Gelişen teknoloji zaman ilerledikçe hayatımızın her alanını etkilemeye, en ufak şeylerde bile kullandığımız, hayatımızı kolaylaştıran bir araç haline geldi. Teknolojide yaşanılan gelişmeler ile artık insanlar günlük market alışverişleri de dahil olmak üzere hemen her şeyi internet üzerinden satın almaya başladı. Şu anda satın almak istediğiniz herhangi bir ürünü evinizden dışarı adım atmadan internet üzerinden sipariş edip satın alabilmeniz oldukça mümkün. Shopify nedir ve nasıl kullanılır sorusu da bu bağlamda e-ticaret işine girmek isteyen kişilerin merak etiği sorular arasında yer alıyor.

İnternet sayesinde artık insanlar sadece alışveriş yapmakla kalmıyor aynı zamanda sahip oldukları ürünleri kolayca mağaza açarak bu ürünleri satarak gelir elde edebiliyorlar. Anlayacağınız teknolojide yaşanılan gelişmeler iş dünyasını da önemli ölçüde etkiledi. Bu bağlamda Shopify da insanlara internet üzerinden ürünlerini satma kolaylığı sağlayan bir e-ticaret platformu olarak karşımıza çıkıyor

Business 2 Community olarak bu yazımızda sizler için son zamanlarda e-ticaret sektöründe oldukça popülerleşen Shopify hakkında detaylı bilgi verecek olup, Shopify nedir, Shopify’ı nasıl kullanabilirsiniz gibi temel sorularınızı da yanıtlayacağız.

Shopify Nedir?

Shopify, internet üzerinden insanların mağaza açarak satış yapabilmelerini sağlayan bir e-ticaret platformudur. Shopify sayesinde insanlar internet üzerinde herhangi bir yazılım dili bilmiyor olsalar bile Shopify’ın altyapısını kullanarak internet mağazalarını açabilmektedirler. (Ayrıca bkz: E-ticaret nedir?)

Shopify üzerinden mağaza açmak istemiyor olsanız dahi, Shopify’ı kullanarak dilerseniz kendi internet sitenize açacağınız mağazaya entegre edebilirsiniz.

shopify nedir

Dilerseniz son zamanlarda satıcıların ve kullanıcıların daha çok tercih etmeye başladığı sosyal medya hesaplarınıza bile Shopify mağazanızı entegre edebilir, sosyal medya üzerinden de satış yapabilirsiniz.

Bunlara ek olarak Shopify’ı küçük işletmeler pazar yerleri gibi satış yapacakları alanlarda da kullanabilmektedirler. Shopify POS cihazı ile ürünlerinizi fiziksel olarak da müşterilerinize satarak kazanç elde edebilirsiniz. 

Shopify Ne İşe Yarar?

Shopify nedir sorusundan sonra belki de en çok merak edilen bir soru da Shopify’ın ne işe yaradığıdır. Shopify, yazılımcıya ihtiyaç duymadan herkesin internette kolayca kendi mağazasını açabileceği bir e-ticaret platformudur. Shopify’da oluşturduğunuz bu internet mağazası sayesinde küçük işletme sahipleri ürünlerini dünya genelinde farklı ve geniş müşteri kitlelerine satabilme olanağına erişebilmektedirler. Shopify’da mağaza açan kişiler geniş müşteri kitlelerine nasıl hitap edebiliyorlar diye merak ediyor olabilirsiniz. Shopify sosyal medya hesaplarına da entegre edilebildiği için sosyal medya platformlarının da etkisiyle insanlar potansiyel müşteri kitlelerine ulaşabiliyor.

Shopify kullanıcıları farklı ödeme yöntemlerini kullanarak da alışveriş yapabilirler. Örneğin, yurtdışında yaşayan müşteriler PayPal gibi alternatif ödeme yöntemlerini kullanarak bir mağazadan ürün satın alabilirler. Türkiye’de yaşayanlar ise kredi kartı veya banka kartı gibi farklı ödeme yöntemlerini kullanarak alışveriş yapabilmektedirler. Kendi ödeme sağlayıcısı da olan Shopify, 100’den farklı ödeme seçeneğini desteklediği için müşterilerinizin pek çok alternatifi olur. İsteyen müşteriler Apple Pay gibi son zamanlarda oldukça yoğun kullanılan yeni ve teknolojik ödeme yöntemlerini bile kullanabilirler.

