Başlıkları, görselleri, tabloları ve bağlantı adreslerini talebe göre ekler. Yazılarda kelime limiti söz konusudur. Yazar alt ve üst kelime limitlerine dikkat etmelidir.
Freelance yazarların, içerikleri belirlenen sürede teslim etmesi önemlidir. İçeriğin özgün olması ve Türkçe dilbilgisi kurallarına uygunluk olmazsa olmazdır. Kopya içerik, özensiz dil kullanımı ve formata uygunsuzluk, problem yaratır.
Yazı Yazarak Para Kazanmak İçin Makale Siteleri
Freelance yazarlık yapmak için en ideal platformlar makale siteleridir. Türkçe dışı dillerde yazı yazarak para kazanmak mümkün olduğu gibi sadece Türkçe makale siteleri de vardır. Freelance yazarlık sisteminde para kazanabileceğiniz en popüler siteler aşağıdadır.
Bionluk.com: Yetenekli freelancer topluluğu sloganıyla çalışır. Bu ekosistemde grafik tasarım, seslendirme, mobil uygulama ve içerik gibi freelance hizmetler vardır. Siteye kayıt olup kendi profilinizi oluşturarak freelance işlere başvurabilirsiniz.
İçerikler.com: İçerik pazarlaması çözümü sunan İçerikler.com, markalarla içerik yazarlarını bir araya getirir. Blog içeriği, internet sitesi içeriği, ürün açıklaması, kategori içeriği ve sosyal medya içeriği gibi içerik türleri yazabileceğiniz bir sistemdir.
İçerikbulutu.com: Deneyimli içerik üreticilerinin çoğunun çalıştığı bir içerik platformudur. Türkçe dışında dillerde içerik yazarlığı yapmanız mümkündür.
Armut.com: Temizlik, tadilat ve usta arayışında olanlar için hayata geçen internet sitesi olan Armut.com, zamanla içerik konusunda da hizmet vermeye başladı. Armut.com’dan profil oluşturarak içerik işlerine teklif verebilirsiniz.
Makalehizmeti.com: Freelance yazı yazarak gelir elde etmek isteyen içerik üreticileri, Makalehizmeti.com ekibiyle de içerik üretebilir.
İçerik.net: İnternet sitesinde bugüne kadar 260 binden fazla içeriğin teslim edildiği bilgisi vardır. İçerikler, yazı formatında olabileceği gibi video içerik de olabilir.
Yazkazan.net: İnternet sitesinde kelime başı maliyetlerini şeffaf şekilde yayımlayan içerik platformudur. Yeni yazar, standart yazar, uzman yazar ve elit yazar sınıflandırması mevcuttur.
Upwork: İçerik yazarlığı yapmak isteyenlerin en çok başvurduğu sitelerden biridir. Tüm dünyadaki metin yazarlarına ev sahipliği yaptığı için rekabet yüksektir. Sitede farklı dillerde de içerik üretebilirsiniz.
Fiverr: İçerik paketleri oluşturarak işverenlere sunabileceğiniz platformdur. En çok kullanılan global freelance portallarından biridir. Müşterilerin taleplerine yanıt vererek iş alabilirsiniz.
Freelancer.com: Dünyanın dört bir yanından freelance çalışanları bir araya getirir. İş ve çalışan yoğunluğu yüksektir. Disiplinli bir şekilde arama yaparak freelance yazarlık işi bulabilirsiniz.
Linkedin-Kariyer.net – Yenibiris.com: Freelance makale sitelerinin yanı sıra Linkedin, Kariyet.net ve Yenibiris.com gibi kariyer platformlarında da freelance yazarlık işi bulabilirsiniz.
Yazı Yazarak Para Kazanmak Mümkün Mü?
Yeni yazarlar için yazı yazarak para kazanmak mümkün olsa da kazandığınız para en başta sizi geçindirmeye yetmeyebilir. Ancak imkânsız da değildir. Yeterli araştırma yaparak ve zamanla kendinizi geliştirerek iyi bir freelance yazar olabilirsiniz.
Sektörü iyi analiz etmek, dile hakim olmak, yılmadan aramak ve farklı makale sitelerini denemek para kazanma şansınızı artırır. Tecrübeli freelance içerik yazarları pek çok beyaz yakalıdan daha fazla para kazanır.
Freelance çalışma sistemindeki çalıştıkça kazan mantığı oldukça avantajlıdır. Çalışıp kazanacağınız tutarı siz belirlersiniz. Deneyimli yazarlara talep yüksektir. Uzmanlaşırsanız işe yeni başlayan freelance yazarlara göre çok daha fazla para kazanabilirsiniz.
