stoksuz satışın avantajları

Dropshipping nedir dediğimizde kısaca, tedarik zinciri yönetim modelidir. Dijital çağa ayak uyduran girişimciler, internetten ticaret yapma yolları arar. Gelişen ticaret modelleri arasında yer alan dropshipping, internetten gelir sağlayan yöntemlerden biridir.

Stoksuz e-ticaret olarak da bilinen dropshipping, e-ticaret trendleri arasında üst sıralarda yer alır. Alıcı ve satıcı için bir takım avantajları bulunur ve yükselen e-ticaret yöntemlerindendir. 

E-ticaret yapmak isteyen girişimcilerin sık sık karşısına çıkan dropshipping nasıl yapılır? Stoksuz e-ticaret Türkiye’de yasal mı? Dropshipping ile para kazanmak için bilmeniz gerekenler nelerdir? Kapsamlı dropshipping rehberiyle adım adım dropshipping nedir ve nasıl yapılır öğrenin. Stoksuz kazanç fırsatını kaçırmayın!

Dropshipping: Ürünleri stoklamadan, internetten satışı gerçekleşen ürünleri tedarikçiden müşteriye gönderen bir e-ticaret modelidir.

Dropshipping Nedir?

Merriam-Webster’a göre dropshipping, “malların tedarikçiden doğrudan müşteriye gönderilmesi” anlamına gelir.

Dropshipping kelimesinin Türkçe karşılığı stoksuz satış ve stoksuz e-ticarettir. Stoksuz e-ticaret Türkçe’de, envanteri depolamadan ve ürünleri kendinize göndermeden yapılan satış türüdür. Dropshipping ile tedarik ettiğiniz ürünler, elinize geçmeden müşteriye gönderilir.  

T.C. Ticaret Bakanlığı E-İhracat Destekleri Sunumu dosyasında dropshipping, aracı firma iş modeli başlığı altında sıralanır. Satış yapmayı seven, depolama ve mağaza masrafları istemeyen girişimciler dropshippingi tercih eder.  

Sizde internetten ürün satmak isterseniz e-ticaret nedir, online satış yapmanın ipuçları nelerdir yazımıza göz atınız.

Dropshipping Nasıl İşler? 

Stoksuz e-ticaret, tedarikçi ve perakendeciler için avantajlı bir yöntemdir. Yöntemde tüm taraflar uzman olduğu konuda aksiyon alır. Perakende tarafı müşterilerle ilgilenirken tedarikçiler, envanter konusuna odaklanır.  

Dropshipping, dünya çapındaki yeni girişimciler tarafından tercih edilen bir iş modelidir. Stok tutma ve nakliye gibi problemler, dropshippingle elimine edilir. Dropshipping ile satış yapma konusunda en önemli aşama, doğru tedarikçi seçimidir.  

Dropshipping bu dört basit adımda gerçekleşir. Görebileceğiniz gibi ürünün müşteriye ulaştırılması perakendecinin değil tedarikçinin görevidir. Perakendeci, depolama ve gönderim süreçlerine dâhil olmaz.

Dört adımda Dropshipping nedir ve nasıl işler?

  • Müşteriler, siparişi perakendeciye verir.
  • Perakendeci, siparişi tedarikçiye iletir.
  • Tedarikçi, siparişi işler ve deposunda hazırlar.
  • Tedarikçi siparişi müşteriye gönderir.

Dropshipping (Stoksuz E-Ticaret) Nasıl Yapılır?

Dropshipping yapmak için üç şeye ihtiyaç vardır. Müşteri, tedarikçi ve perakendeci!

Perakendeci, dropshipping yaparken bir tür ara elemandır. Müşteriyle yüz yüze gelir ve perakendeciye müşterinin talebini iletir.  

Perakendeci, üreticiler ve toptancılarla ortaklık yapar. Satıcı, stoksuz satış anlaşması kapsamına girecek ürünleri belirler ve dropshipping süreci başlar.  

Dropshipping bir e-ticaret modeli olduğundan bir internet sitesi ve online pazar yerine ihtiyaç vardır. Perakendeci, söz konusu online platformda ürünleri listeler ve müşteriye sunar. Bu aşamadaki ürün listeleme süreci genellikle XML entegrasyonuyla mümkün olur. 

"Dropshipping

Müşteriler satın almak istediği ürüne karar verir. Müşterinin siparişi, perakendecinin ekranına düşer. Perakendeci, siparişle ilgili tüm detayları toptancı ve üreticiye iletir. Tedarikçi, aldığı siparişi işler, ürünü hazırlar ve kargolamayı yapar.   