Shopify’ın bir diğer kullanım alanı ise ürün yönetimidir. Shopify mağazanıza eklediğiniz ürünlerin stoğunda ne kadar kaldığını görebilir, mağazanızdaki ürünleri farklı kategorilere ayırarak kolayca düzenleyebilir, aynı zamanda da ürünlerinizin fiyat ve bilgi değişikliklerini de hızlıca yapabilirsiniz. Buna ek olarak Shopify tema mağazasındaki temaları kullanarak mağazanızın diğer mağazalardan farklı, eşsiz bir görüntüye ulaşmasını da sağlayabilirsiniz. Ek olarak, Shopify’ın App Store’unda yer alan çeşitli eklentiler (pluginler) ile mağaza yönetiminizi geliştirebilirsiniz.

Shopify’ın Avantajları Nelerdir?

Shopify’ın kullanıcılarına sağladığı pek çok avantaj bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi 100’den fazla ödeme yöntemi seçeneğini bünyesinde bulunduruyor olmasıdır. Bu sayede geniş müşteri yelpazesine sahip olan mağaza sahipleri ürünlerini müşterilerine kolayca bir şekilde satabilmektedirler. Herhangi bir yazılım bilgisi gerektirmeden mağaza açabilmenizi ve satış yapabilmenizi sağlayan Shopify, sitesinde yer alan temalar ile sitenizi de görsel zevkinize göre kodlama ile uğraşmadan dizayn etmenizi sağlamaktadır.

Shopify temalarının yanı sıra kendi app mağazasında yer verdiği çeşitli eklentiler ile de mağazanızın işlevselliğini arttırmanıza yardımcı olur. Ücretli ve ücretsiz eklenti seçenekleri ile müşteri kitlenizi arttırabilir, kargolarınızın durumunu takip edebilir veya mağazanızın görüntülenmesini arttırmayı sağlayacak arama motoru optimizasyonu sağlayan eklentiler ile de ürünlerinizin görüntülenmesini arttırabilirsiniz. 

E-ticaret uygulamalari

Instagram, TikTok gibi popüler sosyal medya hesaplarının mağazalarına tıkladığınızda Shopify’a yönlendirdiğini sıklıkla görmüşsünüzdür, işte Shopify kullanıcılarının mağazalarını sosyal medya hesaplarına entegre etmeleri konusunda herhangi bir yazılım bilgisi gerektirmeden kolaylık sağlamaktadır. Buna ek olarak Shopify, kullanıcılarına mağazaları ile ilgili herhangi bir sorun yaşamaları halinde destek olabilecek 7/24 çalışan müşteri destek ekibine de sahiptir.

Shopify’ın Dezavantajları Nelerdir? 

Shopify kullanmanın avantajları olduğu gibi bazı dezavantajları da bulunmaktadır. Bu dezavantajlar daha çok kişilerin Shopify’dan beklentilerine ve satış taktiklerine göre değişse de, genel olarak Shopify’ın ilk dezavantajı tamamen ücretsiz olarak kullanılamamasıdır. Shopify’da mağaza açabilmeniz için 4 günlük ücretsiz deneme sürümünden sonra bir abonelik planı satın almanız gerekmektedir. Bu durumun pozitif olan kısmı ise çoğu sitenin aksine Shopify ücretsiz deneme sürümünü kullanabilmeniz için kredi veya banka kartı bilgilerinizi istemez, bu bilgilerinizi Shopify’a girmeden de ücretsiz deneme sürümünü kullanabilirsiniz.

Kullanıcılar tarafından en büyük dezavantaj olarak görülebilecek olan durum, Shopify’ın kullanıcılarından belirli oranlarda komisyon ve işlem ücreti istiyor olmasıdır. Shopify Payments’ı kullanan mağaza sahipleri hiçbir komisyon veya işlem ücreti ödememektedir. Ancak, Shopify Payments henüz Türkiye’de desteklenmemektedir. Bundan dolayı da işletme sahipleri Türkiye’de desteklenen üçüncü taraf ödeme sağlayıcılarını kullanmak zorundadırlar. Bu ödeme sağlayıcıları arasından kredi kartı ve banka kartı gibi yöntemleri siz de sıklıkla kullanıyor olabilirsiniz, ancak ne yazık ki bu ödeme seçeneklerinden komisyon ve işlem ücreti talep edilmektedir.

Shopify Nasıl Kullanılır?

Shopify’ı kullanabilmeniz için herhangi bir yazılım bilgisine ihtiyacınız yoktur, bu da Shopify’ın en büyük avantajlarından birisidir. Shopify yeni kullanıcılarına 4 günlük ücretsiz bir deneme süresi sağlamaktadır ve bu deneme süresi için de çoğu internet sitesinin aksine herhangi bir kredi veya banka kartı bilgisi talep etmez. Şimdi gelin Shopify’ı kullanmak için neler yapmanız gerekiyor adım adım inceleyelim.

