ABD Hazine Bakanlığı, dolandırıcılık ve siber suçlar ile çalınan kripto paraları aklamak için kullanıldığı gerekçesiyle merkeziyetsiz gizlilik çözümleri sunan Tornado Cash TORN’u yaptırım listesine aldığını açıkladı.

Tornado Cash (TORN) token, ABD hükümetinin yaptırım kararı açıklamasından bu yana yaklaşık yüzde 50 değer kaybetti. Tokenin fiyatı 31 dolardan 17 dolar seviyesine geriledi.

8 Ağustos 2022 tarihinde bakanlığın resmi internet sitesinde yayınlanan yaptırım kararında Yabacı Varlıklar Kontrol Ofisi OFAC’ın, 2019’daki kuruluşundan bu yana 7 milyar dolardan fazla kripto para birimini aklamak için kullanılan Tornado Cash’i yaptırım listesine eklediği kaydedildi.

”ABD Ulusal Güvenliği İçin Tehdit”

ABD Hazine Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, suçlulara yardım eden kripto para karıştırıcılarının ABD ulusal güvenliği için tehdit olduğu vurgulanarak, yasa dışı amaçlarla yapılan kullanımların araştırılmaya devam edileceği belirtildi.

Yaptırım metninde “Kamu teminatına rağmen Tornado Cash, düzenli olarak ve risklere karşı temel önlemleri almadan, kötü niyetli siber aktörler için para aklanmasını durdurmak amacıyla etkili kontroller uygulamakta defalarca başarısız olmuştur.

Buna, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (DPRK) devleti destekli bir hack grubu olan ve 2019 yılında ABD tarafından bugüne kadar bilinen en büyük sanal para soygunu sebebiyle yaptırım uygulanan Lazarus Group tarafından çalınan 455 milyon dolar da dahildir.

Tornado Cash, 24 Haziran 22 tarihli Harmony Bridge Soygunu’nda çalınan 96 milyon dolardan fazla miktardaki kötü niyetli siber aktör fonunu ve 2 Ağustos 2022 Nomad Soygunu’nda çalınan en az 7.8 milyon doları da aklamak için kullanılmıştır.” ifadeleri yer aldı.

Tornado Cash Token Değer Kaybetti

Tornado Cash token (TORN) , yaptırım kararının açıklanmasının ardından kısa sürede yüzde 50 değer kaybetti. TORN tokenin fiyatı 31 dolardan 17 dolar seviyesine geriledi.

Piyasalardaki bu hızlı ve aşırı tepkinin ‘FUD’ ( korku, belirsizlik ve şüphe) baskısı kaynaklı olduğu düşünülüyor.

Tornado Cash Nasıl Çalışıyor?

Tornado Cash platformu, kullanıcılara gizlilik hizmeti sunuyor. Tornado Cash sistemi, Ethereum’da kaynak ve hedef adresler arasındaki zincir üstü bağlantıyı koparıyor ve böylece fonların nereye gönderildiğinin takip edilmesi mümkün olmuyor.

Tornado Cash gibi karıştırıcıların yasa dışı aktörler tarafından işlem gizliliği sağlamak ve çalınan fonları aklarken yakalanmamak için kullanıldığı biliniyor.

Örneğin NFT sahiplerinin kimliklerinin çalındığı Bored Ape Yacht Club Instagram hesabı saldırısında da Tornado Cash teknolojisi kullanılmıştı.

Tornado Cash’e uygulanan yaptırımlarla ilgili farklı yorumlar da dikkatleri çekti. Kripto para piyasalarındaki bazı yorumcular, büyük bankalar tarafından yapılan itibari para aklama işlemlerinin yaygın bir uygulama olduğunu dile getirdi.

Bazı Twitter paylaşımlarında, kripto alanındaki anonimlik savunucusu kullanıcılar tarafından gizliliğin normalleştirilmesi gerektiği şeklinde yorumlar yapıldı.

Gizlilik Tabanlı Kripto Paralarda Belirsizlik

Bazı yatırımcılar bu olayı, fiyatı düşüş eğiliminde olan Tornado Cash token (TORN) satın almak için bir fırsat olarak görüyor olabilir.

Bununla birlikte Monero (XMR) ve ZCash (ZEC) gibi gizlilik tabanlı kripto para birimleri ile ilgili hikayeler yıllardır devam ediyor.

Bir taraftan gizlilik tabanlı kripto para satın alan bir çok yatırımcı yatırımlarını kaybederken diğer taraftan piyasaların tahmin edilenden uzun süre belirsiz kalabileceği de dile getiriliyor.

2016’dan bu yana ciddi oranda düşüş gösteren ZCash native tokeni ZEC’te olduğu gibi altcoinlerin de yıllar süren düşüş eğilimine girebileceği belirtiliyor.

Nispeten iyi bir fiyat grafiğine sahip olsa da Monero (XMR) hala, 2017 boğa piyasası ortasında görülen seviyelerde fiyatlanıyor.

Binance Yaptırımlar Sonrası Risk Uyarısı Yayınladı

Tornado Cash tokenin işlem gördüğü kripto para borsası Binance, TORN’u içeren işlem çiftleri için risk uyarısı yayınladı.

Toplam 10 milyon TORN token arzı bulunuyor ve bu arzın yalnızca yüzde 11’inin kilidi açılmış durumda.

Bu yazının yazıldığı tarih itibarıyla dolaşımda 1.1 milyon TORN token bulunuyor.

Token kilidinin açılmasının, yaptırımlarla düşen fiyatın daha da düşürebileceği şeklinde yorumlar da yapılıyor.

Binance kripto para borsasında işlem gören Tornado Cash, Bitcoin’in 17 bin dolara ve Ethererum’um 900 dolar altına düştüğü dönem olan Haziran 2022 seviyelerine geriledi.

Bu yazı yazıldığı esnada Tornado Cash (TORN) 17.27 dolardan işlem görüyor.

Piyasalarda şu aralar en iyi performansa sahip varlıklar arasında, UNI, CAKE, DEFC gibi DEX platformlarının native coinlerinden daha iyi grafikleri olan Binance Coin gösteriliyor.

İlgili Haberler ve İçerikler

Tamadoge 100x Olacak Mı? OKX'teki Borsa Arzına Katılın

Puanımız

tamadoge
  • '10x Potansiyelli' - CNBC Raporu
  • Deflasyonal, Düşük Arz - 2 Milyar
  • Move to Earn (M2E), Metaverse Entegrasyonu
  • Evcil Doge NFT'leri - Kitlesel Adopsiyon Potansiyeli
  • ICO Yolda (Tier One Borsalarında)
tamadoge
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.