Satıcı, depolama sürecine katılmaz. Dropshipping, internetten satış yapmayı düşünenler için pratik ve hızlı bir yöntemdir. Doğru ürün kategorisini seçmek, doğru tedarikçiyle çalışmak ve pazarlamayı iyi yapmak kârlılığı etkiler.

Yurt dışına ürün satanların bilmesi gereken önemli konulardan birisi de ihracat nedir konusudur. Detaylı rehberimize göz atarak koşulları gözden geçiriniz.

Stoksuz E-Ticaret (Dropshipping) Ürün ve Tedarikçi Seçimi Nasıl Yapılır?

Stoksuz e-ticaret yapmak isteyen dropshipping girişimcileri için ürün ve tedarikçi seçimi en önemli aşamadır. Piyasadaki boşluğu tespit ederek talebi fazla ve arzı az bir ürün bulabilirseniz başarı şansınız artar.

Dropshipping için kâr getirecek ürün seçiminde Google Trends gibi uygulamalar kullanabilirsiniz. Google Trends ile dünya çapında ve bir bölge özelindeki arama sonuçlarını inceleyebilirsiniz. 

Kullanıcıların arama hacminin yüksek olduğu ürünler, daha çok talep edilen ürünlendir. Bu ürünler arasından nispeten az satılanı bulursanız dropshipping ile para kazanma şansınızı artırırsınız.

Dropshipping Ürünü Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Talep analizi, dropshipping için ürün seçerken ilk adımınız olmalıdır. Müşterilerin talebini ve online alışveriş trendlerini iyi analiz etmek gerekir. Talep ve pazar analizi yaparken arama motoru araçlarına ve sosyal medya trendlerine göz atabilirsiniz.  

Rakip analizi, başarılı dropshipping nedir sorusuna yanıt arayan girişimciler için büyük önem arz eder. Satmak istediğiniz ürünü bulup rakip analizi yapmanız gerekir. İlgili ürünü satan rakip sayısı ve başarısı çok önemlidir. Çok talep edilen bir ürünün çok iyi satıcıları varsa başka bir ürüne yönelin. Bu noktada niş belirlemek önemlidir.  

Dropshipping Ürünü Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Niche (niş), dar bir tüketici grubunun istek ve gereksinimlerine göre bölümlenmiş pazar demektir. Şampuan ürünü satmak istediğinizde büyük markalarla rekabet etmeniz gerekir. Bu, başarı şansını düşürür. Egzama hastaları için şampuan satmayı tercih ederseniz daha dar bir hedef kitleye hitap edersiniz ve başarı şansınız artar. Büyük markaların ürün gamını inceleyip bu ürünler dışında bir tercih yapabilirsiniz. 

Dropshipping ile elde edeceğiniz kâr, ürün seçimi konusunda önemli bir faktördür. Pazar araştırması yaparken ürün fiyatlarını incelemeyi unutmayın. Rakipleriniz bir ürünü X fiyata satarken sizin 10X fiyata satış yapmanız pek söz konusu değildir. Size kâr bırakacak ürünler seçmeye çalışın. Nakliye maliyetleri ve tedarikçi anlaşması önemli noktalardan biridir. Satış yapacağınız bölgeye yakın bir tedarikçi seçerek nakliye maliyetini azaltabilirsiniz. 

Ürünlerin kalitesi işin devamlılığını sağlayacağından olabildiğinde yüksek olmalıdır. Müşteri memnuniyeti için ürün kalitesini önemseyin. Kaliteli ürünler, iade ihtimalini de azaltır. İade oranı arttıkça kârlılık azalacağından ürünlerin kalitesine dikkat edin.  

Yazının başlarında dropshipping nedir tanımı yaparken tedarikçinin ürünleri doğrudan müşteriye göndermesi demiştik. Tedarikçi ürünleri temin edebilmelidir. Stok durumuyla ilgili problem yaşama ihtimali olan ürünler, başarı şansını azaltır.

