Elon Musk’ın kurucusu olduğu elektrikli otomobil üreticisi Tesla, 2023 yılının ikinci çeyrek bilançosunu açıkladı. Bilançonun yayımlanması ile Bitcoin meraklarının aklındaki “Tesla Bitcoin sattı mı?” sorusu yanıt buldu.

Çarşamba günü piyasa kapanışından sonra yapılan mali kazanç açıklamasında şirket, geçtiğimiz üç çeyrek bilançosunda olduğu gibi 2023’ün ikinci çeyreğinde de herhangi bir Bitcoin alım satımı yapmadığını bildirdi.

Şirketin geçen yılın ikinci çeyreğinden bu yana Bitcoin varlıklarını tutmaya devam ettiği ve elinde bulunan 9 bin 720 Bitcoin (292 milyon dolar) varlığı koruduğu görüldü.

Elektrikli otomobil devi Tesla, geçtiğimiz yılın ikinci çeyreğinde Bitcoin varlıklarının yüzde 75’ini 936 milyon dolar karşılığında satmış ve gerekçe olarak likidite ihtiyacını göstermişti.

Şirket ilk Bitcoin yatırımını ise 2021 yılının başlarında 1,5 milyar dolarlık Bitcoin satın alarak yapmıştı.

Bilanço Açıklaması Sonrası Tesla Hisselerinde Düşüş

Bilançoda, şirketin gelirinin yılın ikinci çeyreğinde geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 47 artarak 24,9 milyar dolara yükseldiği belirtildi. Şirket, 2022’nin ikinci çeyreğinde 16,9 milyar dolarlık gelir elde etmişti.

Ancak Tesla’nın yılın ilk çeyreğinde yüzde 19,3 olarak ölçülen brüt kar marjının, uygulanan fiyat indirimi politikası sebebiyle yılın ikinci çeyreğinde yüzde 18,2’ye gerilediği görüldü.

Şirket, artan rekabet ve ekonomideki belirsizlik sebebiyle stokları azaltmak amacıyla araç fiyatlarını düşürmüş, indirim ve teşvikleri artırmıştı.

Tesla’nın hisse başına kazancının da analistlerin beklentilerini aştığı görüldü. Refinitiv IBES verilerine göre analistlerin beklediği hisse başına 82 cent karın aksine Tesla’nın hisse başı kazancı 91 cent olarak gerçekleşti.

Diğer taraftan bilançonun açıklanmasının hemen ardından Tesla hisse senedi fiyatının bir süre sabit kaldığı ancak CEO Elon Musk’ın ve diğer yöneticilerin Cybertruck hakkında net bir teslimat başlangıç tarihi vermemesi sonrasında hisselerin yüzde 5 civarında düştüğü bildirildi.

Uzaydan gelmiş gibi görünen elektrikli bir kamyonet olan Cybertruck modeline ilişkin Musk, “Önümüzdeki yıl yüksek hacimli Cybertruck üretimi yapacak ve arabayı bu yıl teslim edeceğiz.” demekle yetindi.

Elon Musk: “Üçüncü Çeyrek Üretiminin Düşmesini Bekliyoruz

Tesla, 2023’ün ikinci çeyreğinde küresel çapta 479 bin 700 otomobilin üretimini yaparken 466 bin 140 aracın teslimatını gerçekleştirdiğini belirtti ve araç üretiminin bu dönemde yıllık bazda yüzde 86 ve teslim edilen araç sayısının yüzde 83 arttığını söyledi.

Şirketin mali kazanç tablosuna ilişkin ünlü CEO Musk, “Bu yıl 1,8 milyon araç teslimatı hedefimizi devam ettiriyoruz, ancak iyileştirme yapılabilmesi için birçok fabrikanın yaz aylarında kapatılmış olması sebebiyle üçüncü çeyrek üretiminin biraz düşmesini bekliyoruz.” dedi.

2023’ün ikinci çeyreğindeki teslimat sayılarının Wall Street’in beklediğinden yüksek gelmesinde kısmen teşvikler ve indirimlerin etkili olduğu belirtildi.

İlgili Haberler ve İçerikler

Wall Street Memes (WSM) - En Yeni Meme Coin

Puanımız

wall street memes
  • 1 Milyon Takipçili Topluluk
  • Deneyimli NFT Proje Sahipleri
  • Ön Satış Başladı - wallstmemes.com
  • Çıktığı Gün $300,000 Toplandı
wall street memes
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.