ABD Adalet Bakanlığı’ndan yapılan basın açıklamasına göre New York’lu Mustafa Göklü isimli şahıs, yasadışı uyuşturucu satışı yoluyla elde edilen Bitcoin’leri aklamaktan suçlu bulundu. Mahkeme Göklü’ye 25 yıl hapis cezası verdi.

Müşterilerine çeşitli suç faaliyetlerinden elde edilen gelirleri aklama imkanı sunduğu belirtilen Göklü’nün, 2018 yılında “Mustangy” takma adıyla internetten bir ilan verdiği ve satın alacağı Bitcoin’leri belirli bir ücret karşılığında nakde çevireceğini vadettiği belirtildi.

Bitcoin alım satımı için yaygın olarak kullanılan LocalBitcoins’de komisyon karşılığı Bitcoin alım satımı yapan Göklü’nün peşine düşen gizli görevdeki federal ajanların, Göklü ile toplamda 133 bin dolarlık para alışverişi yaptığı aktarıldı.

Farkında olmadan federal ajanlarla yedi farklı işlem yaptığı belirtilen Göklü, Nisan 2019’da tutuklandı.

Uyuşturucu Satışı Kaynaklı Bitcoin İle Kara Para Aklama

Dosyada yer alan kanıtlar, Göklü’nün akladığı Bitcoin’lerin kaynağının uyuşturucu kaçakçılığı olduğunu bildiğini gösterdi. Gizli görevdeki ajanların Göklü’ye birkaç kez takas usulüyle elde ettikleri Bitcoin’lerin kaynağının morfin türevi olan oksikodon, dikkat eksikliği için kullanılan Adderall ve esrar gibi kırmızı reçeteli ilaçlar ve uyuşturucu madde kaçakçılığı olduğunu söylediği bilgisi yer aldı.

Ajanlar ve Göklü arasındaki alışverişin Göklü’nün Manhattan’da bir kahve dükkanının önüne park ettiği aracında gerçekleştiği ve her alışverişte 5 bin ila 50 bin ABD doları arasında bir miktarın el değiştirdiği belirtildi.

Her işlem sırasında ajanların, sanığın kripto para cüzdanına Bitcoin cinsinden ödeme yaptığı, Göklü’nün bu işlemlerden yüzde 7 ila 8 arasında bir oranda komisyon aldığı ve paranın geri kalanını gizli görevliye nakden ödediği aktarıldı.

Göklü’nün dava dosyasında yer alan kanıtların, sanığın başka kuruluşlar için yasadışı olarak Bitcoin akladığını da ortaya çıkardığı belirtildi.

ABD Başsavcısı Breon Peace, sanığın yasa dışı gelirleri aklama, anonimliğin korunması ve Bitcoin’lerin kaynağını gizleme hizmeti sunduğunu ve bu sayede Göklü’nün müşterilerinin kolluk kuvvetlerine yakalanmadan uyuşturucu kaçakçılığı ve diğer yasa dışı faaliyetlerde bulunmaya devam edebildiğini söyledi.

11 Ekim tarihli karar ile ABD Bölge Yargıcı Pamela K. Chen liderliğindeki mahkeme, dört gün süren yargılama sürecinin ardından Göklü’yü 25 yıl hapis cezasına mahkum etti.

İlgili Haberler ve İçerikler

IMPT - 100x Potansiyelli Ön Satış

Puanımız

  • Karbon Ofsetli Kripto & NFT Projesi
  • Çevreye Duyarlı Yatırımcılar
  • Sektör İş Birlikleri, Güçlü Ekip
  • Şu An Ön Satışta (Birinci Aşama)
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.