Ürünü Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

  • Pazar Analizi
  • Rakip Analizi
  • Doğru Niche seçimi
  • Fiyat Araştırması
  • Kaliteli Ürün Tercihi
  • Stok Kontrolü

Dropshipping Tedarikçisi Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Tedarikçiler, dropshipping sürecindeki en önemli elemanlardan biridir. Tedarikçilerin seçimini yaparken dikkat etmeniz gereken noktalar şunlardır: 

  • Tedarikçinin ürün çeşitliliği
  • Ürün fiyatları
  • XML entegrasyonu ücretleri
  • Tedarikçinin tecrübesi
  • E-ticaret süreçlerine hakimiyeti
  • Tedarikçinin kargo yönetimi
  • Referansları
  • Tedarikçinin stok yönetimi
  • Faturalandırma süreçleri
  • İade oranı 

Tedarikçi, dropshipping nedir sorusundaki gizli kahramandır. Güvenilir ve doğru tedarikçi, perakendecinin başarısını doğrudan etkiler. Tedarikçi olmadan dropshipping olmaz. Güvenilir tedarikçileri bulmak için online pazar yerlerini inceleyebilirsiniz. AliExpress, Spocket, Modalyst ve SaleHoo kullanarak güvenilir dropshipping tedarikçisi araştırması yapabilirsiniz. 

Güvenilir tedarikçi, dropshipping yaparak para kazanmak isteyen girişimciler için olmazsa olmazdır. Kâr oranı yüksek güvensiz tedarikçiler, işin başarısız olmasına yol açar. Müşteri zor kazanılır ve kolay kaybedilir. Doğru tedarikçiyle müşterileriniz sizden alışveriş yapmayı bırakır.

Dropshipping dışında internette yapabileceğiniz işler için online işler yazımıza göz atabilirsiniz.

Dropshipping İle Para Kazanma İpuçları – Dropshipping Nedir? 

İnternetten para kazanmak için dropshipping yapmayı tercih eden girişimciler, birkaç noktaya dikkat etmelidir. Sizin için dropshipping ile para kazanma şansınızı artıracak 5 ipucu derledik.

Talep Analizi Ürün araştırmasını iyi yapmak dropshippingle para kazanma şansını artırır. Ürünü kaç kişi talep ediyor? Ürün popüler bir ürün mü? Ürünün arama motorundaki arama hacmi nasıl? 
Niche (Niş) Belirleme Milyonlarca dolar pazarlama bütçesi olan markaların odaklandığı ürünler yerine daha dar hedef kitleye sahip ürünleri tercih edin. Niş bir ürün satarsanız rekabet ihtimaliniz azalır. Rakip analizi yapmak bu aşamada gereklidir. Dev şirketler yerine küçük üreticileri rakip olarak tercih edin.
Ürün Çeşitliliği Tek bir ürünün satışını yapmak, devamlılık konusunda problem yaratır. Alternatif ürünler bularak ürün çeşitliliğini artırın. Yeni girişimciler için çok fazla sayıda ürüne yönelmek önerilmez. Birkaç ürünle başlayabilirsiniz.
Müşteri Memnuniyeti Online pazar yerlerinin en büyük gücü, müşteri yorumlarıdır. Kaliteli ürün ve doğru tedarikle müşteri memnuniyetini artırmaya odaklanın. Dropshipping nedir dediğimizde ürünlerin tedarikçiden doğrudan müşteriye teslim edilmesi dedik. Müşteriler tedarikçileri değil satıcıları yorumlar. Müşteri memnuniyetini önde tutan bir ürün ve tedarikçi seçin.
Pazarlama Dropshipping süreçlerinde en sık unutulan alan pazarlamadır. Online e-ticaret platformunda ürün listelemek yeterli değildir. Müşterilerin sizin ürününüzün farkında olmasını sağlayın. İhtiyaç yaratın ve ürünü sunun. Dijital pazarlama çalışmalarıyla başarı şansını artırın.

Yeni girişimciler tarafından sık sık tercih edilen dropshipping oldukça popüler bir e-ticaret yöntemidir. Çok fazla dropshipping yapan vardır. Yine de değindiğimiz noktalara dikkat ederseniz başarınız artar. Doğru ürün, doğru platform, doğru tedarikçi ve doğru pazarlamayla dropshipping yaparak para kazanabilirsiniz.

Dropshipping Türkiye’de Yasal Mı?

Stoksuz satış, deposuz satış ve stoksuz e-ticaret olarak bilinen dropshipping, Türkiye’de yasal bir online e-ticaret yöntemidir. Satıcılar; garanti, iade koşulları ve doğru ürün tanımlaması gibi yükümlülüklere sahiptir. Dropshipping’in yasal olması, vergilendirme süreçlerinin yakından incelendiği anlamına gelir. Dropshipping yapan satıcılar, elde ettikleri gelire göre gelir vergisi ödemek zorundadır.  