Freelance yazarlar, kelime başı bütçeyle anlaşma yapar. Yeni yazarlar için işverenin talebine uymak önemlidir. Deneyim kazandıkça çalışma şartlarını kendiniz belirleyebilirsiniz.
Yeni bir iş arayışındaysanız ne iş yapabilirim diyenler için 25 iş fikrine göz atabilirsiniz.
Yazı Yazarak Ne Kadar Para Kazanılır?
Yazı yazarak para kazanmak isteyen freelance yazarların en çok merak ettiği konu, kazanç miktarıdır. Freelance yazarlık için elde edilen gelir büyük değişkenlik gösterir. Kazanacağınız paranın miktarını etkileyen birçok faktör vardır. Uzmanlık, dile hakimiyet, tecrübeniz ve işin sıra dışı olması kazancınızı etkiler.
Reklam metin yazarını düşünelim. Büyük bir markanın yüzbinlerce TL harcayacağı bir reklam kampanyası için üç kelimelik bir slogan yazarak 10.000 TL ve daha fazlasını kazanma ihtimali söz konusudur. Yeni bir yazarın 100 kelime karşılığında 1 TL bile kazanamama ihtimali vardır.
Yazı yazarak hayatınızı devam ettirmek istiyorsanız ilk başlarda çok çalışmalısınız. Sektörde tecrübe kazandıkça kelime başı maliyeti siz belirlersiniz. İçerik yazarlığı yaptığınız dil de önemlidir. Yabancı dilde yazı yazmak, Türkçe içeriklere göre daha avantajlıdır.
Deneyim kazanmak isteyen yazarlar, ilk etapta küçük büyük demeden gelen işleri kabul etmelidir. Freelance yazarlık, yazı yazarak öğrenilen bir meslektir.
Yazkazan.net sitesinde yer alan içerik fiyatlandırma tablosu aşağıdadır.
Yeni yazar
100 kelime – 0,80 TL
Standart yazar
100 kelime – 1,25 TL
Uzman yazar
100 kelime – 1,75 TL
Elit yazar
100 kelime – 2,25 TL
Tabloda gördüğünüz ücretlendirme, her makale sitesi için geçerli değildir. Uzmanlığa göre farklı siteler size farklı bütçeler verir. Her makale sitesiyle görüşerek ilerlemek daha doğrudur. Business2Community sitesinde yer alan online işler ile ilgili yazılara göz atarak yapabileceğiniz birçok işe de göz atabilirsiniz.
Yazı Yazarak Para Kazanmak İçin 10 Yöntem
Yeni bir içerik yazarıysanız ve başlayacağınız yeri bilmiyorsanız yazı yazarak para kazanmak için etkili 10 yöntem sayesinde kendinize mükemmel bir yol çizebilirsiniz.
1. Portfolio Oluşturun
Deneyimli bir içerik yazarı olarak farklılaşmak için portfolio oluşturmak önemlidir. Kendinize ait bir internet sitesi yaratın. Profesyonel görünmenizi sağlayacak sitede özgeçmişinize ve makale örneklerine yer verin. Referanslar, hizmet listesi ve yazdığınız yazılara giden bağlantılar ekleyin.
2. Çeşitli İçerik Türlerini Deneyin
Yeni ve deneyimli yazarlar için çeşitli içerik türlerini denemek gelişime katkı sağlar. Blog yazarak para kazanmayı seçerseniz belirli bir alana hapsolursunuz. İçerikleri çeşitlendirmek kazancı çeşitlendirir. Değişik içerik formatlarıyla fark yaratın.
3. Niş Belirleyin
Bir konuda uzmanlığınız varsa yalnızca o alanda içerik yazmayı seçebilirsiniz. Tıp makaleleri gibi yüksek talebe sahip bir alanda deneyim kazanın. İlgi alanlarınıza göre niş belirleyin. Tek bir alanda uzmanlaşarak yazı yazıp para kazanabilirsiniz.
4. Freelance Makale Sitelerine Üye Olun
Türkçe ve küresel dillerde çok sayıda freelance makale sitesi vardır. Bu sitelere üye olarak bir profil hazırlayın. Yazı örneklerinizi ve yazılara giden bağlantıları paylaşın. İçerik paketleri oluşturarak işverenleri etkileyin.
5. Kendi Blog Sitenizi Oluşturun
Yazı yazmak sadece başka siteler için yapacağınız bir iş kolu değildir. Kendi sitenizi oluşturarak işinizi, işverenlere gösterme ve ek gelir elde etme şansı bulursunuz.
