Birkaç hafta önce kullanıcılar, ilk Bitcoin tanıtım belgesinin her macOS kurulumunun dahili dosyaları içinde gizlendiğini keşfetti. Apple bunun nedenini hiçbir zaman açıklamadı, ancak dosyanın varlığının Apple mühendisleri arasında bir şaka olduğuna da inanılıyor. MacOS Ventura’nın yakında çıkacak olan 13.4 sürümünün ise dosyayı içermeyeceği belirtildi.

Yaklaşmakta olan bir yazılım güncellemesinde, 2017’den bu yana gönderilen her Apple Mac bilgisayarın işletim sistemi içinde gizlenmiş olan Bitcoin teknik incelemesi (whitepaper) kaldırılıyor.

Dokuz sayfalık belge, Nisan 2021’de MacOS Topluluk Forumu’nda bilgileri yayınlayan bernd178 kullanıcısı tarafından MacOS içinde bulunmuştu.

Teknoloji uzmanı Andy Baio, 5 Nisan tarihinde blog sayfasında yayımladığı bir gönderide Apple’ın MacOS işletim sisteminde yıllardır Bitcoin teknik dokümanının bir kopyasının tutulduğunu söyledi. MacOS 10.14 ve sonraki sürümlerinde bulunduğu belirtilen dokümanın, bir kod yazılarak PDF formatında görüntülenebildiği belirtildi. Daha spesifik olarak, dosya diğer PDF dosyaları ve resimler gibi diğer rastgele varlıklarla birlikte Görüntü Yakalama uygulaması içindeki bir klasörde bulunuyordu.

Bu varlıklar, Apple mühendislerinin bir tarayıcıya ihtiyaç duymadan “Görüntü Yakalama” uygulamasıyla belge ile görüntüleri tarama ve dışa aktarma sürecini simüle etmelerine olanak tanıyan “VirtualScanner.app” adlı dahili bir aracın parçasıydı. Bu arada, dahili aracın tamamı beta sürümünden kaldırıldı.

Bitcoin whitepaper’ı 2018 yılında macOS Mojave ile sisteme eklenmiş gibi görünüyor.

Apple’da Bitcoin WhitePaper Nasıl Tespit Edilebilir?

Andy Baio blog gönderisinde, Bitcoin whitepaper’ı yazıcısını tamir etmeye çalışırken keşfettiğini belirtti.

Bunu doğrulatmak için birçok arkadaşıyla iletişime geçtiğini ifade eden Baio, dosyanın Mojave’den (10.14.0) daha güncel bir sürüm olan Ventura’ya (13.3) kadar her macOS sürümünde bulunduğunu ancak High Sierra (10.13) veya önceki sürümlerde bulunmadığını tespit ettiğini aktardı.

Kullanıcıların kendi işletim sistemini kontrol etmesine izin veren detaylı adımları da paylaşan Baio, Terminal üzerinden bir kod yazarak Bitcoin teknik dokümanının cihazda bulunup bulunmadığının görüntülenebileceğini belirtti.

Mac kullanıcılarının Terminal kısmına aşağıdaki komutu yazdıktan sonra Bitcoin Whitepaper’a ulaşabildiği kaydedildi:

open /System/Library/Image Capture/Devices/VirtualScanner.app/Contents/Resources/simpledoc.pdf

Bitcoin Whitepaper (Bitcoin Teknik Doküman) Nedir?

Teknik dokümanın, Bitcoin blok zincirinin takma isimli yaratıcısı Satoshi Nakamoto tarafından yazıldığı biliniyor. “Bitcoin: Eşler Arası Elektronik Nakit Sistemi” başlıklı Bitcoin Whitepaper’ın ilk olarak 2008 yılında mali krizin ardından yazıldığı biliniyor ve büyük ölçüde kripto para hareketinin başlangıcı olarak kabul ediliyor.

Bitcoin, merkeziyetsiz ve banka olmadan finansal transferleri mümkün kılan eşler arası bir elektronik ödeme sistemi şeklinde tanımlanıyor.

Bir proje veya hizmetin tam olarak ne amaçla kullanılacağını ve neler için çözüm üreteceğini anlatan teknik bir belge olarak tanımlanan Whitepaper başlangıcında şu ifadelere yer veriliyor;

“Elektronik paranın tamamen eşler arası versiyonu, çevrim içi ödemelerin bir taraftan diğerine doğrudan bir finans kurumundan geçmeden gönderilmesine izin verecek.”

İlgili Haberler ve İçerikler