Üretken yapay zekanın (AI) meşru bir çalışma alanı olduğu açık. ABD’nin en büyük bankacılık kuruluşlarından Bank of America (BofA) tarafından yakın zamanda yapılan bir ankete göre, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki internet kullanıcılarının yüzde 50’sinden fazlası ChatGPT’yi kullanıyor. Ayrıca raporda, katılımcıların yüzde 40’ının OpenAI’nin sohbet robotunu ya da Google ve Microsoft tarafından sağlanan arama sohbet robotlarını sık sık, özellikle de haftada birkaç kez kullandıkları bildirildi.

Yapay Zeka Uygulamaları Ne Kadar Kullanılıyor?

Anket sonuçlarına göre, OpenAI’nin ChatGPT’sinin katılımcılara sunulan üç yapay zeka sohbet robotu arasında en yaygın kullanılanı olduğu ortaya çıktı. Katılımcıların yaklaşık yüzde 59’u bu aracı kullandığını bildirdi. BofA’nın anketine göre, internet kullanıcılarının çoğunluğu, yani yüzde 51’i Microsoft’un Bing’ini kullanırken, yüzde 31’i Google’ın sohbet robotu Bard’ı kullanıyor.

Araştırmada 18-55 yaşları arasındaki bin 100 Amerikalı internet kullanıcısından oluşan bir grupla anket yapıldı. Ancak Bank of America, anketin SurveyMonkey kullanılarak gerçekleştirildiğini belirtmek dışında anketin metodolojisine ilişkin kapsamlı bilgi vermedi. BofA, anketin interneti yoğun olarak kullanan bireylere yönelik bir önyargı sergilediğini belirtmiş, ancak neyin yoğun kullanım olarak kabul edileceğine dair net bir tanım sunmadı.

Yapay Zeka Araçları Hızlı Benimseniyor

Yine de sonuçlar, tüketicilerin en yeni nesil üretken yapay zeka araçlarını ne kadar çabuk benimsediklerine dair bir ön bakış sunuyor. Bilgi aramak ve “fikir üretmek” katılımcıların bu araçları kullanmak için gösterdikleri en yaygın iki nedeni olarak gösterildi.

Üretken AI teknolojisi, sorulara konuşma tarzında yanıt vermek için büyük dil modelleri (LLM’ler) kullanıyor. ChatGPT ve Bing, GPT-4 adı verilen aynı büyük dil modelini kullanıyor. İkisi birçok yönden aynı kabul ediliyor, ancak Microsoft’un Bing’i sorgulara yazılı yanıtlar derlemek için internetten bilgi çekebilirken, ChatGPT Eylül 2021’e kadar eğitildiği bilgilerle sınırlı.

Bank of America notunda “ChatGPT web üzerinde açıkça ilgi ve etkinlik çekiyor” dedi. Dahası, ankete katılanların yarısı ChatGPT aboneliği için ödeme yapabileceklerini söyledi.

Microsoft’un Bing Sohbet Robotu Da İlgi Çekiyor

Uzun süredir arama alanında bir aktör olmayan Microsoft için de anketin iyi haberleri var. Ankete göre internet kullanıcılarının yüzde 30’u Microsoft’un Bing arama sohbet robotunu her gün, yüzde 40’ı ise haftada birkaç kez kullanıyor.

İnsanların aklındaki soru, üretici yapay zekanın Google’ın uzun süredir devam eden baskın arama motoru saltanatını bozmaya başlayıp başlamadığı.

Analistlere göre, Google’ın Bard gibi diyalogsal yapay zeka araçlarının entegrasyonunun bir sonucu olarak insanların yüzde 45’inin Google Arama’yı daha fazla kullanacağını belirtmesiyle Google, üretici yapay zeka dalgasından faydalanmak için iyi bir konuma sahip. Bank of America analistleri kısa süre önce yayınladıkları bir araştırma notunda, “LLM kullanımının temel aramaya katkı sağlayabileceğine inanıyoruz,” diyerek Google hisselerine alım tavsiyesi vermişti.

İlgili Haberler ve İçerikler