Affiliate marketing gibi gelir ortaklığı modelleri ve Google Adsense gibi reklam alanlarını sitenize entegre edin. Doğru bir yayın stratejisiyle kendi blogunuzda yazı yazarak para kazanırsınız.
6. Özgün Olun
İçerik dünyasının en büyük suçu kopya içeriktir. Özgün ve yaratıcı içerikler, daha fazla para kazanmanızı sağlar. Özgünlük kontrolü yapabileceğiniz içerik araçlarını kullanarak yazılarınızın kalitesini artırın.
7. Bol Bol Okuyun
İyi bir yazar olmanın en önemli püf noktası, iyi bir okuyucu olmaktır. Boş vakitlerinizde bol kitap ve makale okuyarak dil becerilerinizi geliştirin. Bir alanda uzmanlaşmak istiyorsanız o alandaki içerikleri okuyun.
8. Proaktif Davranın
İş sizi bulmaz, siz iş aramalısınız. Deneyimli bir yazarsanız çalıştığınız yerlerle iletişime geçin. Yeni bir yazarsanız kariyer platformlarındaki iş ilanlarını inceleyin. Aranan özelliklere göre kendinizi geliştirin ve başvuruda bulunun.
Freelance çalışanların en büyük eksikliği, geri bildirim istememektir. Sizinle çalışan ve çalışmak istemeyen işverenlerden yorum isteyin. Doğru ve yanlış yaptığınız konuları geri bildirim sayesinde öğrenebilirsiniz.
9. SEO İçerik Yazmayı Öğrenin
Arama motorlarının algoritmalarına uygun içeriklere SEO içerik denir. SEO kurallarına göre içerik yazma becerilerinizi geliştirerek daha fazla para kazanabilirsiniz. SEO içerikleri inceleyerek ve SEO araçlarını takip ederek SEO içerik yazarı olabilirsiniz.
10. Sosyal Medyada Aktif Olun
Sosyal medya hesapları, çoğu freelance yazar için bir tür kariyer sitesi gibidir. Pek çok içerik işini sosyal medya kanalları aracılığıyla bulabilirsiniz. Sosyal medyada hizmetlerinizi sergileyerek iş alma şansınızı artırabilirsiniz.
Yazı Yazarak Para Kazanmanın Avantajları ve Dezavantajları
Çevrenizde duyduğunuz ne iş yapabilirim sorusu, yeni bir sektöre geçmek isteyen kişilerin merak ettiği konular arasındadır.Her meslekte olduğu gibi freelance yazarlık işinde de bir takım avantajlar ve dezavantajlar söz konusudur. Yazarlığa yönelecekseniz bilmeniz gereken mesleki artılar ve eksiler vardır.
Avantajları B2C Dezavantajları
Pek çok kişi evden çalışmak ve yazı yazarak para kazanmak ile ilgili “rüya gibi” tanımı yapar. Avantajlar ve dezavantajlar tablosuna baktığınızda her şey toz pembe değildir.
Esnek çalışma saatleri, avantaj sunsa da belirsizlik olduğunda dezavantajdır. Düzensiz gelir akışı, gelecek planları yapmanızı engeller.
Evden çalışma imkânı freelance yazarlığın en sevilen yönüdür. Sürekli bilgisayar başında oturmak, hareketsiz bir yaşama yol açar ve sağlık sorunlarına davetiye çıkarır.
Ofise gitmediğiniz için giyim, yeme-içme ve yol gibi giderleriniz azalır. Tek başınıza evde çalıştığınız için sosyal yaşamdan uzaklaşırsınız. İşe gidip gelmenin ruhunuza olumlu etkilerinden de mahrum kalırsınız.
İşe gidip gelmediğiniz ve her an çalışma fırsatı bulduğunuz için sevinebilirsiniz. İşleri istediğiniz zaman yapmak, erteleme isteği duymanızı sağlar.
Sonuç
Yazı yazarak para kazanma işi, herkese uygun bir meslek değildir. Yazmayı seviyorsanız, içe dönük bir kişiliğiniz varsa ve dile hakimiyetiniz yüksekse düşünebilirsiniz. İş yoğunluğunu kendiniz belirleyerek freelance yazarlığı bir ek iş gibi de konumlandırabilirsiniz. Tam zamanlı bir içerik yazarı olmak yerine kendi blog sitenizi oluşturarak kendinize çalışabilirsiniz. Yazarlıkta yeterince iyiyseniz çoğu beyaz yakalıdan çok daha fazla para kazanabilirsiniz.