Vergi yükümlülüklerini yerine getirmek için perakendecilerin şirket kurması ve vergi levhası alması gerekir. Bu aşamalar için bir vergi danışmanıyla çalışmak önerilir. Dropshipping yapmak isteyenler, yurt dışından satış yapmaya yönelebilir. Yurt dışı satışlarda vergi yükümlülükleri farklılık gösterir. Yurt dışı platformlarla dropshipping yapacak olanlar, mutlaka profesyonel yardım almalıdır.

Dropshipping Platformları Nelerdir?

Stoksuz satış yaparken kendi internet sitenizi açmak yerine ulusal ve uluslararası online pazar yerlerini kullanabilirsiniz. Dropshipping platformlarının komisyon alacağını unutmayın. Kendi websiteniz yerine bu platformları kullanırsanız kâr marjı biraz düşer. Dropshipping platformları çok daha geniş bir kitleye ulaşmanızı sağlar.  

Milyonlarca kullanıcısı olan online pazar yerleri sayesinde pek para harcamadan yüz binlerce kişiye ulaşabilirsiniz. Girişimciler, kendi internet siteleri ve dropshipping platformlarından satış yapar. Her iki tarafta da yer almak satış kanallarını çeşitlendirmek açısından faydalıdır. 

Dropshipping yapabileceğiniz platformlar

  1. Amazon
  2. Trendyol
  3. AliExpress
  4. N11
  5. Hepsiburada
  6. Etsy

Amazon Dropshipping Nedir? Nasıl Yapılır?

Stoksuz satışla ilgilenen girişimcilerin karşısına çıkan platformlar arasında ilk sıralarda Amazon yer alır. Gelin birlikte Amazon dropshipping nedir inceleyelim.

Dünyanın en aktif online pazar yerleri arasında yer alan Amazon ile stoksuz e-ticaret yapabilirsiniz. Amazon dropshipping, ürünlerinizi yurt dışına satmanıza da olanak tanır. Amazon’un geniş kullanıcı ve tedarikçi kitlesi, Amazon ile dropshipping yapanlar arasında ciddi bir rekabete yol açar.  

Güvenilir bir tedarikçi bulup Amazon satıcı hesabı oluşturarak satışa başlayabilirisiniz. Satacağınız ürünleri listeleyerek Amazon ile dropshipping yapabilirsiniz. 

dropshipping nedir

Trendyol Dropshipping Nedir? Nasıl Yapılır? 

Trendyol, Türkiye’nin en büyük sanal pazar yerlerinden biridir. Trendyol ile stoksuz e-ticaret yaparak para kazanmak mümkündür. Peki Trendyol dropshipping nedir ve kimler stoksuz satış yapma imkânına sahiptir? 

Vergi mükellefi olan kişiler, Trendyol’da satış yapma hakkı kazanır. Şirket kurulumunu takiben Trendyol Satıcı Formu’nu doldurarak başvuru yapabilirsiniz. Trendyol satıcı hesabı oluşturmalı ve Trendyol satıcı panelinden istenilen bilgileri girmelisiniz. 

Başvuru sürecini tamamlayıp Trendyol’dan onay alır almaz satış yapmaya başlayabilirsiniz. Kendinize güvenilir bir tedarikçi bularak Trendyol ile dropshipping yaparak para kazanabilirsiniz.

AliExpress Dropshipping Nasıl Yapılır?

AliExpress, dünyanın en büyük sanal pazar yerleri arasındadır. Platformdan dropshipping yaparak para kazanabilirsiniz. AliExpress, tedarikçi arayışı için de ideal bir online pazar yeridir. Uluslararası pazara girmek isteyen girişimciler, AliExpress ile yurt dışına satış yapma şansı da bulur.  

AliExpress ile stoksuz e-ticaret yapmak için tedarikçileri araştırın. Tedarikçi yorumlarını inceleyerek yüzde 90’dan fazla olumlu yorum alan tedarikçileri bulun ve görüşün. 

AliExpress, ürün araştırmak için de çok geniş bir yelpaze sunar. Ürünler arasından arz talep dengesine göre seçim yapın. Tedarikçi ve ürün bulup satış yapacağınız platformu seçerek AliExpress ile dropshipping yapmaya başlayabilirsiniz.