1. Adım: Shopify’a Üye Olun

İlk olarak yapmanız gereken Shopify’ın internet sitesini ziyaret ederek bir hesap açmanızdır. Yeni üyelik açtığınızda Shopify sizlere 4 günlük ücretsiz bir deneme süresi sağlayacaktır. Bu süre içerisinde Shopify’ı inceleyebilir, Shopify ile neler satabileceğinizi öğrenebilirsiniz. 

Shopify’da daha önce bir hesap açmadıysanız sitenin sağ üst köşesinde bulunan “Start free trial” butonuna tıklayın ve yeni hesap oluşturun.

Shopify website

2. Adım: Mağaza Açın

Yeni hesap oluşturduğunuzda site sizi otomatik olarak mağaza açmanız için yönlendirecektir, burada yapmanız gerekenleri detaylı bir şekilde Shopify’da nasıl mağaza açılır başlığı altında inceleyeceğiz.

3. Adım: Tema Seçin

Mağazanızı açtıktan sonra yapmanız gereken Shopify’ın kullanıcılarına sunduğu temalardan beğendiğiniz bir tanesini seçerek mağazanızın görüntüsünü özelleştirmektir. Mağazanızı açtığınızda Shopify otomatik olarak mağazanıza bir tema atamaktadır ancak işletmenizin kontrolünü elinize almanız amacıyla mağazanızın temasını değiştirmenizi öneririz. 

Bu aşamada Shopify tema mağazasını ziyaret edebilir ve mağazanız için bir tema seçebilirsiniz. Shopify’ın tema mağazasında 80’den fazla farklı tema bulunmaktadır, her ne kadar bazı temalar ücretli olarak kullanıma sunulsa da ücretsiz temalar da bulunmaktadır. Bu nedenle eğer temaya para vermek istemiyorsanız ücretsiz temalardan da yararlanabilirsiniz. 

4. Adım: Ayarları Düzenleyin

Shopify’ın tema mağazından bir tema seçtikten sonra dilerseniz yazı tipini bile düzenleyebilirsiniz. Buna ek olarak mağazanızda listelediğiniz ürünlerin stok durumu ve ürün bilgileri gibi ayarları da düzenlemeniz gerekmektedir. Mağazanızda satışa çıkardığınız ürünlerin alıcılar tarafından daha çok keşfedilmesini istiyorsanız arama motoru optimizasyonuna uygun ürün açıklamaları yazmalısınız. Arama motoru optimizasyonu yani SEO nedir bilmiyor olsanız bile Shopify’ın uygulama mağazasında bulunan SEO eklentilerini kullanarak ürün açıklamalarınızı optimize edebilirsiniz.

5. Adım: Abonelik Planınızı Seçin

Shopify’ın ücretsiz deneme sürümünü kullandıktan sonra eğer hala Shopify’ı kullanmaya devam etmek istiyorsanız bunun için yapmanız gereken şey işletmenize ve ihtiyaçlarınıza uygun bir abonelik planı seçmektir. Bu aşamada Shopify’ın kullanıcılarına sunduğu 3 farklı abonelik planının içeriklerini detaylı olarak inceleyip size en uygun abonelik planını satın alabilirsiniz. Yazımızın ilerleyen bölümlerinde de Shopify’da bulunan abonelik planlarını detaylı bir şekilde inceleyeceğiz.

Shopify’da Nasıl Mağaza Açılır? 

Son zamanlarda Shopify’da mağaza açarak satış yapan küçük işletme sayısı giderek artmaktadır, hatta insanlar bireysel olarak bile mağaza açıp dropshipping yaparak gelir elde etmektedirler. Shopify’da nasıl mağaza açabileceğinizi gelin adım adım detaylı bir şekilde anlatalım. 

1. Adım: Shopify’a Üye Olun

Shopify nasıl kullanılır başlığı altında açıkladığımız gibi Shopify’da mağaza açmanız için de yapmanız gereken şey Shopify’a üye olmaktır. Hala eğer Shopify’a üye değilseniz, sitenin sağ üst köşesinde bulunan “Start free trial” butonuna tıklayarak üyelik işleminizin ilk adımını atın. Daha sonra Shopify sizi üyelik formuna yönlendirecektir, burada yapmanız gereken işletmenizin ihtiyacının ne olduğu sorusuna cevap vermektir.

Shopify magaza acma

2. Adım: Satış Yapacağınız Yeri Belirleyin

Shopify kullanıcılarının pek çok farklı internet platformu üzerinden satış yapmasına olanak tanır. Bu aşamada yapmanız gereken internet mağazanızı hangi platformlarda kullanacağınıza dair soruyu yanıtlamaktır. 

Örneğin Shopify’ı hem sosyal medya hesaplarınıza hem de internet sitenize entegre edebilirsiniz. Bu nedenle de ekranınızda çıkan soruya birden fazla seçeneği işaretleyerek yanıt verebilirsiniz. Henüz açacağınız mağaza ile nerede satış yapacağınıza karar vermediyseniz de “Emin Değilim” seçeneğini işaretleyebilirsiniz.

