ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler, dün Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi önünde soruları yanıtladı. Oturumda, kripto para birimlerinin denetimi ve düzenleyici yetki alanına ilişkin tartışmanın, SEC davasında Ripple argümanına potansiyel olarak destek sağlayabileceği söylendi.

SEC Başkanı Gary Gensler’ın komite önündeki dünkü açıklamaları ve ABD’li politikacıların tavrı oldukça dikkat çekti.

XRP token sahipleri, oturum sırasında çoğu kripto paranın menkul kıymet mi yoksa emtia mı olduğu konusunda genel bir fikir birliği olduğu iyice ortaya çıktığına göre, devam eden SEC – Ripple davasında avantaj olabileceğini düşünmeye başladı.

SEC gözetimine ilişkin oturum sırasında, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler, Ethereum’un (ETH) bir menkul kıymet mi yoksa bir emtia mı olduğuna ilişkin bir soruyu yanıtlamakta zorlandı. Soruyu ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi Başkanı Patrick McHenry yöneltti.

Temsilcilerden SEC Başkanı Gensler’a Büyük Tepki

Salı günü oturum başladığında, kripto piyasaları Başkan McHenry’nin açılış konuşmalarıyla hazırlıksız yakalandı. McHenry, Gensler’e ETH’nin bir menkul kıymet mi yoksa emtia mı olduğunu sordu ve Gensler de bir genelleme yaparak yanıt verdi.

McHenry, CFTC, eski bir SEC yetkilisi ve bir New York eyalet avukatının aynı sorun üzerinde çelişkili bakış açılarına sahip olduğu örnekleri vererek, sadece düzenleyici kurumlar arasında değil, aynı zamanda piyasa oyuncuları arasında da bu konuda bir netlik eksikliği olduğunu belirtti.

Cumhuriyetçi milletvekilleri SEC başkanına ateş püskürürken en sert tepki Temsilci Tom Emmer’dan geldi.

Gensler’in performansını eleştiren Emmer, düzenleyicinin eylemlerinin Amerikan şirketlerini Çin Komünist Partisi’ne doğru yönlendirdiğini ileri sürdü.

Kongre Oturumu Ripple Davasına Nasıl Yardımcı Olur?

Kripto paraların denetimi ve düzenleyici yetki alanına ilişkin hararetli tartışmanın, SEC davasındaki Ripple argümanına potansiyel olarak destek sağlayabileceği söyleniyor. Ripple, son birkaç yıldır SEC’nin aynı iddiasına karşı XRP tokenlerinin menkul kıymet olarak satılmadığını savunuyordu. Bu arada, SEC ve Gary Gensler’e karşı daha fazla Kongre eyleminin muhtemelen Ripple’ın argümanına katkıda bulunabileceği belirtiliyor.

Kongre Üyesi Warren Davidson oturumda SEC’in yeniden yapılandırılması, Başkan Gary Gensler’in yetkisini kötüye kullanması ve yatırımcıları koruyamaması nedeniyle görevinden alınması çağrısında bulundu.

Kripto Şirketleri ABD’den Kaçıyor

SEC’nin sektöre karşı baskısı sebebiyle birçok kripto para şirketi ABD’yi terk ediyor. Son olarak ABD’nin en büyük kripto para borsası Coinbase’in CEO’su Brian Armstrong, Londra’da katıldığı bir fintech konferansında merkezlerini başka ülkelere taşıyabileceklerini, her senaryonun masada olduğunu söyleyerek cevap verdi.

Armstrong yaptığı açıklamada, “ABD’nin kripto pazarındaki payı büyük ve potansiyeli çok fazla. Ancak şu anda regülasyonlar konusunda netlik yok. Eğer bu durum birkaç yıl daha bu şekilde giderse başka ülkelere taşınmayı düşünebiliriz.” dedi.

İlgili Haberler ve İçerikler