Vergiler e-ticarette önemli konulardandır. Sizde AliExpress vergi hesaplama yazımıza göz atarak vergi koşullarından haberdar olun!

n11 Dropshipping Nasıl Yapılır?

Haziran 2023’te Getir tarafından tüm hisseleri satın alınan e-ticaret platformu n11, dropshipping yapma imkânı sunan pazar yerlerinden biridir. Peki n11 ile dropshipping nedir ve nasıl yapılır? 

n11, XML ile toplu ürün yüklemenin mümkün olduğu online e-ticaret siteleri arasında yer alır. Dropshipping yapan çok sayıda satıcıyı barındıran n11 ile stoksuz e-ticaret yaparak para kazanabilirsiniz. 

n11’de mağaza açmak için “Mağazalar” sekmesinden “Ücretsiz Mağaza Aç” bölümüne girmeniz ve gereken bilgileri doldurmanız gerekir. Önünüze çıkan “Şahıs” seçeneği, bireyleri değil şahıs şirketlerini tanımlar. Dropshipping yapmak için vergi mükellefi olmanız gerekir. 

Dropshipping nedir

Hepsiburada Dropshipping Nedir? 

1998 yılında kurulan ve Doğan Holding bünyesinde faaliyet gösteren Hepsiburada, en köklü e-ticaret portallarından biridir. Hepsiburada’dan dropshipping yapmak mümkündür. Ek komisyonlar ve yükümlülükler, Hepsiburada’da stoksuz satış yapmak için engel teşkil edebilir. 

Hepsiburada’da dropshipping yapmak için satıcı başvurusu yaparak gerekli belgeleri teslim etmek gerekir. Kadın girişimciler için Hepsiburada’nın Kadın Girişimci formatı vardır. En az yüzde 51 kadın girişimcilerin pay sahibi olduğu işletmeler bu formatı seçer.  

Dropshipping yapmak isteyen kadın girişimciler, Hepsiburada’ya mutlaka göz atmalıdır. Hepsiburada, kadın girişimciler için çeşitli komisyon, kargo ve reklam desteği sağlar.

Etsy Dropshipping Nedir? Nasıl Yapılır?

Etsy, vintage ve el yapımı ürünlerin yer aldığı bir pazar yeridir. Peki Etsy dropshipping nedir? Etsy ile dropshipping yapmak mümkün müdür? 

"Etsy

Başkasının ürettiği ürünleri satmak istediğinizde Etsy’de dropshipping yapamazsınız. Etsy, satılan ürünlerin size ait olmasını talep eder.  

Etsy’de dropshipping yapmak için Printful ve Printify gibi hizmetleri kullanabilirsiniz. Platformlar sayesinde kendi tasarladığınız ürünleri Etsy’den dropshipping ile satabilirsiniz. 

Dropshipping İle Ne Kadar Para Kazanılır?

Dropshipping ile gelir elde etmek isteyen kullanıcılar, kazanacakları paranın miktarını merak eder. Stoksuz e-ticaret yaparak kazanabileceğiniz miktarlar oldukça değişkendir. 

Dropshipping nedir tanımı yaparken yeni girişimciler tarafından tercih edildiğine değinmiştik. Sektöre yeni giriyorsanız beklentinizi düşük tutmanın akıllıca olacağını söylemeliyiz. Tecrübe kazandıkça elde edeceğiniz gelir de artar. 

Dropshipping yaparak para kazanma serüveninde kâr marjı yüzde 20 ila 50 arasında değişir. Yurt dışından tedarik edilen ürünlerin döviz kuruna bağlı olması, elde edeceğiniz geliri etkiler. Rekabetin yüksek olduğu durumlarda da gelirlerinizi etkiler. 

Dropshipping İle Ne Kadar Para Kazanılır?

İyi bir niş bulmak, doğru tedarikçi ve pazar yerini seçmek dropshipping yaparak para kazanmanın ilk adımıdır. SEO gibi içerik pazarlaması alanlarına yatırım yapmak, sosyal medyayı etkin kullanmak ve müşteri memnuniyeti de kazancınızı artırır. 

5 dolara satın aldığınız bir ürünü 10 dolara satmayı başarırsanız kâr marjınız yüzde 50 olur. Pazar yerlerinin komisyonlarını da göz ardı etmemek gerekir. Dropshipping yaparak 5 bin TL’den 100 bin TL’ye kadar para kazanmak mümkündür. Söylediğimiz miktarın çok daha azı ve çok daha üstü de söz konusudur. Dropshipping yaparak kazanacağınız gelir; sizinle, taleple ve müşteri memnuniyetiyle ilgilidir.