Satis lokasyonu belirleme

3. Adım: Satış Yapacağınız Ürünü Seçin

Bu aşamada yapmanız gereken şey mağazanızda ne tarz bir ürün satış yapacağınızı seçmektir. Satışını yapabileceğiniz ürün seçenekleri oldukça fazladır, fiziksel olarak sattığınız ürünleri dilerseniz internet ortamına taşıyabilir, dilerseniz de stoksuz satış yani dropshipping de yapabilirsiniz. Buna ek olarak eğer bir danışmanlık hizmeti sunuyorsanız da bunu da belirtebilirsiniz. 

Yine bu aşamada da birden fazla ürün seçeneğini seçebilir, buna göre mağaza açabilirsiniz. Henüz mağazanızda satacağınız ürünlerin ne olacağına karar vermediyseniz de yapmanız gereken tek şey “Daha sonra karar vereceğim” seçeneğini seçerek bir sonraki aşamaya geçiş yapmaktır.

Urun secme

4. Adım: Mağazanızın Konumunu Seçin

Mağazanız ile ilgili detayları seçtikten sonra son olarak yapmanız gereken şey mağazanızın bulunacağı ülkeyi seçmektir. Her ne kadar dünya genelinde satış yapmayı amaçlıyor olsanız da bir ana müşteri kitleniz olacaktır ve bu müşteri kitlesine uygun kargo ücretleri ve ödeme komisyonları gibi bilgilerin ayarlanması için bulunduğunuz ülkeyi seçmelisiniz.

Magaza konumu belirleme

5. Adım: Hesabınızı Oluşturun

Mağazanızla ilgili detaylı tüm bilgileri seçtikten sonra yapacağınız şey Shopify hesabınızı oluşturmaktadır. Bu aşamada ekranda önünüze çıkan seçeneklerden hesabınızı oluşturmak için kullanmak istediğiniz bir yöntemi seçerek hesap oluşturmanızdır. Eğer zaten Shopify’da daha önce hesap açtıysanız burada “Oturum Aç” yazısına tıklayarak hesabınızda oturum açabilirsiniz.

Hesap olusturma

6. Adım: Mağazanızı Ayarlayın

Mağazanızı açmak için gerekli olan bütün aşamaları tamamladıktan sonra Shopify sizi mağazanızın yönetim sayfasına yönlendirecektir. Bu sayfada aslında yapmanız gereken düzenlemeler sizlere gösterilmektedir. Örneğin ilk yapmanız gerekenlerden biri mağazanıza ürün ekleyip ürünün detaylı açıklamalarını ve fotoğraflarını da mağazanıza yüklemektir. 

Eğer stoksuz satış yapmayı düşünüyorsanız da Shopify’ın app mağazasında bulunan dropshipping eklentilerinden bazıları toptan tedarikçi sitelerinde bulabileceğiniz en iyi tedarikçiyi bulmanızı sağlar. Bu sayede satışını yapabileceğiniz ürünleri de kolaylıkla seçebilirsiniz.

Shopify magaza acma

7. Adım: Abonelik Planı Seçin

Mağazanızda satacağınız ürünleri de listeledikten sonra yapmanız gereken şey bir abonelik planı seçmektir. Shopify yeni kullanıcılarının 4 gün için ücretsiz bir şekilde Shopify’ı kullanmalarına imkan tanımaktadır, ücretsiz deneme süresinden sonra da 3 ay boyunca 1$ ödeyerek istediğiniz abonelik planını kullanabilirsiniz. Ancak dikkat etmeniz gereken şey, bu 3 aylık süreden sonra abonelik planlarının normal fiyatlandırmasına göre ücret ödeyecek olmanızdır. 

Shopify kullanıcılarının aylık veya yıllık abonelik planı satın almasına olanak tanır. Yıllık olarak abonelik satın aldığınızda abonelik planının aylık ödemesi daha ucuzdur, bu nedenle de uzun süreli olarak internet üzerinden satış yapacağını düşünenlerin yıllık planı almaları daha avantajlıdır.

abonelik plani secme

8. Adım: Mağazanız İçin Tema Seçin

Shopify mağazanızı oluşturduğunuzda otomatik olarak mağazanıza bir tema atamaktadır ancak yeni açılan tüm mağazalarda aynı tema kullanılmaktadır bu durum da mağazaların birbirinin aynısı gibi görünmelerine sebep olmaktadır. 

