ABD Başkanı Joe Biden, Signature Bank ve Silicon Valley Bank’ın çöküşlerinin ardından Amerikan vatandaşlarına bankacılık sisteminin güvende olduğu konusunda güvence verdi. Amerikan halkı ve işletmelerinin ihtiyaç duyduklarında banka mevduatlarına ulaşabileceklerine dikkati çekti.

Biden dün yaptığı açıklamada, Signature Bank ve Silicon Valley Bank’ın iflası gibi durumlarla yeniden karşılaşmamak adına daha büyük bankaların denetimini ve düzenlemesini güçlendirme çabalarını sürdüreceklerini belirtti.

Başkan Joe Biden, Amerikan bankacılık sisteminin güvende olduğunun altını çizerek yönetiminin SVB’nin çöküşünü engellemek için nasıl harekete geçtiğini anlattı.

Biden Yatırımcılara ‘Güven’ Verdi

Biden’ın konuşması ve hafta sonu düzenleyiciler tarafından açıklanan manevralar, daha fazla banka kaçışını durdurmaya yönelik girişimler olarak dikkat çekti. ABD finans yetkilileri pazar günü Silicon Valley ve Signature Bank müşteri mevduatlarının tamamen iade edileceğini garanti etmişti.

Biden yaptığı açıklamada “hiçbir zararın vergi mükelleflerine yüklenmeyeceğini” tekrarladı. Mevduatlar, etkilenen işverenler ve küçük işletmeler için mevcut olacak, ancak yatırımcılar ve tahvil sahipleri benzer bir devlet desteği almayacak.

Biden, çözümün aynı zamanda vergi mükelleflerinin paralarının riske atılmamasını da sağladığını vurgulayarak, Amerikan halkı ve işletmelerinin ihtiyaç duyduklarında banka mevduatlarına ulaşabileceklerine dikkati çekti.

Federal Rezerv Kurulu, Hazine Bakanlığı ve Federal Mevduat Sigorta Kurumu tarafından yapılan ortak açıklamada, “Aldığımız önlemler, SVB ve Signature’dan mevduat çıkışlarının sonuçlarını sınırlamak ve yayılma etkilerini azaltmak için tasarlandı” denildi.

ABD’de Neler Oluyor?

Silicon Valley Bank, cuma günü çıkışlardaki artışı karşılayamaması üzerine Kaliforniya’daki bir düzenleyici kurum tarafından kapatıldı. Pazar günü, New York’lu bir düzenleyici “mevduat sahiplerini korumak için” de Signature Bank’a el koydu.

Signature Bank stablecoin şirketleriyle, Silicon Valley Bank ise teknoloji girişimleri ve risk sermayesi firmalarıyla çalıştığı için her iki finans kurumunun da yolu kripto ile kesişiyor.

Biden, Trump Yönetimini Suçladı

ABD Başkanı Joe Biden bugün Twitter hesabından yaptığı açıklamada selefi Donald Trump’ı suöladı. Biden, “Obama-Biden yönetimi sırasında, 2008’de gördüğümüz krizin tekrar yaşanmamasını sağlamak için Dodd-Frank Yasası da dahil olmak üzere Silicon Valley Bank ve Signature Bank gibi bankalara zorlu şartlar getirdik. Son yönetim bu gerekliliklerin bazılarını geri aldı.” dedi.

Hazine Yetkilileri Olumlu İşaretler Görüyor

Üst düzey bir Hazine Bakanlığı yetkilisi, bakanlığın Pazar günkü eylemlerinden bu yana mevduat hareketlerini dikkatle izlediğini ve küçük ve orta ölçekli finans kuruluşlarından mevduat çıkışının durduğuna dair göstergeler olduğunu söyledi.

Beyaz Saray ve Hazine Bakanlığı yetkilileri, hafta sonu gerçekleştirdikleri dramatik acil durum eylemlerinin etkisini izlerken günü düzenleyiciler ve banka yöneticileriyle düzenli temas halinde geçirdiler.

İlk raporlar risklerin ortadan kalktığı anlamına gelmese de yönetimin mevduat sahiplerine paralarının güvende olduğuna dair güvence vermeye odaklanan stratejisinin işe yaradığını gösteriyor.

İlgili Haberler ve İçerikler