Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale Savaşı sonrası röportaj verdiği ilk gazeteci olan Ruşen Eşref Ünaydın’a hediye ettiği imzalı fotoğrafın negatif kopyası pozitif fotoğrafla birleştirilerek NFT yapıldı. NFT Atatürk fotoğrafı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca tescil belgesi alarak bir devlet tarafından sanat eseri olarak tescil edilmiş ilk NFT özelliğini kazandı.

TBMM’de 2’nci, 3’üncü ve 4’üncü dönem Afyonkarahisar milletvekilliği, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği ve büyükelçilik görevlerinde de bulunan şair, yazar ve gazeteci Ruşen Eşref Ünaydın, kendisi gibi şair ve yazar olan Osman Atilla’nın isteği üzerine yaklaşık 70 yıl önce bu fotoğrafın, fotoğrafını çektirdi. Ruşen Eşref’in gönderdiği negatif kopyayı daha sonra milletvekili seçildiği Afyonkarahisar’da 1950’li ve 1960’lı yılların başında bazı yerel gazetelerde yayımlayan Osman Atilla, ölümünden önce de gazeteci İbrahim Küçükkurt’a hediye etti.

NFT pazar yeri OpenSea’deki profile göre 1918’de Yeni Mecmua’nın Çanakkale Özel sayısında yayımlandı. Daha sonra bir kopyası oluşturulan ve birkaç kez el değiştirdiği görülen bu fotoğraf, sonunda muhabir Onur Bayram’a ulaştı.

Atatürk Fotoğrafı 14 Yıl Özel Bir Kutuda Saklandı

Fotoğrafı, kurucusu olduğu Kocatepe Gazetesi’nde yayımlayan İbrahim Küçükkurt 2007 yılında, özenle sakladığı negatifi, o dönem Afyonkarahisar’da muhabirlik yapan Onur Bayram’a verdi. Bayram, negatif fotoğrafı zarar görmemesi için ışık, nem ve zamanın etkisinden yıpranmayacağı özel yapım bir kutuda 14 yıl boyunca sakladı. Pandemi sürecinde negatif fotoğrafı bilgisayara aktaran gazeteci, fotoğrafı pozitif haliyle yan yana getirerek, dijital sanat eseri oluşturdu.

Oluşturduğu yeni fotoğrafı NFT’ye dönüştüren Bayram, “Pandemi döneminde NFT sanat eserleri popüler hale geldi. En basit anlatımla NFT, sanat eserlerinin dijital tapuları olarak açıklanabilir. Elimdeki bu tarihi fotoğrafı ‘Photo1918’ adıyla NFT’ye dönüştürdüm” diyerek NFT esere Photo1918 (Atatürk ve Umudun Fotoğrafı) adını verdiğini belirtti.

Yok Olma Riskini Sıfırladı

Atatürk’ün Çanakkale Savaşı’nın hemen sonrasında imzaladığı fotoğrafın daha o dönemlerde gençliğe olan güvenini gösterdiğini dile getiren Bayram, “Negatifi dijitale dönüştürerek, yok olma riskini yok ettim. NFT haline getirerek de dijital olarak imzalamış oldum” şeklinde konuştu.

Renkli fotoğraf negatiflerinin 30 yıl içinde renklerini kaybedebildiğinin altını çizen Onur Bayram, fotoğrafın tarihi hikayesini anlatmak için Türkçe, İngilizce ve Almanca bir site de hazırlandığını aktardı. Bayram, “Atatürk’ün Çanakkale Savaşı’nın hemen sonrasında imzaladığı fotoğraf, daha o dönem gençliğe olan güvenini gösteriyor. ” ifadelerini kullandı.

Dünyada Bir Devlet Tarafından Sanat Eseri Olarak Tescillenmiş İlk NFT

Gazeteci Onur Bayram ayrıca, “Fotoğraf, video ve benzeri yüzbinlerce dijital görsel, her gün NFT’ye dönüştürülüyor. Ancak NFT Atatürk fotoğrafının, diğer milyonlarca NFT’den farkı olması gerekiyordu. Bu nedenle geçen yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü’ne tescil başvurusu yaparak, ‘Güzel Sanat Eserlerine İlişkin Kayıt Tescil Belgesi’ aldım.” dedi.

Bayram’ın, 15 Haziran 2021’de T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nden Güzel Sanat Eserlerine İlişkin Kayıt-Tescil Belgesi aldığı Photo1918 NFT’si, “dünyanın bir devlet tarafından sanat eseri olarak tescil edilmiş ilk ve tek NFT’si” olarak tanımlanıyor.

İlgili Haberler ve İçerikler

Tamadoge 100x Olacak Mı? OKX'teki Borsa Arzına Katılın

Puanımız

tamadoge
  • '10x Potansiyelli' - CNBC Raporu
  • Deflasyonal, Düşük Arz - 2 Milyar
  • Move to Earn (M2E), Metaverse Entegrasyonu
  • Evcil Doge NFT'leri - Kitlesel Adopsiyon Potansiyeli
  • ICO Yolda (Tier One Borsalarında)
tamadoge
Kripto varlıklar son derece değişken, düzensiz ve kontrolsüz bir yatırım ürünüdür.