Mağazanızı diğer mağazalar arasında görsel olarak daha ilgi çekici yapmak veya mağazanızın karakterini yansıtmak istiyorsanız Shopify’ın tema mağazasından bir tema seçmelisiniz. Tema mağazasında yer alan 80’den fazla ücretli ve ücretsiz temalardan beğendiğiniz bir tanesini seçerek mağazanızı görsel olarak zenginleştirebilirsiniz.

magaza icin tema secme

9. Adım: Satış Yapmaya Başlayın

Mağazanızı gerekli gördüğünüz düzenlemeleri ve görsel değişiklikleri yaptıktan sonra mağazanızı yayına alarak istediğiniz platformlarda satış yapmaya başlayabilirsiniz. Dilerseniz Shopify mağazanızı sosyal medya hesaplarınıza bağlayarak müşterilerinizi Shopify mağazanıza da yönlendirebilirsiniz.

Shopify’da Mağaza Açmanın Avantajları Nelerdir?

Şu anda internette mağaza açarak satış yapabileceğiniz pek çok e-ticaret sitesi bulunmaktadır. Bu nedenle de Shopify’da neden mağaza açmalıyım ne gibi avantajları var diye merak ediyor olabilirsiniz. Öncelikle Shopify bulut tabanlı bir internet platformu olması sayesinde dünyanın her yerinden ve her teknolojik cihazdan kolayca mağazanızın görüntülenebiliyor olmasını sağlamaktadır. Buna ek olarak, 7/24 müşteri desteği ile herhangi bir sorun yaşamanız halinde bu sorunu hızlıca çözebilecek bir destek ekibine de sahiptir. 

Shopify 1070’ten fazla ülkede kullanılabilmekte olup, 100’den fazla farklı ödeme yöntemini de desteklediğ için geniş müşteri yelpazesine erişmek isteyen küçük ve büyük işletmeler için oldukça avantajlıdır. Buna ek olarak Shopify kullanıcılarını sadece internet üzerinden satış yapmakla sınırlamaz, fiziksel olarak da satış yapabilirsiniz. Bu aşamada kullanacağınız şey Shopify’ın ödeme altyapısını kullanarak fiziksel olarak müşterinize satış yapmaktır. 

Büyük işletme sahipleri için faydalı olabilecek bir özellik de Shopify’ın abonelik paketlerinde yer alan personel hesaplarıdır. Satın alabildiğiniz abonelik paketine göre mağazanıza personel hesabı ekleyebilimektesiniz, bu sayede de mağazanızın yönetimini çalışanlarınıza da bırakabilirsiniz.

Shopify Dropshipping Nedir? 

Shopify nedir sorusu kadar merak edilen bir diğer şey ise Shopify dropshipping’in ne olduğudur. Geçtiğimiz senelerde oldukça popülerleşen dropshipping, Covid-19 pandemisi ile birlikte insanların artık sıklıkla tercih ettiği bir satış modeli haline geldi. Tahmin edeceğiniz üzere internet üzerinde satış yapmak fiziksel bir mağazada satış yapmaktan birazcık farklıdır. Normalde mağazada o ürünü satmanız için elinizde stoğu olması gerekirken internette bir ürünü stoğunuz olmasa da satabilirsiniz. 

İnternet üzerinde satış yapma durumu fazlalaştıkça insanlar ellerinde stok olmadan da ürünü mağazalarında satışta gösterip satışa çıkartıyorlar. Dropshipping olarak bilinen bu durum aslında kısaca stokta olmayan bir ürünü satma durumudur.

Shopify Dropshipping

Fiziksel bir mağazası olmayan ancak internet üzerinden mağaza açıp satış yapmak isteyen insanların sıklıkla tercih ettiği dropshipping yani stoksuz satış, online mağaza ile tedarikçiler arasında bir bağlantı kurmaktır. 

Örneğin mağazada sattığınız ürün aslında gerçekte elinizde olmasa da, size sipariş geldiğinde AliExpress, Alibaba gibi tedarikçi siteler üzerinden ürünü satın alıp müşterinize satıyorsunuz. Şimdi gelin dropshipping yapmanın avantajları ve dezavantajlarına kısaca bir göz atalım.

Dropshipping yapmanın avantajları:

  • Ürün stoğunuz olmasına gerek yoktur veya az stok ile de satış yapabilirsiniz
  • Ürün çeşitliliğini arttırabilirsiniz
  • Yurt dışına satış yapabilirsiniz

Dropshipping yapmanın dezavantajları:

  • Rekabet fazladır
  • Tedarikçiniz nedeniyle stok sorunu yaşayabilirsiniz
  • Düşük kazanç elde edersiniz

Shopify Dropshipping Nasıl Yapılır? 

Shopify dropshipping yapmak için en çok kullanılan e-ticaret platformlarından birisidir ve Shopify ile nasıl dropshipping yapabileceğinizi gelin adım adım açıklayalım.

