Pesonun değer kaybetmesi ve yıllık enflasyonun yüzde 100’ü aşmasının ardından Arjantin’de Merkez Bankası Yönetim Kurulu dün gösterge faiz oranını 1000 baz puan artırdı. Bu oran, hükümetin 1990’lardaki “bir peso-bir dolar” dönüşüm oranını terk etmesinin ardından ülkenin büyük bir sosyo-ekonomik kriz yaşadığı 2002 yılından bu yana en yüksek oran olarak görüldü.

Arjantin Merkez Bankası, aşırı enflasyonla mücadele etmek ve geçtiğimiz hafta karaborsada düşen peso para birimini istikrara kavuşturmak amacıyla perşembe günü gösterge faiz oranını 10 puan artırarak yüzde 91’e yükseltti.

Keskin Faiz Artışı Pesoya Yükseliş Getirdi

Keskin artış haberi karaborsada peso para birimini yükseltti. Perşembe günü dolar başına yüzde 1,5 oranında güçlendi. Ancak yine de bu miktar dolar başına 222 olan resmi döviz kurunun yüzde 100’ünden daha düşüktü.

Arjantin Merkez bankası (BCRA) yıllık yüzde 104’lük enflasyonla mücadele etmek için geçen hafta faiz oranını 300 baz puan artırarak yüzde 81’e yükseltmişti. Bu artış, Ağustos 2019’daki piyasa krizinden bu yana yapılan en büyük artış oldu.

Ulusal istatistik kurumunun 14 Nisan’da açıkladığı verilere göre, ülkedeki yıllık tüketici enflasyonu mart ayında yüzde 104,3 ile yeni bir rekora sıçradı. Analistler fiyatların bu yıl yüzde 110 ila yüzde 130 arasında artacağını öngörüyor. Pezo para birimi de dolar karşısında hızla değer kaybediyor.

Merkez Bankası’nın Dolar Alımını Durdurma Hamlesi

Yüksek enflasyon ve belirsizlik anlarında Arjantinliler gelir ve tasarruflarının satın alma gücünü korumak için dolar satın alıyorlar. Merkez Bankası faiz oranını yükselterek Arjantin pesosuna yapılan yatırımları daha cazip hale getirmeye ve dolar alımını caydırmaya çalışıyor.

Resmi basın açıklamasına göre, dünkü faiz artırım kararı “yerel para cinsinden yatırımların pozitif reel getiri sağlaması” ve “parasal ve finansal istikrarın korunması” hedeflerine dayanıyor. Ulusal bütçeye göre enflasyonun yüzde 60 olması öngörülürken, bu rakamın iki katından fazla olan yeni oranlar hükümetin bu tahminleri çoktan terk ettiğini gösteriyor.

Söz konusu 91’lik oran 30 milyon pesoya kadar olan 30 günlük sabit vadeli mevduatlar için geçerli olacak.

“Arjantin’in Bu Hamlesi ‘Yara Bandı’ndan İbaret”

Açıklamada, “BCRA, faiz politikasını kalibre etmek için fiyatların gelişimini, finans ile forex piyasalarının dinamiklerini ve parasal büyüklükleri izlemeye devam edecektir.” denildi.

Analistler bu hamleyi sevinçle karşılasa da bunun Arjantin’in birçok ekonomik sorunu için sadece bir yara bandı olduğu konusunda uyarıda bulundu.

Sarandi danışmanlık şirketinden Sergio Chouza, Reuters’e yaptığı açıklamada, “Faiz artışı umut verici, ancak geç kalınmış bir önlem” dedi.

Analist Leonardo Chialva, hükümet ekim ayındaki genel seçimler öncesinde harcama yapma baskısı altında olsa bile, bu önlemin şimdilik piyasalara huzur sağlayabilecek bir “yama” olacağını söyledi.

İlgili Haberler ve İçerikler

AiDoge (AI) - Meme Oluşturma Platformu

Puanımız

AiDoge
  • Yapay Zeka ile Meme Oluşturun & Paylaşın
  • AI Odaklı Kripto Sektörünün En Yeni Meme Coini
  • Ön Satış Başladı - aidoge.com
  • Token-Temelli Kredi Sistemi
  • Günlük Ödüller İçin $AI Tokeni Stake Edin
AiDoge
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.