ABD Temsilciler Meclisi Gözetim ve Reform Komitesi, ABD vatandaşlarını dolandırıcılardan korumak için federal kurumlar ve kripto borsaları üzerinde baskı kuruyor.

Komite, Hazine Bakanlığı, Federal Ticaret Komisyonu, Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu ve Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu dahil olmak üzere dört kuruma, Coinbase, FTX, Binance.US, Kraken ve KuCoin gibi beş dijital varlık borsasının yatırımcıları dolandırıcılıklara karşı koruma ve kripto paralarla ilgili sahtekarlıklarla mücadele etmek adına neler yaptıklarına dair bilgi ve belge talep eden mektuplar gönderdi.

1 Milyar Dolardan Fazla Kripto Dolandırıcılığı

FTC’nin araştırmasına göre, 2021’in başından bu yana 1 milyar dolardan fazla kripto dolandırıcılık kaydedildi.

Temsilciler Meclisi Gözetim Komitesi’nin Ekonomi ve Tüketici Politikası Alt Komitesi Başkanı Raja Krishnamoorth yazdığı mektupta, fiyatların hızla yükselmesi ve bir gecede zengin olma hikayeleri hem profesyonel hem de amatör yatırımcıları kripto paralara çekerken, dolandırıcıların da bu işten para kazanmaya başladığını belirtti.

Krishnamoorth, pek çok durumda şüpheli işlemleri işaret edecek merkezi bir otoritenin olmaması, işlemlerin geri döndürülemez olması, pek çok yatırımcının temel teknoloji hakkında sınırlı bilgiye sahip olmasının kripto para birimini dolandırıcıları için tercih edilen bir yöntem haline geldiğini ifade etti.

12 Eylül’e Kadar Süre Verildi

Mektuplarda, federal kurumlardan ve kripto borsalarından 12 Eylül’e kadar yatırımcıları korumak için neler yaptıklarına dair bilgi vermeleri isteniyor. Komite, bu yanıtların yasal çözümler üretmek için kullanılabileceğini ifade ediyor.

Mektuplarda, özellikle 1 Ocak 2009’dan bu yana kripto dolandırıcılığı ve sahtekarlığıyla mücadele çabalarını gösteren belgelerin yanı sıra “potansiyel olarak sahte dijital varlıkları veya hesapları tespit etmek, araştırmak, kaldırmak veya kırmızı çizgiye almak” adına yapılan girişimleri belirtmeleri ve “daha sıkı politikalar benimseyip benimsememe” konusundaki müzakereleri gösteren belgeleri sunmaları isteniyor.

Komite, FTX’in CEO’su ve kurucusu Sam Bankman-Fried’e hitaben yazılan bir mektupta, “bazı kripto borsalarının kripto paraları listelemeden önce incelediği, diğer dijital varlıkları çok az veya hiç incelemeden listelediği” belirtiyor.

Blok zincir analiz firması Chainalysis, geçen yıl kripto dolandırıcılığı gelirinin yüzde 37’sinin, geliştiricilerin bir tokeni bir borsada listelemesini, pump yapmasını ve ardından fonlarla birlikte ortadan kaybolmasını içeren “rug pulls” işlemlerine gittiğini tespit etti.

Dün komiteden bir soruşturma alan Binance.US, kısaca UST olarak bilinen ve ABD dolarına sabitlenmiş stablecoin olan terraUSD ve kardeş token’ı Luna’ya yatırım yapmanın güvenliği konusunda yatırımcıları yanıltmakla suçlanıyor. Luna ve UST’nin en yüksek seviyelerinde birleşik piyasa değeri neredeyse 60 milyar dolardı, şimdi ise değersiz oldukları biliniyor.

Yatırımcıların Paralarını Geri Alma Garantisi Yok

Merkezi platformlarda tutulan kripto fonlarının güvenliğine ilişkin endişeler, iki şirket tarafından sunulan çift haneli yıllık yüzde getirileri nedeniyle bireysel yatırımcılar arasında iki popüler uygulama olan Voyager Digital ve Celsius’un son çöküşünden sonra daha da arttı.

Bu iki platformun iflasının ardından, kripto para varlıklarının kime ait olduğu sorusu gündeme geldi. Yatırımcılar hem Voyager hem de Celsius’un iflas işlemlerinde federal sigortalı banka mevduat sahipleri yerine teminatsız alacaklılar olarak kabul ediliyor. Bu da paralarını geri alacaklarının garantisinin olmadığı anlamına geliyor.

Yatırımcı ve kripto borsası arasındaki ilişkiye gelince, şartlar ve koşullar değişiklik gösteriyor. Coinbase, mayıs ayında yayınlanan bir mali dosyada, iflas durumunda yatırımcılarının “genel teminatsız alacaklılar” olarak muamele göreceğini belirtti.

Krishnamoorthi ayrıca kurumların sıklıkla birbirlerine karşı çalışıyor gibi göründüklerini ve özel sektör oyuncularına tutarsız rehberlik sağladıklarını belirterek, “Net tanımlar ve rehberlik olmadan, kurumlar kendi aralarında savaşmaya devam edecek. Böylelikle kripto para birimleri ve işlem gördükleri borsalarla ilgili yatırımcı korumalarını etkin bir şekilde uygulayamayacaklar.” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler ve İçerikler

Tamadoge 100x Olacak Mı? OKX'teki Borsa Arzına Katılın

Puanımız

tamadoge
  • '10x Potansiyelli' - CNBC Raporu
  • Deflasyonal, Düşük Arz - 2 Milyar
  • Move to Earn (M2E), Metaverse Entegrasyonu
  • Evcil Doge NFT'leri - Kitlesel Adopsiyon Potansiyeli
  • ICO Yolda (Tier One Borsalarında)
tamadoge
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.