1. Adım: Bir Ürün Seçin

Öncelikle ilk yapmanız gereken müşteri kitlenizin ilgisini çekebileceğini düşündüğünüz bir ürün bulmanız. Bunun için internet pazar yerlerinde popüler olan ürünleri araştırabilirsiniz veya çevrimiçi mağazanızda satmak isteyebileceğiniz bir ürünü belirleyin.

2. Adım: Tedarikçinizi Seçin

Hangi ürünü mağazanızda satmak istediğinize karar verdikten sonra yapmanız gereken şey o ürünün tedarikçisini bulmaktır. Bunun için AliExpress gibi toptan tedarikçi sitelerini kullanabilir ve belirlediğiniz ürünün tedarikçisi ile anlaşabilirsiniz.

3. Adım: Shopify Mağazası Oluşturmak

Dropshipping yapmak için en çok tercih edilen platform olan Shopify’da ürünlerinizi satabilmeniz için bir online mağaza oluşturmanız gerekmektedir. Bunun için Shopify sitesine giderek üyelik oluşturmanız gerekmektedir, yazımızın ilerleyen bölümünde Shopify’da nasıl mağaza açabilirsiniz adım adım anlatacağız.

4. Adım: Ürünleri Mağazanızda Listeleyin

Satmayı kararlaştırdığınız ürünlerin fotoğraflarını ve ürün bilgilerini girerek Shopify mağazanızda listeleyin.

5. Adım: Siparişleri İletin

Müşterileriniz ürünlerinizi satın almaya başladığında AliExpress üzerinden anlaştığınız toptan tedarikçiye ürün siparişlerini bildirin. Bu aşamayı basitçe şöyle örneklendirelim, bu aşamada yapacağınız şey size gelen siparişe göre ürünü tedarikçisinden satın alarak müşterinizin belirttiği adrese ürünün sorunsuz bir şekilde kargolandığından emin olmaktır. Yani ürünü müşterinize siz değil tedarikçiniz kargolamaktadır.

Shopify’da Satılan Ürünler Nelerdir?

Shopify insanların internet üzerinde pek çok farklı çeşitte ürün satmalarına olanak tanır. Shopify mağazalarında genellikle giyim, oyuncak, kozmetik ürünleri satılmaktadır. Shopify mağazanızda internet üzerinden satılması yasak olan ürünler dışında istediğiniz her şeyi satabilirsiniz. Dilerseniz, danışmanlık hizmeti bile verebilirsiniz. 

İnternet üzerinden satabileceğiniz ürünlerin ne yazık ki belirli bir sınırlaması olduğunu da belirtmek isteriz. Bu sınırlama durumu mağazanızın yer aldığı ülkeye göre değişse de genel olarak uyuşturucu ve alkol içeren ürünlerin satışını hiçbir ülkede yapamaz ve yine hiçbir ülkeye satamazsınız. Shopify mağazanızda satabileceğiniz ürünlerin neler olduğunu görüntülemek isterseniz yapmanız gereken tek şey Shopify hesabınızın yönetici ayarlarından “Pazarlar” sekmesine girip “Ürünler” butonuna tıklamaktır.

Bunun yanı sıra Shopify üzerinden satışını yapabileceğiniz pek çok ürün de bulunmaktadır. Shopify dropshipping sayesinde insanlar internette yer alan toptan tedarikçi sitelerindeki popüler ürünleri mağazalarında listeleyerek satışa sunuyorlar. Şu anda Shopify’da açılan mağazalar en çok giyim kategorisinde bulunmaktadır. Yine 2023 senesi için satışı popüler olan ürünlerden bazıları köpek oyuncakları, bebek kıyafetleri, saat aksesuarları ve gelinlik gibi ürünlerdir.

Bu arada dilerseniz Yurt Dışına Ürün Satmak İçin Bilmeniz Gerekenler başlıklı yazımıza göz atabilir ve konuyla ilgili daha fazla fikir edinebilirsiniz.

Shopify’da Nasıl Satış Yapılır?

Shopify’da satış yapmaya başlamanız için gereken tek şey bir Shopify mağazasıdır. Bu mağazaya ürünlerinizi ekleyerek satış yapmaya başlayabilirsiniz. Ancak, Shopify’da mağaza açmadan önce Shopify’ı bir süre kullanıp incelemek istiyor olabilirsiniz. Shopify yeni kayıt olan kullanıcılarına 4 günlük bir ücretsiz deneme süresi sağlamaktadır. Bu sayede Shopify’da satış yapabilmek için herhangi bir abonelik paketini satın almanız gerekmemektedir. Yazıda değindiğimiz aşamaları uygulayarak Shopify’da mağazanızı açabilir, mağazanızı açtıktan sonra da satmak istediğiniz ürünleri mağazanızda listeleyerek satış yapabilirsiniz.

