İsviçre Bankası UBS ve geçtiğimiz hafta batmaktan kurtarmak amacıyla satın aldığı Credit Suisse’in, Rusya’ya uygulanan yaptırımlara ilişkin ABD yetkilileri tarafından soruşturulduğu bildirildi.

Bloomberg’in haberinde ABD Adalet Bakanlığı (DOJ) finans uzmanlarının, Credit Suisse ve UBS’nin Rus oligarkların yaptırımlardan kaçmasına yardım edip etmediğine yönelik bir soruşturmaya dahil olduğu aktarıldı.

Adalet Bakanlığı’nın ayrıca bazı büyük ABD bankalarının çalışanlarına mahkeme celbi gönderdiği bildirilirken söz konusu çağrının, Credit Suisse’in UBS tarafından devralınmasından önce başlayan incelemeler kapsamında yapıldığı belirtildi.

ABD Adalet Bakanlığı’nın Vladimir Putin’e destek vermeyi bırakmaları için Rus oligarklara uyguladığı yaptırımlar arasında mal varlıklarına el koyma ve cezai soruşturmalar yer alıyor.

ABD yetkilileri geçtiğimiz yıl Rus oligark Oleg Deripaska’yı üç lüks mülkü korumak amacıyla ABD mali sistemini kullanarak yaptırımları delmekle suçlamıştı.

ABD Adalet Bakanlığı Soruşturmaları Genişletebilir

UBS’nin ve satın aldığı Credit Suisse’in de dahil edildiği Rus yaptırımları soruşturması kapsamında DOJ’nin incelemeleri derinleştirebileceği ve bankacıların herhangi bir yasayı ihlal edip etmediğini belirlemek için daha fazla soruşturmaya gerek görebileceği belirtildi.

Konuya yakın kaynaklardan alınan bilgilere dayandırılan haberde, DOJ soruşturmalarının amacının, hangi banka çalışanlarının yaptırım uygulanan müşterilerle ilgilendiğinin tespiti ve bu müşterilerin geçmiş incelemelerinin belirlenmesi olduğu aktarıldı.

Konuya ilişkin Reuters’te yayımlanan haberde ise Credit Suisse ve UBS yetkililerinin yorum yapmaktan kaçındığı, ABD Adalet Bakanlığı yetkililerinin ise e-posta ile iletilen yorum taleplerine henüz yanıt vermediği bildirildi.

Rusya’nın geçtiğimiz yıl Ukrayna’yı işgal etmesi öncesinde Credit Suisse’in zengin Ruslara hizmet verdiği yönünde bir üne sahip olduğu biliniyordu.

Bununla birlikte Adalet Bakanlığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Credit Suisse ve UBS’nin hangi müşterilerinin soruşturmaya konu olabileceğinin açık olmadığı aktarıldı.

58 Milyar Dolardan Fazla Varlık Bloke Edildi

ABD Adalet Bakanlığı, Rusya’nın işgali sonrasında oligarklara karşı kapsamlı yaptırımlar uygulamayı amaçlayan KleptoCapture isimli bir görev gücü kurmuş ve çok sayıda ismi yakın takibe almıştı.

Hazine Bakanlığı’ndan bu ayın başlarında paylaşılan bilgilerde, şu ana kadar dünya çapında yaptırım uygulanan oligarkların 58 milyar dolardan fazla değerdeki varlığının bloke edildiği veya dondurulduğu belirtilmişti.

Bu varlıklara San Diego ve Fiji’de her biri 300 milyon değerindeki iki lüks yat ve yaptırım uygulanan Viktor Vekselberg’e ait 75 milyon dolar değerinde 6 adet New York ve Florida mülkünün de dahil olduğu ifade edilmişti.

İlgili Haberler ve İçerikler