Çinli teknoloji devi Alibaba, yapay zeka (AI) gündemini etkisi altına alan ChatGPT sohbet robotunun rakibini piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

2023 Alibaba Bulut Bilişim Zirvesi’nde açıklama yapan şirketin, Tongyi Qianwen adı verilen sohbet robotunun “yakın gelecekte” sunduğu hizmetlere entegre edileceğini belirtirken ürünün ne zaman piyasaya sürüleceğine dair net bir takvim açıklamadığı aktarıldı.

Bu yılın başlarında Çinli teknoloji devi, OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT’ye bir rakip hazırlığında oldukları ile ilgili bilgi paylaşmıştı.

ChatGPT’ye Çinli Rakip: Tongyi Qianwen

Alibaba tarafından geliştirildiği belirtilen Tongyi Qianwen ürününün adının Çince’de “binlerce soru sorarak bir yanıta ulaşmaya çalışmak” anlamına geldiği belirtildi. Alibaba, ismin İngilizce versiyonuna dair henüz bir bilgi paylaşımında bulunmadı.

Alibaba’nın CEO’su Daniel Zhang Tongyi Qianwen ile ilgili olarak, “Üretken yapay zeka ve bulut bilgi işlemin yönlendirdiği teknolojik bir dönüm noktasındayız.” dedi.

Şirket, Çince’nin yanı sıra İngilizce dilinde de çalışabilen Tongyi Qianwen’in başlangıçta Alibaba’nın iş yeri mesajlaşma uygulaması DingTalk’a ekleneceğini söyledi.

Alibaba, yapay zeka ürününün toplantılardaki konuşmaları yazılı notlara dönüştürmek, e-posta yazmak ve iş teklifleri hazırlamak gibi bir dizi görevi yerine getireceğini ifade etti.

Teknoloji şirketi, Tongyi Qianwen’in ayrıca Amazon’un Alexa sesli asistan akıllı hoparlörüne benzeyen bir ürün olan Tmall Genie’ye de entegre edileceğini söyledi.

Üretken Yapay Zekaya İlgi Artıyor

Çinli Alibaba’nın da girmeye hazırlandığı üretken yapay zeka sektörü, Microsoft destekli OpenAI şirketinin ChatGPT adlı ürününün kasım ayında piyasaya sürülmesinden bu yana gittikçe daha fazla ilgi çekiyor.

Üretken yapay zeka, insan çalışmalarından ayırt edilemeyecek içeriklerin oluşturulması için geçmiş verilerden öğrenme yeteneğine sahip bir yapay zeka modeli olarak tanımlanıyor.

OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT, doğal ve insana benzer bir dil kullanarak soruları yanıtlayabiliyor ve ayrıca veri tabanı olarak interneti kullanarak yazı stillerini taklit edebiliyor.

Microsoft’un şubat ayında kendi arama motoru Bing’e eklediği bu teknoloji için milyarlarca dolar harcadığı biliniyor.

ABDli yazılım devinin ayrıca Word, Excel, PowerPoint ve Outlook dahil olmak üzere Office uygulamalarına da ChatGPT’nin bir sürümünü entegre etmesi bekleniyor.

Diğer taraftan Alphabet çatı şirketi altında faaliyet gösteren Google ve Çinli teknoloji grubu Baidu’nun da kendi yapay zeka modelleri ile ChatGPT benzeri sohbet robotları bulunuyor.

Yatırım bankası Goldman Sachs’ın yakın tarihli bir raporu ise yapay zekanın insan iş gücü üzerindeki etkisini gözler önüne seriyor. Banka, yapay zekanın 300 milyon tam zamanlı işin yerini alabileceğini tahmin ettiğini belirtiyor.

Teknoloji şirketlerinin heyecanlandığı üretken yapay zeka modellerine karşı olan isimler arasında Twitter CEO’su Elon Musk ve Apple’ın kurucu ortağı Steve Wozniak bulunuyor. İki ünlü isim potansiyel risklere karşı yayımladıkları açık bir uyarı mektubu ile yapay zeka sistemleri geliştirme yarışının kontrolden çıktığını savunuyor.

İlgili Haberler ve İçerikler