Ancak Shopify mağazanızda hemen satış yapabilmeye başlamanız için hazır bir müşteri kitlenizin olması gerektiğini de belirtmek isteriz. Shopify bir internet alışveriş sitesi değildir, e-ticaret platformu olduğu için Trendyol, Hepsiburada gibi popüler internet alışveriş sitelerinden farklıdır. Yani insanların Shopify mağazanızda listelediğiniz ürünleri görüntüleyebilmeleri için mağazanızı bulup görüntülemeleri gerekmektedir. Hali hazırda bir müşteri kitlesine sahip değilseniz de sosyal medyada mağazanız ile ilgili reklamlar vererek insanları Shopify’da mağazanız olduğuna dair bilgilendirebilirsiniz.

Shopify Üyelik Planları Nelerdir?

Shopify’ın 3 çeşit üyelik planı bulunmaktadır. Genel anlamda bu 3 abonelik paketinin de içerisinde bulunan özellikler aynı olsa da çok ufak farklılıklar bulunmaktadır. İşletmenizin büyüklüğüne göre seçebileceğiniz üyelik planları sırasıyla Basic, Shopify ve Advanced planıdır. Abonelik paketlerinin ücretleri aylık ve yıllık olarak da değişmektedir. 

Örneğin Basic planı aylık olarak satın almanız halinde 32$ öderken, yıllık paket olarak satın almanız halinde indirimli olarak aylık 24$ ödeme yaparsınız. Shopify planı aylık satın alımda 92$ iken yıllık paket satın alınımında aylık ödemesi 69$’dır, Advanced abonelik paketi de aylık satın alımda 399$ iken yıllık satın alımında aylık 299$ ücretindedir. Her 3 abonelik paketinde de mağazanıza ekleyip satışa çıkaracağınız ürün sayısında bir sınır yoktur ve 7/24 müşteri desteği sağlanmaktadır. 

Her 3 abonelik planında da müşterilerinize özel hediye kartı veya indirim kodu sunabilmekle birlikte, yurtdışındaki müşterilerinize özel mağazanızda dil optimizasyonu sağlayabilirsiniz. Örneğin, Almanya’da yaşayan müşterileriniz mağazanızdaki ürünlerin içeriklerini Almanca olarak görüntüleyebilmektirler. Mağazanızda yer alan ürünlerin bilgileri otomatik olarak müşterilerinizin bulunduğu ülkenin diline çevirilmektedir. Bu 3 abonelik paketinde de aynı şekilde desteklenmeyen özellikler ise ödeme ekranında gümrük ücret komisyonlarının gösterilmesi ve mağazanıza ekleyebileceğiniz yönetici hesap sayısıdır.

Yalnızca Advanced paket sahibi kullanıcılar gümrük ücreti gibi bilgileri müşterilerine ödeme ekranında sunarak daha kullanıcı dostu bir alışveriş deneyimi sunabilmektedirler. Eğer mağazanızın yönetim ekibinde birkaç kişi yer alıyorsa da bu duruma göre bir abonelik planı tercih etmek isteyebilirsiniz. Nitekim Basic abonelik planında yalnızca 2, Shopify planında 5, Advanced abonelik planında ise 15 personel hesabını yönetim ekibi olarak ekleyebiliyorsunuz. Aşağıdaki tabloda bahsettiğimiz üyelik planlarında yer alan özelliklere kısa bir şekilde göz atabilirsiniz.

Basic Shopify  Advanced
Abonelik Fiyatı Aylık 32$/Yıllık ödemede aylık 24$ Aylık 92$/Yıllık ödemede aylık 69$ Aylık 399$/Yıllık ödemede aylık 299$
7/24 Canlı Müşteri Desteği Var Var Var
Personel Hesap Sayısı 2 5 15
Gümrük Vergisi Ücret Gösterimi Yok Yok Var
Satış Raporları Temel Profesyonel Profesyonel
İndirim/Hediye Kodu Var Var Var
Uluslararası Fiyatlandırma Yok Yok Var
Gümrük ve İthaalat Vergi Bilgisi Yok Yok Var

Temel abonelik planlarına ek olarak Shopify sadece sosyal medya üzerinden satış yapmak isteyen veya parakende mağazalarda satış yapmak isteyen kullanıcıları için 2 ayrı abonelik paketi daha sağlamaktadır, her iki abonelik paketini de yeni üye olduğunuzda 3 ay boyunca 1$ fiyatından satın alabilirsiniz. Ancak 3 ay sonrasında sosyal medyaya özel olan Starter paketi için ödemeniz gereken ücret aylık 5$’dır ve işlem ücreti olarak Shopify’a %5,0 komisyon ödenmektedir. 