Daha fazla kazanç sağlayabileceğiniz pasif gelir kaynakları yazımıza göz atınız.

Sıfır Sermaye İle Dropshipping Yapılır Mı?

Dropshipping, yeni girişimcilerin tercih ettiği e-ticaret yöntemlerinden biridir. Stoksuz satış yapma şansı sunan dropshipping için gereken sermaye nedir?  

Dropshipping için Online pazar yerlerinde satıcı olmak için üyelik hesabı açmanız gerekir.  

Çok az sermayeyle dropshipping yapmak mümkündür. Dropshipping yapmak için şirket sahibi olmanız gerektiğini de hatırlatalım. Mevcut bir şirketiniz yoksa ve dropshipping yapmak istiyorsanız sıfır sermayeyle ilerlemeniz mümkün değildir. Şirketin açılması ve vergi levhasının alınması için bir miktar paranızın olması gerekir.  

Dropshipping yapmak için bir online pazar yeri kullanmak yerine kendi internet sitenizi de tercih edebilirsiniz. Domain ve hosting için ufak da olsa bir meblağ ödemelisiniz. 

Hazır bir e-ticaret altyapısı kullanmak istemeniz hâlinde yine bir bütçe ayırmanız gerekir. 

 Dropshipping yaparken reklam ve pazarlama faaliyetleri için harcama yapmanız gerekir. 

Gördüğünüz üzere sıfır sermayeyle dropshipping yapmak pek mümkün değildir. Ufak bir sermayeyle dropshipping yapmak ise oldukça kolaydır. Büyük paralar gerektirmeyen dropshipping, bu özellikleri sebebiyle yeni girişimcilerin en çok tercih ettiği yöntemlerden biridir.

Sıfır sermaye ile kazanç sağlamak isterseniz Instagram’dan para kazanmak yazımıza göz atın.

Stoksuz E-Ticaret (Dropshipping) Maliyeti Nedir?

Stoksuz e-ticaret yapmak istediğinizde karşınıza çıkan bir takım maliyetler söz konusu olur. Dropshipping nedir diye merak edenler için maliyet kalemleri listesi şu şekildedir:

Vergi mükellefi olmak için şirket kurulumu 

  • Domain ve hosting satın alma maliyetleri 
  • Hazır e-ticaret yapısı hizmeti giderleri
  • Sanal pazar entegrasyonu 
  • Ürün tedariği, reklam ve pazarlama faaliyetleri

Tüm bu gider kalemleri, sizin tercihinize göre farklılık gösterir. Amazon dropshipping yapmak isterseniz sadece Amazon satıcı hesabı için aylık sabit 99 TL + KDV ödemeniz gerekir. 

Seçeneğiniz domainden pazarlama faaliyetlerine kadar her türlü gider kalemi, tercihleriniz doğrultusunda şekillenir. E-ticaret modellerine göre dropshippingin başlangıç maliyeti oldukça düşüktür.

Dropshipping Ödemeleri Nasıl Alınır?

Stoksuz e-ticaret için tüm şartları sağlayıp yaptığınız satışlarla gelir elde edebilirsiniz. Dropshipping aracılığıyla elde ettiğiniz kazancı almak için iki yol vardır. 

  • Kendi e-ticaret sitenizi kullanarak dropshipping yaparsanız sanal POS kullanarak ödeme alabilirsiniz.  
  • Online pazar yerlerini kullanarak dropshipping yapmanız hâlinde ödemeleri ilgili pazar yerinin sunduğu yöntemlerle tahsil edersiniz.Online pazar yerleri, belli bir komisyon alır. Gelir planlaması yaparken komisyon oranlarını iyi incelemek gerekir.

Dropshipping Eğitimi Alma Yolları

Stoksuz e-ticaretle ilgili araştırma yaparken dropshipping nedir sorusunu pek çok yerde görebilirsiniz.

Kendinizi geliştirmek için dropshipping eğitimi alabilirisniz. Eğitim açısından başvurabileceğiniz çok sayıda kaynak vardır. 

En büyük kaynakların başında YouTube gelir. Video içerikleri herhangi bir konunun anlaşılabilmesi için en etkili yöntemlerdendir. YouTube videoları arasında stoksuz e-ticaretle ilgili olanları inceleyebilirsiniz.  

