ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ile Beyaz Saray Ulusal Ekonomik Konseyi Direktörü Brian Deese’in kasım ayındaki ara seçimlerden sonra görevlerinden ayrılabilecekleri ileri sürüldü.

ABD’nin Virginia merkezli haber sitesi Axios’un haberine göre, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ve Beyaz Saray Ulusal Ekonomik Konseyi Direktörü Brian Deese yaklaşan ABD ara seçimlerinin ardından görevinden ayrılabilir.

Yellen’in görevi bırakması durumunda, bu ayrılığın Biden yönetiminin ekonomi kadrosundaki en büyük değişiklik olacağı gözüküyor. ABD Başkanı Joe Biden ve ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, yönetimdeki süreleri boyunca ekonominin yönetiliş şekli konusunda Amerikan halkından sert eleştiriler aldığı için bu çok önemli. Bu ayrılığın tam olarak nasıl gerçekleşeceği ve Yellen’in yerine kimin geçeceği ise bilinmiyor.

Beyaz Saray Sessiz Bir Şekilde Hazırlanıyor

Gelen yorumlar ise, ‘Beyaz Saray, ABD ekonomisini idare etmek üzere yürütme organındaki ekibini yeniden düzenlemeye hazırlanıyor olabilir’ yönünde.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ve Ulusal Ekonomik Konsey Direktörü Brian Deese’in hükümetten ayrılacağı yönündeki haberleri Beyaz Saray henüz doğrulamadı. Kulislerde konuşulanlara göre, Beyaz Saray yetkilileri ara seçimlerden sonra Hazine Bakanı Janet Yellen’ın olası ayrılışına sessiz bir şekilde hazırlanıyor.

ABD Hazine Bakanı Yellen Yönetimde İsteniyor mu?

Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen ve Amerika Merkez Bankası (FED) ‘nın eski başkanı olmak da dahil olmak üzere ekonomi alanında uzun bir geçmişe sahip olan Yellen, son mali kriz sırasında çeşitli nedenlerle, özellikle de Beyaz Saray’ın bazı öğrenci borçlarının affı gibi siyasi kararlarıyla olan anlaşmazlığı nedeniyle manşetlerde oldukça yer aldı.

Buna ek olarak, Yellen’in daha önce enflasyon konusunda da bazı hatalar yaptığı gözlemleniyor. 2021 yılının mart ayında ABC News’e verdiği bir röportajda enflasyon riskinin çok az olduğunu söyleyen ABD Hazine Bakanı Temmuz 2022’ye gelindiğinde bu konu hakkında yanıldığını itiraf etti.

Buna ek olarak, Washington Post ve ABC News tarafından kısa süre önce yapılan bir anket, katılımcıların yarısından fazlasının Biden yönetiminin ekonomiyi yönetme şeklini onaylamadığını ortaya koydu. Öte yandan, Yellen’in yerine ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo ya da FED Başkan Yardımcısı Lael Brainard’ın geçebileceği de gelen haberler arasında yer alıyor.

Ara Seçimlerden Sonra Yellen’ın Pozisyonu Belirlenecek

Bu arada henüz sürecin erken aşamada olunmasından dolayı Yellen ya da yerine geçecek herhangi bir kabine üyesi hakkında henüz bir karar verilmedi. Hükümete yakın çok sayıda kaynak, kasım ayında yapılacak ara seçim sonuçlarının Senato’yu kimin kontrol edeceği konusu da dahil olmak üzere Yellen’in görevde kalıp kalmamasıyla ilgili belirleyici etken olacağının altını çiziyor.

Yellen’ın Kripto Karnesi

Yellen, yeni sabit coin düzenlemelerini desteklemek için mayıs ayındaki Terra ekosisteminin çöküşüne dikkat çekmiş kripto paraların düzenlenmesinin büyük bir ihtiyaç olduğu yönünde açıklamalar yapmıştı.

Emeklilik tasarruf fonlarının Bitcoin kullanımına karşı çıkan Yellen, kripto paraların sahip olduğu teknolojiyle ilgili çeşitli riskler konusunda da uyarıda bulunmuştu.

Bir sözcüye göre, Ocak 2021’den bu yana Hazine Sekreteri olarak görev yapan Yellen, mevcut hükümetten ayrılma niyetinde olduğunu belirtmedi.

Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü Brian Deese’in Yerine Kim Gelecek?

Yellen’ın yanı sıra yetkililer Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü Brian Deese’in de önümüzdeki yılın başlarında görevinden ayrılma ihtimalinin değerlendirildiği öne sürüldü.

Ulusal Ekonomik Konsey Başkanı Brian Deese bu ayın ortalarında yaptığı açıklamasında, kripto paraların uygun gözetim sistemi olmadan, finansal düzeni ve ulusal güvenliği tehdit edebileceğini dile getirmişti.

Deese’nin ayrılmasıyla, Clinton ve Obama yönetimlerinde Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü görevini üstlenen ve şu anda 1,9 trilyon dolarlık Amerikan Kurtarma Planı’nın uygulanmasını koordine eden Gene Sperling’e, UEK direktörü olarak eşi benzeri görülmemiş bir üçüncü dönem görev yapma fırsatının sunacağı belirtiliyor.

Öte yandan, Ekonomik Danışmanlar Konseyi Başkanı Cecilia Rouse’un da 2023 baharında akademik görevine dönmesi ve böylece kabine düzeyinde bir başka ekonomik pozisyonun açılması da bekleniyor.

ABD’de 8 Kasım’da gerçekleşecek ara seçimler, hangi siyasi partinin yasama organını kontrol edeceğini belirleyecek.

Tamadoge 100x Olacak Mı? OKX'teki Borsa Arzına Katılın

Puanımız

tamadoge
  • '10x Potansiyelli' - CNBC Raporu
  • Deflasyonal, Düşük Arz - 2 Milyar
  • Move to Earn (M2E), Metaverse Entegrasyonu
  • Evcil Doge NFT'leri - Kitlesel Adopsiyon Potansiyeli
  • ICO Yolda (Tier One Borsalarında)
tamadoge
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.