ABD Adalet Bakanlığı, Hong Kong’a kayıtlı Rus kripto para borsası Bitzlato’ya yasa dışı para transferi ve para aklama gerekçeleriyle el konulduğunu ve kurucusunun yakalandığını açıkladı.

Çarşamba günü yapılan açıklamada borsanın 700 milyon dolar değerinde yasa dışı varlığın transferine ve işlemine izin verdiği ifade edilirken pek tanınmayan kripto para borsası Bitzlato’nun kurucusu ve çoğunluk hissesi sahibi Anatoly Legkodymov’un yakalandığı belirtildi.

ABD’nin Miami kentinde yakalandığı belirtilen Legkodymov’un, Adalet Bakanlığı, Hazine Bakanlığı, Mali Suçlar Uygulama Ağı ve Fransız makamlar tarafından yürütülen ve yıllarca süren ortak soruşturmanın ardından tutuklandığı ifade edildi.

ABD Başsavcısı Breon Peace, “İddia edildiği gibi, Bitzlato kendisini sorgusuz sualsiz bir kripto para borsası olarak suçlulara satmış ve sonuç olarak yüz milyonlarca dolar değerinde mevduat elde etmiştir.” dedi.

Konuya ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan iki başsavcı yardımcısı ise, ABD yaptırımlarını delenlerin dünyanın neresinde olursa olsun cezalandırılacağını söyledi.

Minimum Kimlik Doğrulamasıyla Suçlulara Kripto Hizmeti

Bitzlato’nun, aracıya gerek duyulmadan Bitcoin ve Ethereum da dahil olmak üzere 60 kripto para biriminin takasına ve ticaretine olanak tanıdığı ve kripto saklama hizmeti verdiği öğrenildi. Kullanıcılardan pasaport dahi istemeden minimum kimlik doğrulaması ile işlem yapan borsanın suçlular için güvenli bir sığınak haline geldiği ifade edildi.

Suçlamalarda, Legkodymov’un Bitzlato’nun dahili sohbet sistemine borsa kullanıcılarının “dolandırıcı olarak bilindiğini” yazdığı 29 Mayıs 2019 tarihli bir olaya atıfta bulunularak, Legkodymov ve diğer Bitzlato yöneticilerinin borsada yasa dışı faaliyetlerin varlığından haberdar oldukları iddia edildi.

Ayrıca yasadışı uyuşturucu satışı, finansal bilgilerin çalınması ve kara para aklama hizmetleri için kullanılan Rus karanlık ağı Hydra Market’in Nisan 2022’de yetkililer tarafında ele geçirilmesine kadar Bitzlato’yu kullandığı belirtildi.

Diğer taraftan Hong Kong’a kayıtlı görünen kripto para borsasının Rus gruplarla bağlantıları, kripto siber güvenlik araştırma şirketi Chainalysis tarafından geçtiğimiz sene içerisinde belgelenmişti. Raporda Bitzlato’nun darknet pazarlarından 206 milyon dolar, dolandırıcılıktan 224,50 milyon dolar ve fidye yazılımı saldırılarından en az 9 milyon dolar aldığı belirtilmişti.

Bir Kripto Para Borsasına Operasyon Olacağı Haberi Bitcoin Fiyatını Etkiledi

Bakanlıktan yapılan önceki bir açıklamada ileriki saatlerde bilgi verileceğinin duyurulması üzerine kripto para topluluğu arasında, herkesin merakla takip ettiği FTX kripto borsası ile bağlantılı bir operasyonun söz konusu olduğu yönünde bir intiba oluştu ve Bitcoin 20 bin 500 dolar seviyesine geriledi.

Ancak operasyonun pek de bilinmeyen bir Rus menşeili borsaya yapıldığının öğrenilmesi üzerine Bitcoin yeniden 21 bin dolar seviyesine yükseldi.

ABD Adalet Bakanlığı’nın duyurusu üzerine Forbes Hukuk Uzmanı Hailey Lennon ise, “2013’ten beri bu alanda çalışıyorum, adını hiç duymamıştım.” ifadelerini kullandı.

Bitcoin an itibarıyla 20 bin 849 dolardan işlem görüyor.

İlgili Haberler ve İçerikler

Meta Masters Guild - Geleceğin Kripto Oyunu

Puanımız

memag token
  • Popüler Oyun Stüdyoları Tarafından Destekleniyor
  • Erken Ön Satış Turu Başladı
  • Düşük Üst Limit, Vesting Yok
  • Oynanabilir NFT'ler, Ödüller, Staking
  • Solid Proof & CoinSniper Onaylı
memag token
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.