Tecrübeli dropshipping girişimcilerinin pek çok yayını vardır. Video içeriklere göz atarak evinizden çıkmadan dropshippingi öğrenebilirsiniz. 

Online makaleler ve e-kitaplar, dropshipping ile ilgili teknik bilgileri detaylı bir şekilde size sunar. Yazarlar, bir Telegram grubu ve Twitter (X) hesabından da takipçilerine ulaşır. Sosyal medya platformlarında dropshipping konulu paylaşım yapanları takip ederek öğrenim sürecini hızlandırabilirsiniz.

Dropshipping hakkında bazı üniversitelerde online eğitim programı ve kurslar vardır.

E-ticaret eğitim kuruluşlarından üniversitelere ve belediye eğitim merkezlerine kadar pek çok yerde dropshipping eğitimi bulabilirsiniz. Güvenilir eğitim kurumlarını takip ederek uzmanlardan dropshipping eğitimi alabilirsiniz. 

Dropshipping Vergisi Nedir?

Türkiye’de yasal bir e-ticaret modeli olan dropshippingi çeşitli vergi türleri vardır. Türkiye içindeki bir tedarikçiyle dropshipping yapmanız hâlinde Türkiye Cumhuriyeti vergi sistemine tabi olursunuz. Yurt dışı satış yapmak isteyenler, ilgili ülkenin vergi mevzuatını incelemelidir. 

stoksuz satış vergisi

Dropshipping yapmak isteyenler iki tür vergiyle karşı karşıya kalır.

  1. İthalat ve Gümrük Vergileri: Ürünleri başka bir ülkeden göndermeniz hâlinde ithalat ve gümrük verilerine tabi olmanız muhtemeldir. Yasalara uymamanız durumunda başınız yabancı ülke sistemleriyle derde girer. Profesyonel yardım almanız önemlidir.
  2. Satış Vergisi: Bazı ülkeler, dropshipping yapan girişimcilerin müşterilere sattığı ürünler karşılığında satış vergisi (KDV ya da GST gibi) talep eder. Satış vergisi, müşterinin yaşadığı bölgeye göre değişkenlik gösterir. 

Vergilendirme meselesi dropshipping yaparken ciddiye alınmalıdır. Vergi yükümlülüklerini yerine getirmemeniz durumunda yasaları çiğnemiş sayılırsınız. Dropshipping nedir sorusunun yanıtında yer alan tedarikçiler, müşteriler ve satıcılar farklı vergilerle karşılaşır. Dropshipping yaparken tüm paydaşlar için aynı vergi uygulaması söz konusu değildir. 

Sağlıklı ve devamlılığı olan bir dropshipping süreci için vergi konularıyla ilgili mutlaka bir uzmana danışın. Online e-ticaret platformlarının vergi hesaplama araçlarını da kullanabilirsiniz.

Dropshipping Avantajları ve Dezavantajları 

Yeni girişimcilerin ve tecrübesiz satıcıların en çok tercih ettiği yöntemlerden olan dropshipping avantajları ve dezavantajları nelerdir? Stoksuz satış dünyasına adım atarken bilmeniz gereken artıları ve eksileri sizler için derledik.

Avantajları

  • Düşük başlangıç maliyeti vardır. Az sermayeyle satış yaparak para kazanabilirsiniz. 
  • Stok yönetimi ve depo sorunu yoktur. 
  • Satıcılar, dropshipping ile geniş bir ürün yelpazesinin satışını yapma şansı bulur.
  • Stoksuz e-ticaret, hızlı ve pratik para kazanma yöntemidir. Fazla sayıda ürünün satışını yapma imkânı bulursunuz.
  • Daha az riskli bir e-ticaret yöntemidir.
  • Evden çalışma yöntemlerinden biri olan dropshipping, her yerden para kazanmanıza olanak tanır. Dropshipping yapan kişiler dilediği lokasyonda ve saatte iş takibi yapma fırsatı bulur. 
  • Online e-ticaret kanallarından dropshipping ile ilgili çok sayıda eğitim kaynağı bulabilirsiniz. Hızlı öğrenme imkânı, dropshipping avantajları arasındadır.