Parakende mağazalar için olan Retail abonelik paketinin ücreti de 3 aylık deneme indiriminden sonra aylık olarak 79$’dır. Bu abonelik paketinde mağazadan teslim alım ve yerel teslimat gibi özellikler bulunmaktadır ve ödeme sağlayıcılarından alınan komisyon ücreti de %2,0’dır. 

Shopify Komisyon Oranları Nelerdir?

Shopify her ne kadar kullanıcılarına internet üzerinden satış ve ödeme alma konusunda oldukça yardımcı oluyorsa da abonelik paketlerine göre kullanıcılarından belirli oranlarda komisyon da almaktadır.  Shopify’ın 3 farklı abonelik paketi olduğundan daha önce bahsetmiştik, bu abonelik paketlerinin her birinden alınan komisyon ücreti de farklıdır. 

Shopify Basic abonelik paketini satın almış olan kullanıcılarından %2,0 oranında ödeme işlem ücreti olarak komisyon almaktadır, eğer para birimini de dönüştürmek isterseniz bundan da %2,0 oranında komisyon almaktadır. Shopify abonelik paketinde ise bütün ödemele sağlayıcılarından alınan komisyon oranı %1,0’dır, para birimi dönüştürülmesinde de aldığı komisyon yine %2,0’dır. 

Shopify son olarak Advanced abonelik paketinde kullanıcılarından ödeme işlem ücreti olarak %0,5 komisyon ücreti almaktadır, yine para birimi dönüştürme işleminde de komisyon ücreti %2,0’dır. Advanced paketinde ek olarak yurtdışına da satış yapabilme imkanına erişilebildiği için %0,85 oranında gümrük ve ithalat vergisi ödemesi yapmanız gerekmektedir, eğer Shopify Payments dışında bir ödeme sağlayıcısı kullanıyorsanız da ödeyeceğiniz komisyon oranı %1,5’tir.

Basic Shopify Advanced
Online İşlem Ücreti %2,0 %1,0 %0,5
Para Birimi Dönüştürme Ücreti %2,0 %2,0 %2,0
Gümrük ve İthaatlat Vergisi Sağlanmıyor Sağlanmıyor %0,85

Shopify’ı Kullanan Popüler Siteler Nelerdir?

Şu anda internet üzerinde yer alan pek çok internet sitesi ve popüler markalar Shopify altyapısını kullanmaktadır. Shopify altyapısını kullanarak müşterilerine satış yapan popüler markalardan bazıları şunlardır:

  • Kylie Cosmetics
  • Tesla
  • Red Bull
  • Heinz
  • Sephora
  • Nestlé
  • Mavi

Hem Türkiye’de hem de dünya genelinde popüler olan markalar internet sitelerinde satış yapabilmek için Shopify’ın ödeme altyapısını kullanmaktadırlar. Yurtdışındaki mağazalar Shopify Payments ödeme yöntemini kullanılabilmektedir ve bu sayede de mağazalar herhangi bir komisyon ödemeden gelir elde edebilmektedirler. Ancak, Shopify Türkiye’de ne yazık ki güncel olarak Shopify Payments’ı desteklememektedir, bu nedenle mağazanızda yapacağınız satışları kredi veya banka kartı gibi üçüncü taraf ödeme yöntemlerini kullanarak yapmanız gerekmektedir. 

Shopify Nedir – Özet

Bulut tabanlı bir e-ticaret platformu olan Shopify, dünyanın her yerinden teknolojik cihaz farketmeksizin internet ile erişilebilmektedir. Bu sayede kullanıcılarının geniş müşteri yelpazesine ulaşmasına yardımcı olan Shopify, abonelik paketleri ile bu hizmetleri kullanıcılarına sunmaktadır. Abonelik paketlerinin içeriği pakete göre değişse de genel olarak kullanıcıların internet üzerinden alışveriş yapmasına ve mağazaları üzerinde kontrol sahibi olmalarına olanak tanımaktadır. 

Son zamanlarda popülerleşen Shopify dropshipping gibi stoksuz ürün satabileceğiniz gibi kendi ürettiğiniz ürünleri de mağazanızda satma imkanı veren Shopify’da nasıl mağaza açabileceğinizi adım adım detaylı bir şekilde anlattık. Shopify dropshipping’in ne olduğunu bilmeyenler için de yine detaylı bir şekilde açıklayıp avantajları ve dezavantajlarından da bahsettik. 

Shopify’ın abonelik planları, bu planlarda bulunan özellikler ve komisyon oranları ile ilgili bilgilere de yazımızda yer verdik. 

Shopify ile ilgili Sıkça Sorulan Sorular

Shopify nedir?

Shopify ücretli mi?

Shopify güvenilir mi?

Shopify Türkiye’de kullanılabiliyor mu?

Shopify’da neler satabilirim?