Dezavantajları 

  • Tarafsız bir şekilde dropshipping nedir sorusunun yanıtını vermek için bu yöntemin dezavantajlarından da bahsetmek gerekir.
  • Parasının karşılığını alamamış müşterilerle muhatap olmanız gerekir. Güvenilir bir tedarikçi ve iyi bir dropshipping deneyimi söz konusu değilse, müşteri ilişkileri yorucu bir hâl alır.
  • Kargo şirketlerinin yoğunluğu, müşterinin yaşadığı bölgenin erişilebilirliği ve tedarikçinin kargo yönetimi başarınızı etkiler.
  • Tedarikçiler, ürünleri direkt olarak müşterilere kargolar. Müşterilerle karşı karşıya kalınmasına rağmen satıcılar, gönderilen ürünü görmez. Ürün kalitesi problemi dezavantajlar yaratır.
  • Stoksuz e-ticaret sektörüne yeni girecekler için rekabet önemli bir dezavantajdır. Pek çok ürün bir çok satıcı tarafından satılır.
  • Tedarikçiler, daha yüksek kazanç elde edebileceği bir rakibe giderek sizi yarı yolda da bırakabilir. Güvenilir tedarikçi bulmak ve tedarikçi yönetimi önemlidir.
  • Online pazar yerlerinin komisyon oranları ve tedarikçi anlaşmaları konusunda yeniyseniz, düşük kârlılık sorunu yaşayabilirsiniz.

Dropshipping Ürün Fikirleri

Girişimcilerin en çok merak ettiği konuların başında gelen dropshipping nedir sorusunun yanıtını öğrendik. Dropshipping yapmak için satabileceğiniz ürünleri derledik. İlgi alanınıza göre seçim yapabilirsiniz.

Elektronik ürünler: Kulaklık, fare, klavye, telefon kılıfı, şarj alet ve hoparlör gibi elektronik aksesuarların geniş bir hedef kitlesi vardır. Bilgisayar gibi elektronik ürünlerin donanım birimlerini de satabilirsiniz. Tüm cihazlar için satış yapabileceğiniz gibi belirli bir cihazda da uzmanlaşabilirsiniz. 

Kozmetik ve kişisel bakım ürünleri: Makyaj malzemeleri, şampuan, diş macunu, cilt bakımı ürünleri, saç şekillendiriciler, cinsel sağlık ürünleri ve hijyen ürünleri en çok satın alınan ürünler arasındadır. Niş belirleyerek ilerlemek isteyen girişimciler, daha dar bir hedef kitleye uygun ürünlerle dropshipping yapar. Diş macunu yerine ortodonti tedavisi gören çocuklar için diş macunu satmak, rekabeti azaltır. 

Evcil hayvan ürünleri: Sürekli tüketim malzemeleri arasında yer alan kedi ve köpek gibi evcil hayvan ürünleri pazarında talep çok yüksektir. Rekabeti azaltmak isteyen girişimciler için dropshipping ürün fikirleri arasında bazı nokta atışı evcil hayvan ürünleri vardır. Bentonit kedi kumu yerine eriyen kedi kumu satışı yaparak farklılaşabilirsiniz. 

Kırtasiye ürünleri: Okul ihtiyaçları, ilkokul çağından üniversiteye ve daha ilerisine kadar devam eder. Sarf malzemesi olan kırtasiye ürünleri, dropshipping yapmak için uygundur. Hafif ve bozulmayan ürünler olduğundan kırtasiye ürünleriyle stoksuz e-ticaret yaparak para kazanabilirsiniz. Kırtasiye ürünleri yelpazesini çok geniş tutabileceğiniz gibi daha dar bir hedef kitleye de ulaşabilirsiniz.  

Sonuç

2023 dropshipping rehberinde, dropshipping nedir tanımından tutun dropshipping eğitimine kadar her konuya değindik. Dropshipping, e-ticaret yaparak gelir elde etmek isteyen girişimciler için hızlı ve pratik iş modellerindendir. İnternet dünyasından anlıyorsanız, disiplinli çalışmayı seviyorsanız ve ticaret öğrenmek istiyorsanız dropshipping yapabilirsiniz. Doğru ürün, doğru tedarikçi ve doğru pazar yeriyle dropshipping yaparak tahmin ettiğinizden daha fazla para kazanabilirsiniz.

Kaynak

Statista

Dokuz Eylül Üniversitesi

Merriam-Webster

Ticaret.gov.tr

Sık Sorulan Sorular

Dropshipping nedir ve nasıl yapılır?

Dropshipping yapmak için gerekenler nelerdir?

Dropshipping Türkiye’de yasal mı?

Dropshipping ile para kazanılır mı?

0 sermaye ile dropshipping yapılır mı?

Dropshippingi herkes yapabilir mi?